Αρχική Quiz Ποιο ζώο αντιλαμβάνεται καλύτερα τις ανθρώπινες χειρονομίες;

Ποιο ζώο αντιλαμβάνεται καλύτερα τις ανθρώπινες χειρονομίες;

Mud-and-ElephantsΟι σκύλοι θεωρούνται οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου, αλλά οι ελέφαντες μας «πιάνουν» καλύτερα, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, που έδειξε ότι τα γιγαντόσωμα ζώα έχουν την μοναδική ικανότητα να καταλαβαίνουν το νόημα των ανθρώπινων χειρονομιών. Χωρίς καμία προηγούμενη εκπαίδευση, τα πειράματα έδειξαν ότι οι ελέφαντες καταφέρνουν ενστικτωδώς κάτι που κανένα άλλο ζώο δεν κάνει αμέσως: αν ένας άνθρωπος του δείξει κάτι με το χέρι του, αντιλαμβάνονται τι σημαίνει αυτή η κίνηση και αντιδρούν ανάλογα.

Το πείραμα

Οι ερευνητές Ρίτσαρντ Μπερν και Αν Σμετ της Σχολής Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης του πανεπιστημίου Σεν Άντριους της Σκωτίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο κορυφαίο περιοδικό βιολογίας "Current Biology", σύμφωνα με το BBC και το "New Scientist", έκαναν πειράματα με 11 αφρικανικούς ελέφαντες ζωολογικού κήπου.Οι ζωολόγοι εμφάνισαν μπροστά σε κάθε ελέφαντα δύο κουβάδες, από τους οποίους ο ένας περιείχε τροφή και ο άλλος όχι. Ένας άνθρωπος έδειξε στους ελέφαντες τον κουβά με το φαγητό και οι ελέφαντες διάλεξαν τον σωστό κουβά δύο στις τρεις φορές (ποσοστό επιτυχίας 68%) κατά μέσο όρο. Στο αντίστοιχο πείραμα με ανθρώπινα νήπια ενός έως δύο ετών, το μέσο ποσοστό σωστής επιλογής είναι παραπλήσιο (73%).

Οι ελέφαντες ανήκουν σε έναν πολύ διαφορετικό εξελικτικό κλάδο από εμάς και ο τελευταίος κοινός πρόγονος με τους ανθρώπους έζησε πριν από τουλάχιστον 100 εκατ. χρόνια. Όμως έχουν ζήσει κοντά στους ανθρώπους εδώ και 4.000 έως 8.000 χρόνια, αν και ποτέ δεν έχουν εξημερωθεί με τον τρόπο που έχει συμβεί σε άλλα ζώα (γάτες, σκύλους κ.α.). Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται πως έχουν αναπτύξει αρκετές ικανότητες κατανόησης των ανθρώπων. Για κάτι τέτοιο, πιθανώς τους διευκολύνει ότι θεωρούνται «συναισθηματικά» ζώα, αλλά και «έξυπνα», καθώς είναι από τα ελάχιστα που αποδεδειγμένα έχουν περάσει το τεστ αυτεπίγνωσης, αναγνωρίζοντας τον εαυτό τους στον καθρέφτη.

Ο ρόλος της προβοσκίδας

«Οι ελέφαντες μάς μοιάζουν νοητικά πολύ περισσότερο από ό,τι έχουμε συνειδητοποιήσει ως τώρα. Αυτό τους επιτρέπει να καταλαβαίνουν τον χαρακτηριστικό μας τρόπο να δείχνουμε με τα χέρια διάφορα πράγματα στο περιβάλλον μας», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Μπερν και επεσήμανε πως η ικανότητα αυτή των ελεφάντων είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή, αν ληφθεί υπόψη η πολύ κακή όρασή τους. Τα μεγαλόσωμα ζώα βασίζονται περισσότερο στην όσφρηση και στην ακοή παρά στα μάτια τους.

Οι ελέφαντες συχνά φαίνεται να κουνάνε την προβοσκίδα τους σαν να δείχνουν κάτι. Ως τώρα οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι οι ελέφαντες απλώς μύριζαν τον αέρα, τώρα όμως υποψιάζονται πως η προβοσκίδα λειτουργεί και σαν εργαλείο επικοινωνίας, πιθανώς δείχνοντας ολόγυρα διάφορα πράγματα στους συντρόφους τους.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.