Αρχική Quiz Ποιο είναι το πουλί των Χριστουγέννων;

Ποιο είναι το πουλί των Χριστουγέννων;

Erithacus_rubecula_-RHS_Garden_Harlow_Carr-8b-2cΚι όμως τα Χριστούγεννα έχουν το δικό τους μοναδικό πτηνό καθώς στην Ευρώπη ο κοκκινολαίμης έχει συνδυαστεί με τον ερχομό των Χριστουγέννων εξαιτίας του γεγονότος κατά τον 18ο αιώνα οι ταχυδρόμοι που έφερναν τις Χριστουγεννιάτικες κάρτες στους Βρετανούς, φορούσαν κόκκινο γιλέκο και τους φώναζαν «κοκκινολαίμηδες»! Ο Κοκκινολαίμης είναι ένα πουλί στο μέγεθος σπουργιτιού και αναγνωρίζεται εύκολα. Είναι γκριζοκαφετής με ένα μεγάλο πορτοκαλοκόκκινο σημάδι στο στήθος και το πρόσωπο. Αρσενικός και θηλυκός είναι παρόμοιοι. Στην Ελλάδα θα τον δούμε όλο το χρόνο. Το χειμώνα, θα βρούμε τους περισσότερους σε μέρη με χαμηλό υψόμετρο και το καλοκαίρι σε ψηλότερα σημεία. Σε πολύ βορειότερες χώρες, οι Κοκκινολαίμηδες πηγαίνουν μόνο το καλοκαίρι.

Ο Κοκκινολαίμης γνωστός και ως Καλογιάννος, Ρούβελας, Τσιπουργιάννης ή Κουμπογιάννος είναι ένα μικρόσωμο, στρουθιόμορφο πουλί, που ανήκει στην οικογένεια των τσιχλών. Στην ηπειρωτική Ελλάδα όπου και συναντάται συχνά, κατέχει τον τίτλο ενός καχύποπτου πουλιού, στην Βρετανία όμως είναι γνωστός ως «ο θρασύτατος φίλος του κηπουρού».

1370571047825678362christmas_robin

Χαρακτηριστικό γνώρισμα των κοκκινολαίμηδων που είναι κατά βάση μοναχικά πουλιά, εκτός της περιόδου αναπαραγωγής, είναι το πορτοκαλοκόκκινο χρώμα στο πρόσωπο, την τραχηλιά και το στήθος, το οποίο και χρησιμοποιεί φουσκώνοντάς το για να τρομάξει τους εχθρούς του. Αν και είναι μικρόσωμο πουλί, φαίνεται να έχει μεγάλο κεφάλι, «χωρίς λαιμό», με μικρό στιβαρό ράμφος. Το υπόλοιπο φτέρωμά του είναι καστανωπό με μια στενή κίτρινη ρίγα στην φτερούγα. Το φτέρωμα της κοιλιάς του έχει λευκό χρώμα. Το αρσενικό και το θηλυκό δεν έχουν ουσιαστικές διαφορές στο χρωματισμό του φτερώματός τους. Με τα μακριά και λεπτά πόδια του κινείται με απίστευτη ευκολία πραγματοποιώντας μικρά πηδήματα στο έδαφος. Κινείται με χαρακτηριστικό τρόπο σέρνοντας τα φτερά του στο έδαφος και σηκώνοντας την κοντή ουρά του. Κοντοστέκεται, κάνει μια μικρή υπόκλιση, μένει στιγμιαία ακίνητος, ξαναπηδάει και φτερουγίζει.

Είναι ενδημικό πουλί και τον συναντάμε σε όλη την Ευρώπη, την Μικρά Ασία, την Αφρική και την Περσία. Τον χειμώνα μας επισκέπτεται μεγάλος αριθμός πουλιών από την Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη, τα οποία διαχειμάζουν στην χώρα μας και την εγκαταλείπουν ξανά στις αρχές της Άνοιξης για να επιστρέψουν στα μέρη τους προκειμένου να ετοιμαστούν για το ζευγάρωμα. Στην Ελλάδα τον συναντάμε όπου και να γυρίσουμε το βλέμμα μας. Και σίγουρα αν δεν τον δούμε θα ακούσουμε το καθαρό, μελωδικό αλλά και μελαγχολικό του κελάηδημα για το οποίο κατέχει δικαίως τον τίτλο «το αηδόνι του χειμώνα».

