Ποιοι είναι οι συχνότεροι κίνδυνοι στις δίδυμες κυήσεις;

bigstockphoto_Heart_Of_Pregnancy_927844Γενικά τα έμβρυα διδύμων κυήσεων έχουν περισσότερες πιθανότητες να γεννηθούν πρόωρα με αποτέλεσμα να υφίστανται όλους τους κινδύνους της προωρότητας (αναπνευστικά προβλήματα, μειωμένο βάρος, καθυστέρηση στην ανάπτυξη). Ένα ποσοστό από 20% έως και 50% των πολύδυμων κυήσεων καταλήγουν σε πρόωρους τοκετούς, ενώ το 50% των νεογνών από πολύδυμες κυήσεις έχουν χαμηλό βάρος κατά τον τοκετό. Ο κίνδυνος αυτόματης αποβολής είναι επίσης μεγαλύτερος για τα έμβρυα των πολύδυμων κυήσεων (περίπου διπλάσιος).

Πόσο δύσκολη είναι μία κύηση με περισσότερα του ενός έμβρυα;

Οι πολύδυμες κυήσεις θεωρούνται γενικά υψηλού κινδύνου. Χρειάζεται πιο συχνός ιατρικός έλεγχος από ό,τι συνήθως, καθώς η συχνή επίσκεψη στον μαιευτήρα προλαμβάνει και αναγνωρίζει νωρίτερα πιθανές επιπλοκές. Οι επιπλοκές είναι πολύ πιο συχνές στις πολύδυμες κυήσεις και αφορούν τόσο την έγκυο όσο και τα έμβρυα.

Ποιες είναι οι επιπλοκές της;

Πρόκειται κυρίως για την αποβολή, την υψηλή πίεση αίματος, τον διαβήτη της κύησης και την ενδομήτρια θνητότητα. Επίσης οι πιθανότητες του χαμηλού βάρους γέννησης, της πιο συχνής εισαγωγής σε νοσοκομείο, της καισαρικής τομής και της θνησιμότητας των νηπίων είναι υψηλότερες σε αυτή την ομάδα.

Υπάρχουν διαφορές στη διάρκεια της κύησης;

Σε μια απλή εγκυμοσύνη η γυναίκα συνήθως γεννά στο διάστημα μεταξύ 37 και 42 εβδομάδων, ενώ σε μια πολύδυμη κύηση σπάνια φτάνει τις 40. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο μέσος όρος είναι οι 37 εβδομάδες. Πριν από αυτό το όριο ο τοκετός ονομάζεται πρόωρος. Οταν βέβαια έχουμε τρίδυμη κύηση, ο τοκετός μπορεί να έρθει αρκετά νωρίτερα.