Αρχική Γωνιά του μαθητή «Ποιο γράμμα λείπει;» - Άσκηση για βελτίωση ανάγνωσης σε παιδιά με δυσλεξία

«Ποιο γράμμα λείπει;» - Άσκηση για βελτίωση ανάγνωσης σε παιδιά με δυσλεξία

Οι ασκήσεις που στοχεύουν στη φωνημική επίγνωση των παιδιών με δυσλεξία, δηλαδή στην εκπαίδευσή τους να ακούνε και να χειρίζονται όλα τα φωνήματα των λέξεων, μπορούν να γίνουν με πολλούς τρόπους και πρέπει να ενέχουν το στοιχείο της βιωματικής συμμετοχής.

Έτσι, το δυσλεξικό παιδί που είναι κατεξοχήν ένας κιναισθητικός και αισθητηριακός μαθητής μπορεί να κατακτήσει με μεγαλύτερη ευκολία αυτή τη δεξιότητα. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και η άσκηση «Ποιο γράμμα λείπει;» που προτρέπει το παιδί να αναλύσει τα φωνήματα των λέξεων και να εκπαιδευτεί στην αυτονομία τους, δηλαδή στην ικανότητα π.χ. ακούγοντας τη λέξη "σκάλα" να αναγνωρίζει ότι έχει 5 φωνήματα, τα οποία μπορεί να ξεχωρίσει αλλά και να τα χειριστεί.

Υλικά: πλαστικά/χάρτινα χρωματιστά ποτήρια, διάφανα πλαστικά ποτήρια, χαρτάκια post it, μαρκαδόρος

Άσκηση: Αποφασίζουμε με ποια κατηγορία λέξεων θα δουλέψουμε. Γράφουμε σε κάθε ποτήρι από ένα γράμμα των λέξεων, αφήνοντας κενό στο ποτήρι που μπαίνει το φώνημα/γράμμα που θέλουμε να βρει το παιδί.

poio gramma leipei-dyslexia1

Έπειτα, σε διαφανή πλαστικά ποτήρια βάζουμε αυτοκόλλητα χαρτάκια με τα γράμματα που λείπουν από τις λέξεις. Λέμε τη ζητούμενη λέξη στο παιδί και ζητάμε να βρει το αντίστοιχο ποτήρι ανάλογα με αυτό που άκουσε.

poio gramma leipei-dyslexia2

Αφού το παιδί επιλέξει το γράμμα, το τοποθετεί πάνω στο ποτήρι που είχαμε αφήσει κενό. Μετά διαβάζει τη λέξη. Αν έχει κάνει λάθος αφήνουμε να αυτοδιορθωθεί και να επιλέξει πάλι το σωστό γράμμα/φώνημα.

poio gramma leipei-dyslexia3

Tip: Είναι μια άσκηση που δεν εξαντλείται μόνο σε μια φορά. Έχει μεγάλο πεδίο εφαρμογής όπως π.χ. σε λέξεις με /μπ/, /τσ/, /ντ/, /γκ/ κ.α.

Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση Μαθησιακών Δυσκολιών/Δυσλεξίας
E-mail: amitrakaki@gmail.com
http://dyslexiaathome.blogspot.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.