Roodborst;European Robin;Erithacus rubecula

Το χαρακτηριστικό γεμάτο από ποικιλία ήχων κελάηδημά του, μπορεί να ακούγεται από το χάραμα, μέχρι και τις νυχτερινές ώρες, ιδίως αν υπάρχουν φώτα στις πόλεις, αλλά διαφοροποιείται ανάλογα με την εποχή. Το φθινόπωρο ακούγεται σαφώς πιο μελαγχολικό. Ο κοκκινολαίμης χρησιμοποιεί το κελαηδημά του ως ένα μέσο για να ορίζει την επικράτειά του. Το παράδοξο είναι ότι μετά την περίοδο αναπαραγωγής το ζευγάρι χωρίζει, και αν βρεθεί το ένα στην επικράτεια του άλλου, μετατρέπονται σε αντίπαλοι. Το θηλυκό είναι από τα σπάνια του είδους που κελαηδεί και αυτό προσπαθώντας να διεκδικήσει το χώρο που του ανήκει. Η επικράτεια του κάθε πουλιού φτάνει τα δέκα στέμματα, αλλά όταν παρατηρείται συνωστισμός επισκεπτών μειώνονται στα δύο στρέμματα. Το όμορφο αυτό πουλάκι μπορεί να γίνει ιδιαίτερα επιθετικό προς τα άλλα πουλιά του είδους του, τραυματίζοντάς τα στην προσπάθειά του να επιβιώσει ειδικά όταν οι συνθήκες είναι δύσκολες.

Ο Βοριάς και ο Κοκκινολαίμης- Ένα όμορφο παραμύθι 

Λοιπόν, μια χειμωνιάτικη μέρα, ο κοκκινολαίμης άκουσε το βοριά να φυσάει, ου! ου! ου! Τα παιδιά, σαν άκουσαν το βοριά, φόρεσαν τα παλτά τους, τους σκούφους τους και τα γάντια τους.
Όμως ο καημένος ο κοκκινολαίμης δεν είχε ούτε σκαύφο, ούτεklaimis2_240
να φορέσει.

—    Τσίου! Τσίου! πρέπει να βρω ένα μέρος να χωθώ,
είπε και πέταξε ανάμεσα στα κλαριά ενός θάμνου.
Εκεί μέσα δε θα φύσαγε τόσο πολύ. Όμως τα φύλλα κουνήθηκαν κι ένα μικρό κεφαλάκι ξεφύτρωσε από το θάμνο. Ήταν ένα ποντίκι του αγρού.
—    Αχ, ποντικάκι μου! του είπε ο κοκκινολαίμης, πού
να πάω για να μην κρυώνω;
—  Εγώ τώρα κοιμάμαι, είπε το ποντικάκι, δεν είναι καθόλου  ευγενικό να ενοχλείς τους φίλους σου. Φεύγα από δω.

klaimis3_240Τι να κάνει ο κοκκινολαίμης"; Πήγε και χώθηκε στην κουφάλα ενός δέντρου. Όμως κι εκεί πρόβαλε ένα άλλο μικρό κεφαλάκι. Ήταν ένα λαγουδάκι.

—   Αχ, λαγουδάκι μου! του είπε ο κοκκινολαίμης, μήπως μπορείς να μου πεις πού να πάω να χωθώ για να
μην κρυώνω;
—    Εγώ κοιμάμαι, είπε το λαγουδάκι. Φεύγα από δω.

Ο καημένος ο κοκκινολαίμης δεν ήξερε τι να κάνει.
Όμως μέσα στην τόση στενοχώρια του, ακούει ξαφνικά μια φωνούλα να του λέει:
—    Έλα μαζί μου, ξέρω εγώ μια ζεστή φωλιά. Έλα μαζί μου.
Γύρισε και είδε ένα πουλάκι ίδιο μ' αυτόν. Ήταν ένας άλλος κοκκινολαίμης. Πέταξαν λοιπόν μαζί τα δυο πουλιά, ώσπου έφτασαν σ' ένα ζεστό μέρος γεμάτο σανό.
—    Χώσου εδώ μέσα! του είπε ο φίλος του.
Κι ο κοκκινολαίμης μας χώθηκε στο ζεστό σανό.
—    Εδώ θα περάσεις το χειμώνα σου. Εγώ σ' αφήνω, πάω στη δικιά μου φωλιά. Γεια σου!

Και  φρουτς!  Πέταξε μακριά.

Σε λίγο άρχισε πάλι να φυσάει ο Βοριάς, ου! συ! ου! Όμως ο κοκκινολαίμης μας είχε τρυπώσει το κεφαλάκι του κάτω από τις φτερούγες του και κοιμόταν χωμένος στο σανό. Τι τον ένοιαζε τώρα αν φυσούσε ο βοριάς;

Robin


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter