Αρχική InfoTeens Σχέσεις - Ψυχολογία Ποιοι είναι οι συχνότεροι λόγοι επίσκεψης στον ψυχολόγο;

Ποιοι είναι οι συχνότεροι λόγοι επίσκεψης στον ψυχολόγο;

Ένας ψυχολόγος μπορεί να προσφέρει βοήθεια σε έναν άνθρωπο για προβλήματα ποικίλα, που συνήθως σχετίζονται με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στη ζωή, στην καθημερινότητα, στις σχέσεις ακόμα όμως και για λόγους αυτογνωσίας και προσωπικής εξέλιξης.

Η αρχή θα γίνει όταν ο κάθε άνθρωπος θα κλείσει το πρώτο ραντεβού με τον ψυχολόγο. Βήμα το οποίο συνήθως γίνεται διστακτικά γιατί σε πρώτη φάση, περικλείει το γεγονός αποδοχής του προβλήματος.

Όταν τελικά το άτομα ξεπερνά τους ενδοιασμούς, θα βρεθεί στο γραφείο του ψυχολόγου. Ποια είναι όμως τα πιο συνηθισμένα θέματα που φέρνουν κάποιον στον ψυχολόγο;

  1. Προβλήματα στην επικοινωνία μέσα σε συντροφική ή συζυγική σχέση. Κάθως οι σχέσεις αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια στη ζωή ενός ανθρώπου αλλά από την άλλη το κάθε άτομο αποτελεί μια ξεχωριστή προσωπικότητα, με άλλες ανάγκες και προτεραιότητες, αντιλήωεις και θέλω, η διαδικασία της αρμονικής συνύπαρξης συνήθως αντιμετωπίζει προβλήματα. Τότε είναι που το ζευγάρι ή το ένα από ατ αδύο μέλη της σχέσης θα αναζητήσει τη βοήθεια ψυχολόγου προκειμένου να αντιπαρέλεθει και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της επικοινωνίας της σχέσης. Ο ψυχολόγος σε αυτό το σημείο είναι εκείνος που βοηθάει ώστε να ανοιχτούν και να συζητηθούν σοβαρα θέματα που πρωτύτερα το ζευγάρι αδυνατούσε να ''δει'' και να συζητήσει. Κατανοούνται οι αρνητικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους με αποτέλεσμα σταδικά να ανακαλύψουν νέους τρόπους επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης πιο λειτουργικούς.
  2. Αγχώδεις διαταραχές. Είναι ο πιο συνηθισμένος λόγος επίσκεψης στον ψυχολόγο και  από αυτές πάσχουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Οι αγχώδεις διαταραχές είναι κα΄τι πολύ περισσότερο από αυτό που λέμε καθημερινά στη ζωή μας, «έχω άγχος». Όταν υπάρχει τέτιου είδους διαταραχήο μηχανισμός του άγχους είναι άκρως σημαντικός για την επιβίωσή του πάσχοντα, ο οποίος ενεργοποιείται σε φυσιολογικές συνθήκες κατά την εντόπιση μιας ''απειλής'' με σκοπό την αντιμετώπισή της, υπερλειτουργεί και ενεργοποιείται έντονα ακόμα και όταν δεν υπάρχει, στην πραγματικότητα αντίστοιχης έντασης απειλή.Το άτομο αυτό υποφέρει από τα συμπτώματα του άγχους σε ακατάλληλες περιστάσεις, σε υπερβολικό βαθμό και για μεγάλη χρονική διάρκεια, ακόμα και όταν η «απειλή» δεν υπάρχει πια. Μπορεί να νιώθει μεγάλο φόβο και δυσφορία πριν από ένα αγχωτικό γεγονός, όπως πχ μια πτήση, αλλά μπορεί και τα έντονα συμπτώματα άγχους να κάνουν την εμφάνισή τους χωρίς να επίκειται κάποια αγχογόνος κατάσταση ή χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιο σημαντικό περιστατικό. Η συνηθέστερη αγχώδης διαταραχή που οδηγεί κάποιον στον ψυχολόγο είναι η Διαταραχή Πανικού που συνοδεύεται από συχνές κρίσεις πανικού.  Σε αυτή την περίπτωση, είναι πολύ σημαντική η συμβολή της ψυχοθεραπείας, προκειμένου το άτομο να μάθει να διαχειρίζεται το άγχος του αλλά πρωτίστως να αναγνωρίσει τις αιτίες και τα μηνύματα που αυτό φέρνει και να τροποποιήσει με τέτοιο τρόπο τη ζωή του ώστε να είναι πιο ικανοποιητική γι αυτόν.
  3. Ψυχοσωματικά προβλήματα. Τα εν λόγω προβλήματα είναι ποικίλα και μπορεί να κυμαίνονται από γενικευμένους πόνους, κούραση και εξάντληση έως και συμπτώματα σε διάφορα όργανα και συστήματα του ανθρώπινου σώματος (πόνοι σε διάφορα σημεία του σώματος, προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος, προβλήματα γαστροϊσοφαγικά, προβλήματα καρδιοαναπνευστικά, ίλιγγοι). Σε αυτές τις περιπτώσεις το άτομο επισκέπτεται τον ψυχολόγο αγού πριν έχει επισκεφτεί όλες τις ειδικότητες γιατρών και έχει καταλήωει ότι το πρόβλημα δεν προκύπτει από παθολογικές αιτίες. Ο ψυχολόγος, σε αυτές τις περιπτώσεις διαχειρίζεται μαζί με τον ασθενή αυτ΄ατα δύσκολα συναισθήματα που σαν αποτέλεσμα έχουν τους σωματικούς πόνους, την κούραση και την εξάντληση. Όταν αντιμετωπιστεί η πηγή του προβλήματος τότε το άτομο θα απαλλαχτεί ακι από τις αντίστοιχες σωματικές συνέπειες, τις οποίες ο οργανισμός του έχει προκαλέσει προκειμένου να αμυνθεί και να εξωτερικεύσει το ουσιαστικό πρόβλημα.
  4. Διατροφικές διαταραχές. Οι  διαταραχές αυτές χαρακτηρίζονται από την κακή σχέση του ατόμου με τη διατροφή του, καθώς μέσω του φαγητού γίνεται μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν προβλήματα που σχετίζονται με την προσωπικότητα και την ψυχολογία του. Τα άτομα που αποφασίζουν να ζητήσουν βοήθεια από ψυχολόγο, συνήθως δεν μπορούν να έχουν μια υγιή και ισορροπημένη συμπεριφορά ως προς το φαγητό, καταλήγοντας να τρώνε υπερβολικές ποσότητες ή αντίθετα να στερούνται την τροφή. Επίσης μπορεί να έχουν μια πολύ αρνητική εικόνα σώματος, χαμηλή αυτοπεποίθηση, και έντονη ενασχόληση με το βάρος και το σχήμα του σώματος τους. Τα άτομα με διαταραγμένη σχέση με το φαγητό, συχνά νιώθουν ότι δεν μπορούν να ελέγξουν τα συναισθήματά τους και συνεπώς προσπαθούν με την κατανάλωση φαγητού να τα ελέγξουν και να τα ανακουφίσουν. Μέσω της Ψυχοθεραπείας, το άτομο μπορεί να καταφέρει να κατανοήσει πρωτίστως, και στη συνέχεια να ελέγξει τόσο τη συμπεριφορά του όσο και τα συναισθήματα που την υποκινούν, βελτιώνοντας τη σχέση με τον εαυτό του και συνεπώς με το φαγητό του.
  5. Δυσκολία στις διαπροσωπικές σχέσεις. Η δημιουργία στενών διαπροσωπικών σχέσεων αποτελεί μια αυθόρμητη ανθρώπινη συμπεριφορά που σκοπεύει στην κάλυψη των συναισθηματικών μας αναγκών, το μοίρασμα της καθημερινότητας και την προσωπική ολοκλήρωση και έκφραση. Συχνά συμβαίνει κάποιος να συνειδητοποιήσει ότι οι περισσότερες στενές σχέσεις της ζωής του αναπτύσσονται, εξελίσσονται και - πολλές φορές – τελειώνουν με παρόμοιο μη ικανοποιητικό τρόπο. Ακολουθούν ένα μοτίβο δηλαδή που δεν είναι ιδιαίτερα λειτουργικό και δεν καταλαβαίνει -συνήθως- πως και γιατί συμβαίνει. Τότε είναι που μπορεί να ζητήσει την βοήθεια ψυχολόγου, προκειμένου να ανακαλύψει τον συνδετικό κρίκο σε αυτήν την αλυσίδα μη ικανοποιητικών ή ακόμα και τραυματικών διαπροσωπικών σχέσεων. Ο σκοπός είναι να βρει πώς αναπτύχθηκε αυτός ο τρόπος συσχέτισης με τους άλλους ανθρώπους, που προφανώς στο παρελθόν χρησίμευσε αλλά πλέον είναι δυσλειτουργικός.
  6. Κατάθλιψη. Οι διαταραχές γενικά της διάθεσης και συγκεκριμένα η κατάθλιψη, αποτελούν έναν ακόμη συνήθη λόγο επίσκεψης στον ψυχολόγο. Κάποιος που πάσχει από κατάθλιψη μπορεί να βιώνει, καταθλιπτική διάθεση για μεγάλο μέρος της ημέρας, απώλεια ενδιαφέροντος και ευχαρίστησης για όλες ή σχεδόν όλες τις δραστηριότητές του, δυσκολία στον ύπνο, αισθήματα αναξιότητας ή ενοχής, μειωμένη ικανότητα σκέψης, συγκέντρωσης και λήψης αποφάσεων, σκέψεις θανάτου, προβλήματα διαπροσωπικών σχέσεων και άλλα, συναισθήματα άκρως δυσλειτουργικά για τη ζωή του.  Τα συναισθήματα αυτά κάνουν την καθημερινότητα του πάσχοντα δυσβάσταχτη, με αποτέλεσμα να αποσύρεται και να κλείνεται όλο και περισσότερο στον εαυτό, θεωρώντας ότι δεν υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης.  Η ψυχοθεραπεία, σε συνδυασμό πιθανόν και με φαρμακευτική αγωγή, μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά ώστε να επανέλθει η λειτουργικότητα και η ελπίδα στην καθημερινότητα του ατόμου.

Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.