Αρχική Infokids Διατροφή & Fitness Ποιο είναι το σωστό άθλημα για το παιδί σας;

Ποιο είναι το σωστό άθλημα για το παιδί σας;

090127_rfoster_mp_citizenship_sports_football_kidsΥπάρχουν περιπτώσεις όπου το ταλέντο του παιδιού είναι εμφανές. Θέλετε παραδείγματα; Όταν βλέπετε το κοριτσάκι σας να χορεύει με ρυθμό στη μουσική που ακούει ή όταν κλωτσά και ντριπλάρει με επιδεξιότητα την μπάλα ποδοσφαίρου παίζοντας στην αυλή ή δεν ξεκολλά από τη μπασκέτα που του πήρατε με στόχο να πετύχει όσο το δυνατό περισσότερα καλάθια. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε εύκολα να προσδιορίσετε τις φυσικές δυνατότητές του και την κλίση που μπορεί να έχει για μια συγκεκριμένη αθλητική δραστηριότητα. Λαμβάνοντας υπόψη την κλίση αυτή ή το ταλέντο που διακρίνετε μπορείτε να καλλιεργήσετε το ενδιαφέρον και τις δεξιότητές του μέσω των μαθημάτων και παιχνιδιών σε κάποιες ομάδες, συλλόγους κ.ά.

Γράφει ο Μαραμπότος Koρνήλιος, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής

Μερικές φορές όμως δεν είναι εύκολο να αναγνωρίσετε τις αθλητικές δυνατότητες των παιδιών ώστε να σας οδηγήσουν στην επιλογή της σωστής αθλητικής δραστηριότητας. Για παράδειγμα, μπορεί να δείτε ότι το παιδί σας ξετρελαίνεται να σκαρφαλώνει στα δέντρα, αλλά σε ποια αθλητική δραστηριότητα θα το μεταφράζατε; Ενδεχομένως αναρρίχηση, ίσως πάλη. Σκεφτείτε σφαιρικά, παρατηρήστε ποιες άλλες αθλητικές δεξιότητες και κλίσεις καταδεικνύουν, και έπειτα δείτε τι δεξιότητες απαιτούν τα διάφορα αθλήματα. Π.χ η αναρρίχηση στα δέντρα απαιτεί την ανάπτυξη δύναμης στο επάνω μέρος του κορμού και των άκρων, και τα δύο χαρακτηριστικά δεξιοτήτων της Ελληνορωμαϊκής Πάλης.

Μέσω προγραμματισμού

Ο απαιτούμενος χρόνος και η ενέργεια είναι μεγάλα ζητήματα για τον καθορισμό του αθλήματος που είναι κατάλληλο για το παιδί σας. Ένα πρώτο βήμα είναι να υποβάλετε τον εαυτό σας στις εξής απλές ερωτήσεις: πόσες προπονήσεις ή παιχνίδια και ποιας διάρκειας απαιτεί το κάθε άθλημα; Πού βρίσκεται η κάθε δραστηριότητα, σε μικρή ή μεγάλη απόσταση από το σπίτι σας;

Επιλέγοντας μια αθλητική δραστηριότητα σημαίνει ότι θα πρέπει να είστε σε θέση να εναρμονίσετε το πρόγραμμά σας και στα δύο παραπάνω ερωτήματα καθώς είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία επιλογής της δραστηριότητας. Εάν η ένταξη σε ομάδα κολύμβησης απαιτεί την παρουσία για πέντε ημέρες εβδομαδιαίως στις 6:30 π.μ. και ο χορός είναι δύο φορές την εβδομάδα στις 17:00 μ.μ., μπορεί να πρέπει να επιλέξετε το χορό. Η πρακτικότητα είναι σημαντική και πρέπει να τη λάβετε υπόψη όταν θα επιλέξετε ένα άθλημα για το παιδί σας.


Η επικοινωνία είναι το κλειδί

Ρωτήστε τους τι θέλουν και θα δείτε ότι έχουν άποψη για διάφορα αθλήματα και γνωρίζουν πολλές λεπτομέρειες γι' αυτά. Έτσι μπορείτε μαζί να συμφωνήσετε για την επιλογή της αθλητικής δραστηριότητας που θα ακολουθήσουν.

Μην επηρεάζετε τα παιδιά βάση των δικών σας προτιμήσεων ή δικών σας απωθημένων από την παιδική σας ηλικία και μην ενεργείτε με γνώμονα ότι θα μεγαλώσετε τον επόμενο ‘χρυσό ολυμπιονίκη’.

Να είστε ρεαλιστικοί στην προσπάθεια να βρείτε τη σωστή αθλητική δραστηριότητα για το παιδί σας. Ρωτήστε τους τι επιθυμούν να κάνουν. Μπορεί πολλές φορές να μην είναι σε θέση να το εκφράσουν με λόγια π.χ ‘εγώ θέλω να παίξω ποδόσφαιρο σάλας,’ αλλά μπορούν αντ' αυτού να πουν, ‘θέλω να παίζω με την μπάλα στο γυμναστήριο’. Συζητήστε το αρκετά μαζί τους, γιατί μόνο με σωστή επικοινωνία μεταξύ γονέα και παιδιού, μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι έχετε βρει τη σωστή αθλητική δραστηριότητα για το παιδί σας. Λάβετε υπόψη, ότι τα παιδιά συχνά αλλάζουν γνώμη γι’αυτό θα πρέπει να είστε ευέλικτοι.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.