Ποιο πρέπει να είναι το Savoir Vivre των παιδιών στο εστιατόριο;

86541398-630x420Μια οικογενειακή έξοδος σε ένα εστιατόριο μπορεί να είναι ένα ευχάριστο διάλειμμα από το μαγειρεμένο φαγητό στο σπίτι και ένας καλός τρόπος να περάσετε ποιοτικό χρόνο όλοι μαζί.

Ωστόσο, δεν είναι πάντα εύκολο να εξασφαλίσετε τη σωστή συμπεριφορά των παιδιών σε δημόσιο χώρο. Διαβάστε παρακάτω μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διδάξετε στο παιδί σας καλούς τρόπους, προκειμένου να απολαύσετε μια ευχάριστη βόλτα για όλη την οικογένεια:

Ξεκινήστε από το σπίτι
Είναι λογικό ότι τα παιδιά σας θα φάνε σε ένα εστιατόριο με τον ίδιο τρόπο που τρώνε στο σπίτι. Για το λόγο αυτό, το σπίτι είναι το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσετε τη διδασκαλία καλών τρόπων στο παιδί σας. Διδάξτε στα παιδιά ότι πρέπει να μένουν καθισμένα στο τραπέζι μαζί σας και να ζητούν ευγενικά αυτό που θέλουν. Αν υιοθετήσουν αυτή τη συμπεριφορά στο σπίτι, η προσαρμογή τους στο εστιατόριο θα είναι πολύ πιο εύκολη.

Διαλέξτε οικογενειακά εστιατόρια
Τα οικογενειακά εστιατόρια είναι το ιδανικό μέρος για να διδάξετε στα παιδιά σας καλούς τρόπους. Αυτά τα εστιατόρια διαθέτουν ειδικά καρεκλάκια και μενού προσαρμοσμένα στα γούστα των παιδιών. Τα εστιατόρια που δεν απευθύνονται σε παιδιά μπορεί να τα κάνουν να αισθανθούν άβολα, ειδικά εάν αναγκαστούν να φάνε κάτι που δεν τους αρέσει.

eb5a49f56bf978e8_toddler_at_restaurant_shutter.previewΑποσπάστε την προσοχή του παιδιού
Σε περίπτωση που το παιδί βαρεθεί, φροντίστε να έχετε μαζί σας μερικά βιβλία ή τα απαραίτητα «εργαλεία» για ζωγραφική ή ο,τιδήποτε άλλο θεωρείτε ότι θα κρατήσει απασχολημένο το παιδί σας, έτσι ώστε να μην ενοχλήσει τους υπόλοιπους πελάτες του εστιατορίου. Ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά είναι η ενασχόληση των παιδιών με iPads, iPods και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές. Προτιμήστε να τις αφήσετε στο σπίτι και να αποσπάσετε την προσοχή των μικρών σας με τους παραδοσιακούς τρόπους παιχνιδιού.

Πείτε «ευχαριστώ»
Τα παιδιά μιμούνται τη συμπεριφορά των γονέων, γι’ αυτό φροντίστε να είστε σωστό πρότυπο για εκείνα. Εξηγήστε πόσο σημαντικό είναι να λέει «ευχαριστώ» και «παρακαλώ» στους σερβιτόρους. Επιπλέον, μπορείτε να διαθέσετε ένα λεπτό πριν την αναχώρησή σας, προκειμένου να βάλετε σε μια τάξη το χώρο γύρω σας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, ειδικά εάν θέλετε να φάτε ξανά στο ίδιο μέρος.

Κάντε ένα διάλειμμα
Εάν το παιδί αρνείται να συμμορφωθεί με τους κανόνες που έχετε ορίσει πριν από την άφιξή σας στο εστιατόριο, δοκιμάστε να κάνετε μια σύντομη βόλτα στη γύρω περιοχή και να του δώσετε τη δυνατότητα να χαλαρώσει για λίγο. Εάν η ανάρμοστη συμπεριφορά συνεχιστεί αφότου εισέλθετε ξανά στο εστιατόριο, καλό θα ήταν να αποχωρήσετε έτσι ώστε να μην ταλαιπωρείται ούτε το παιδί ούτε εσείς.