Αρχική Infokids Υγεία Ποιοι είναι οι φόβοι των παιδιών ανάλογα με την ηλικία τους;

Ποιοι είναι οι φόβοι των παιδιών ανάλογα με την ηλικία τους;

scared girl in bedΠολλά παιδιά παρουσιάζουν αγχώδεις διαταραχές, οι οποίες παίρνουν τη μορφή μιας ισχυρής συναισθηματικής αντίδρασης απέναντι σε μια έντονη εμπειρία. Αλλά ως επί το πλείστον, οι φόβοι των παιδιών είναι αναμενόμενοι καθώς μεγαλώνουν.

Οι ανησυχίες των παιδιών αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε μερικές από τους πιο κοινούς παιδικούς φόβους που είναι πιθανό να παρουσιάσουν σε διαφορετικά στάδια της ανάπτυξής τους.

Βρεφική – Νηπιακή ηλικία
Δυνατός θόρυβος ή απότομες
Άγνωστα άτομα
Άγχος του αποχωρισμού
Αλλαγές στο σπίτι

Προσχολική ηλικία
Το σκοτάδι
Θόρυβος κατά τη διάρκεια της νύχτας
Μάσκες
Τέρατα και φαντάσματα
Ζώα

Σχολική ηλικία
Φίδια και αράχνες
Καταιγίδες και φυσικές καταστροφές
Τρομακτικές ειδήσεις ή τηλεοπτικές εκπομπές
Τραυματισμοί, ασθένειες, θάνατος
Φόβος αποτυχίας και απόρριψης

Ο κόσμος του βρέφους πλαισιώνεται από γονική ασφάλεια και μια αίσθηση ηρεμίας. Οτιδήποτε διαταράσσει αυτή την ηρεμία, μπορεί να του προκαλέσει φόβο. Ένα απλό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να κρατήσετε το μωρό σας ήρεμο είναι η δημιουργία μιας συγκεκριμένης καθημερινής ρουτίνας. Επίσης, ενισχύστε τη σχέση σας με το βρέφος μέσω της τακτικής επαφής με τα μάτια και της ομιλίας. Έτσι, θα δημιουργήσετε το θεμέλιο της εμπιστοσύνης, βοηθώντας το παιδί σας να μπορεί να ελέγχει το άγχος του στο μέλλον.

Καθώς ο κόσμος τους επεκτείνεται, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας συνεχίζουν να φοβούνται νέους τόπους και ανθρώπους. Η έκθεση σε οτιδήποτε νέο προκαλεί το φόβο του απροσδόκητου. Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία δεν έχουν την ικανότητα να ηρεμήσουν τον εαυτό τους. Κάποιες από τις ανησυχίες τους είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων εμπειριών, αλλά κάποιες άλλες οφείλονται στην ανάπτυξη της φαντασίας τους. Έρευνες πάνω στο θέμα αποδεικνύουν ότι γύρω στην ηλικία των 4 ή 5 ετών, γνωρίζουν πώς να διαχωρίσουν το φανταστικό από το πραγματικό, εάν βέβαια αυτό δεν συνδέεται με κάτι που φοβούνται.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.