Αρχική InfoMommy Υγεία Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων;

Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων;

ImageHandler

Οι καρδακές παθήσεις και η ανάπτυξη της στεφανιαίας νόσου, επηρεάζονται από συγκεκριμένους προδιαθεσιακούς παράγοντες. Εδώ συγκεντρώσαμε σε μια λίστα όσα χαρακτηριστικά προδιαθέτουν και μπορούν να συμβάλλουν σε καρδιοπάθιες:

1. Φύλο & Ηλικία

Η στεφανιαία νόσος είναι πιο συχνή στους άντρες και κυρίως από την ηλικία των 40 ετών και μετά. Η μεγαλύτερη συχνότητα δε, παρατηρείται μεταξύ των ηλικιών 50 - 60 ενώ στις γυναίκες μεταξύ 60 -70. Στην ηλικία των 80 η συχνότητα στα 2 φύλα είναι σχεδόν η ίδια.

2. Θετικό κληρονομικό

Ιστορικό στεφανιαίας νόσου στους γονείς ηλικίας μικρότερης των 65 ετών ή σε νέα άτομα στην ίδια οικογένεια αποτελεί έναν από τους πιο ισχυρούς προδιαθετικούς παράγοντες. Συνήθως τα άτομα της ίδιας οικογένειας έχουν υψηλή χοληστερόλη, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη και επομένως η στεφανιαία νόσος οφείλεται στους παράγοντες αυτούς.

3. Υπερλιποπρωτεϊναιμία

Ουσιαστικά είναι η υπερχοληστεριναιμία που αποτελεί βασικό προδιαθετικό παράγοντα. Υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ του ύψους της χοληστερόλης του ορού και της στεφανιαίας νόσου.

4. Αρτηριακή υπέρταση

Αποτελεί βασικό ανεξάρτητο προδιαθεσιακό παράγοντα της στεφανιαίας νόσου. Η υπέρταση προκαλεί αθηροσκλήρυνση με πολλούς μηχανισμούς.

5. Κάπνισμα

Είναι από τους σπουδαιότερους προδιαθεσιακούς παράγοντες. Μεγάλη σημασία έχει ο άριθμός των τσιγάρων που καπνίζονται ημερησίως.

6. Αντισυλληπτικά φάρμακα

Η χρήση τους παό το στόμα προδιαθέτει στην εμφάνιση της στεφανιαίας νόσου κυρίως σε γυναίκες άνω των 40 ετών που καπνίζουν ή καλύπτουν και άλλους προδιαθετικούς παράγοντες.

7. Η υγιεινή του στόματος

Οι Αμερικάνοι ερευνητές λένε ''Στόμα καθαρό και καρδιά καθαρή'' και φαίνεται πως έχουν δίκιο καθώς έχει αποδειχτεί ότι όσοι έχουν περιοδοντίτιδα έχουν 300% (!) παραπάνω κίνδυνο να παθάνουν από στεφανιαία καρδιοπάθεια! επίσης, όσοι έχουν χάσει τα δόντια τους, έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν στεφανιαίο πρόβλημα καρδιάς. Σήμα κινδύνου είναι τα ατροφικά ούλα που πονάνε και ματώνουν. Αντίθετα, όσοι είναι σχολαστικοί με την υγιαινή των δοντιών τους, ενισχύουν τη λειτουργία της καρδιάς τους!

8) Το ύψος

Κι όμως το ύψος είναι ακόμα ένας παράγοντας που συσχετίζεται με την προδιάθεση του οργανισμού για καρδιοπάθεια. Σύμφωνα με πανεπιστημιακές μελέτες, οι ψηλοί έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης, μετά από καρδιακή προσβολή απ' ότι οι κοντοί. Ίσως επειδή έχουν αρτηρίες μεγαλύτερης διαμέτρου, που διευκολύνουν τη ροή του αίματος. κάθε 3 εκατοστ΄απέρα του κανονικού ύψους, περιορίζουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή προσβολή κατά 0,6%. Ενώ αντίθετα  το ποσοστό κινδύνου σε έναν κοντό άνθρωπο είναι κατά 7% μεγαλύτερο από εκείνο του ανθρώπου που το ύψος του ξεπερνά το 1,83.

9) Έλλειψη τριχοφυίας

Σύμφωνα με μελέτες του πανεπιστημίου της Βοστώνης, άνδρες ηλικίας 21 - 55 ετών με έλλειψη τριχοφυίας στην κορυφή του κεφαλιού διατρέχουν 3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν καρδιακή προσβολή από τους άντρες που έχουν πλούσια μαλλιά. Ο κίνδυνος αυτός δεν υφίσταται όταν παρουσιάζεται τριχώπτωση σε άλλα μέρη του κεφαλιού.

10) Η προσωπικότητα

Η προσωπικότητα, ο τρόπος ζωής και οι επιλογές σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο είναι παράγοντες που συσχετίζονται με τις καρδιοπάθειες. Πιο ευάλβ=ωτοι είναι όσοι χαρακτηρίζονται από υπερκινητικότητα, στρες, επιθετικότητα, συναίσθημα ανικανοποίησης κ.α. Επίσης, σύμφωνα με μελέτες η στεφανιαία νόσος παρουσιάζεται συχνότερα σε άντρες παντρεμένους (ή και διαζευγμένους) με γυναίκες που έχουν υψηλή μόρφωση.  Στα πλαίσια αυτά, άλλοι προδιαθετικοί παράγοντες είναι η παχυσαρκία, η ακινησία, το άγχος και οι ψυχικές ανησυχίες, οι οποίοι συγκαταλέγονται στους εξωγενείς παράγοντες μαζί με το κάπνισμα, την υπερχοληστεριναιμία λόγω κακής διατροφής, τη λήψη φαρμάκων, το αλκόολ, τα αντισυλληπτικά.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.