Αρχική InfoMommy Συμβουλές Ποιο μέρος του μοσχαριού να αγοράζετε ανάλογα με το πώς θα το μαγειρέψετε

Ποιο μέρος του μοσχαριού να αγοράζετε ανάλογα με το πώς θα το μαγειρέψετε

κρεας

Μαγείρισσες δεν γεννιόμαστε αλλά γινόμαστε. Την τέχνη της μαγειρικής τη μαθαίνουμε απ΄ τη μαμά μας, τη γιαγιά μας, τα βιβλία μαγειρικής.

Δυστυχώς όμως σπάνια γνωρίζουμε με ακρίβεια ποιο μέρος του μοσχαριού πρέπει να αγοράσουμε για το φαγητό που θέλουμε να φτιάξουμε.

Έτσι συμβαίνει συχνά το μαγειρεμένο κρέας να «βγαίνει» σκληρό ακόμη κι αν έχουμε βάλει όλη την αγάπη μας και τις γνώσεις μας για να το μαγειρέψουμε.

Ειδικά το μοσχάρι χωρίζεται σε πολλά μέρη κι είναι αναγκαίο να μάθουμε ποιο μέρος του πρέπει να προτιμάμε για το είδος μαγειρέματος που θέλουμε να κάνουμε.

Ας δούμε λοιπόν κομμάτι – κομμάτι πώς μαγειρεύεται ιδανικά.

1)Μοσχαροκεφαλή - Γλώσσα - Μάγουλα:

Πλούσια σε γεύση με αρκετό λίπος.

Πρόταση μαγειρέματος: Ολόκληρη κεφαλή τυλιγμένη σε λαδόκολλα με μυρωδικά στον φούρνο. Θέλει πολύωρο ψήσιμο και είναι από τα πιο νόστιμα μέρη.

Γλώσσα γεμιστή στον φούρνο .

Μάγουλα. Πλούσια σε λίπος και παρά πολύ νόστιμα, γίνονται γιουβέτσι (ίσως είναι το καλύτερο κομμάτι για γιουβέτσι ), επίσης στη γάστρα σε χαμηλό φούρνο για πολλές ώρες με κρασί και μυρωδικά.

2 )Λαιμός:

Αρκετά λιπαρό και μαλακό κομμάτι.

Πρόταση μαγειρέματος: κιμάς ιδιαίτερα για ρολό λόγω λίπους, σούπα, κοκκινιστό με μακαρόνια, γιουβέτσι, μπριζολάκια λαιμού στη σχάρα.

3)Ελιά -Σβέρκος :

Αρκετά μαλακό κομμάτι μιας και βρίσκεται κοντά στο κόκαλο. Αρκετό λίπος. Ιδανικό για κατσαρόλα. Βραστό, κοκκινιστό, σούπα, αλλά και για γιουβέτσι. Ιδανικό επίσης για κιμά.

4)Καπάκι:
Μαλακό κρέας χωρίς πολύ λίπος.

Πρόταση μαγειρέματος: όλοι οι τρόποι ενδείκνυνται, βραστό, στιφάδο ,κοκκινιστό, γιουβέτσι, λεμονάτο, μπρεζέ, ψητό σχάρας .

4) Σπάλα:
Μαλακό κρέας χωρίς πολύ λίπος

Πρόταση μαγειρέματος: κιμάς, γιουβέτσι, βραστό, στιφάδο κοκκινιστό, λεμονάτο, κρασάτο, ψητό κατσαρόλας, στη γάστρα, γεμιστή, τυλιγμένη στη λαδόκολλα.

5)Στήθος - στηθοπλευρές, σιδηρόδρομος:

Αρκετά λιπαρό μέρος .

Πρόταση μαγειρέματος: κιμάς,σούπα, κοκκινιστό, στιφάδο, γεμιστό, στο φούρνο, ρολό, ψητό κατσαρόλας .Ο σιδηρόδρομος είναι από τα πιο οικονομικά μέρη του μοσχαριού, με αρκετά κόκαλα και λίγο ψαχνό. Είναι από τα πιο νόστιμα κομμάτια και ενδείκνυται για μπρεζέ.

