Αρχική InfoTeens Σχέσεις - Ψυχολογία Ποιο επάγγελμα ταιριάζει στο παιδί σας;

Ποιο επάγγελμα ταιριάζει στο παιδί σας;

bildungssystemΗ επιλογή του επαγγέλματος αποτελεί κομβικό σημείο στη ζωή του ανθρώπου, μια πολύ σημαντική απόφαση που συνδέεται στενά με την ψυχική του υγεία (Χουρδάκη, 2000). Η επίδραση των γονέων στην επιλογή επαγγέλματος του παιδιού προέρχεται από τη συνεχή αλληλεπίδρασή τους με τα παιδιά τους. Μέσα από τις συζητήσεις των γονέων, ιδιαίτερα με τους εφήβους, όσον αφορά στην επιλογή επαγγέλματος, ουσιαστικά γίνεται μια αναδόμηση της σχέσης γονέων-εφήβων (Young, Valach, Paseluikho, Dover, Matthes, Raproski & Saskey, 1997).

Κείμενο της ψυχολόγου Βασιλικής Παππά

Οι σχέσεις γονέων-παιδιών που χαρακτηρίζονται από ασφάλεια και σταθερότητα συνδέονται θετικά με τη διαδικασία λήψης απόφασης ως προς το επάγγελμα, καθώς και με πεποιθήσεις αυτοαποτελεσματικότητας. Οι έφηβοι που έχουν διαμορφώσει ασφαλείς σχέσεις με τους γονείς τους επιδίδονται σε πιο ενεργή και συστηματική εξερεύνηση του περιβάλλοντος, αλλά και σε πιο ενδελεχή αυτοεξερεύνηση. Οι ασφαλείς, οικείες σχέσεις με τους γονείς αποδεικνύονται κρίσιμες ως προς το να ωθήσουν τους εφήβους να αναλάβουν πρωτοβουλίες που είναι απαραίτητες για την εξερεύνηση νέων πλαισίων και ρόλων (Ketterson & Bluestein, 1997).

Οι δημοκρατικοί γονείς παρέχουν ένα ζεστό οικογενειακό κλίμα, θέτουν όρια και προωθούν την ανεξαρτησία. Τα όρια που τίθενται έχουν ως αποτέλεσμα μια πιο ενεργητική αναζήτηση επαγγέλματος από την πλευρά των παιδιών (Kracke, 1997).

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.