6)Λάπα - Κοιλιά :
Κομμάτι με αρκετό λίπος και πλούσιο σε συνδετικό ιστό.

Ιδανικό για κιμά και ιδιαίτερα για ρόλο λόγω λίπους, σούπα, στιφάδο, κοκινιστό με μακαρόνια, γιαχνί με πατάτες, γιουβέτσι.

7)Σπαλομπριζόλες - Μπριζόλες - Rib Eye:

Με εξωτερικό λίπος που αφαιρείται εύκολα και μαρμαρωτό λίπος διατρέχει την σάρκα. Γι αυτό και είναι από τα πιο νόστιμα μέρη του μοσχαριού. Σπαλομπριζόλες είναι τα πρώτα πλευρά της ράχης τα μεγαλύτερα.

Πρόταση μαγειρέματος : Μπριζόλες και σπαλομπριζόλες ψητές στην σχάρα, στον φούρνο και κρασάτες. Rib Eye (φιλέτο της σπαλομπριζόλας) ολόκληρο στον φούρνο, μπρεζέ και κομμένο σε χοντρές φέτες ψητό σε σχάρα με δυνατή φωτιά για να κάνει κρουστά και να κρατήσει τα ζουμάκια του.

8) Καπάκι:

Βρίσκεται κοντά στις σπαλομπριζόλες και είναι ιδανικό για κιμά και για όλους τους τρόπους μαγειρέματος στην κατσαρόλα.

9) Κόντρα :

Όχι ιδιαίτερα μαλακό αλλά νόστιμο μέρος με κόκαλο η χωρίς, όταν είναι ενιαίο με το κόκαλο είναι το T Bon Steak.

Ιδανικό για ψητό φούρνου με το κόκαλο η χωρίς, για μπρεζέ, και για σχάρα κομμένο σε φέτες.

10) Φιλέτο:
Το πιο μαλακό μέρος του μοσχαριού και το πιο ακριβό επίσης.

Ενδείκνυται για σχάρα, και σοτέ.

11) Μπούτι (κιλότο, τρανς, νουά, στρογγυλό, κότσι-ποντίκι, ουρά):
Κιλότο: το επάνω μέρος της λεκάνης. Λιπαρό, κατάλληλο για κιμά, ψητό κατσαρόλας, κοκκινιστό αλλά και για σχάρα κομμένο σε φέτες ή σουβλάκι.

Τρανς: Είναι το εσωτερικό του μηρού γι αυτό και είναι μαλακό ,όχι ιδιαίτερα λιπαρό κρέας. Θα το έλεγα στεγνό.
Ιδανικό για κιμά,σνίτσελ, ρολό στο φούρνο ψητό κατσαρόλας, κοκκινιστό.

Νουά: Είναι το πίσω μέρος του μηρού. Το μαγειρεύουμε ολόκληρο συνήθως λεμονάτο και ψητό της κατσαρόλας.

Στρογγυλό: Βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του μηρού και λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε κολλαγόνο είναι ιδανικό με σάλτσα στην κατσαρόλα.

Κότσι-ποντίκι : μαλακό κομμάτι πλούσιο σε κολλαγόνο που δένει τέλεια τις σάλτσες. Κότσι σε φέτες (όσομπουκο) γίνεται ιδανικά κοκκινιστό η κρασάτο αλλά είναι εξαιρετικό το κόκαλο για ζωμούς και σούπες.

Ποντίκι: χωρίς λίπος με πολύ κολλαγόνο, ιδανικό για βραστό, σούπες, ψητό κατσαρόλας λεμονάτο.

12) Ουρά : ολόκληρη η σε κομμάτια, οικονομική και χρειάζεται σιγανό και πολύ το μαγείρεμα. Ιδανικά γίνεται κοκκινιστή ή κρασάτη.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.