Αρχική Καλοκαιρινός Οδηγός Επιβίωσης Ποιοι κίνδυνοι μάς περιτριγυρίζουν και οι κατάλληλες δερματολογικές συμβουλές για ξέγνοιαστες διακοπές

Ποιοι κίνδυνοι μάς περιτριγυρίζουν και οι κατάλληλες δερματολογικές συμβουλές για ξέγνοιαστες διακοπές

family-at-the-beachΕίναι ίσως η πλέον αγαπημένη εποχή για όλους. Το καλοκαίρι αποτελεί την εποχή που στους περισσότερους από εμάς δίνεται η ευκαιρία να απολαύσουμε, τον ήλιο, τη θάλασσα, τη φύση, να αλλάξουμε παραστάσεις και να γεμίσουμε ξανά ενέργεια. Για να κυλήσει όμως η όμορφη αυτή περίοδος χωρίς απρόοπτα και με ωραίες μόνο αναμνήσεις, απευθυνθήκαμε στην  Δρ. Κορίνα Τζίμα, Δερματολόγο- Αφροδισιολόγο και Δερματοχειρουργό, η οποία μας συνέστησε να δώσουμε προσοχή στις ακόλουθες συμβουλές:

Προετοιμαστείτε κατάλληλα

Επειδή ο ήλιος αποτελεί πηγή ζωής για το δέρμα μας, αλλά η παρατεταμένη και ανεξέλεγκτη έκθεση μπορεί να οδηγήσει σε ηλιακά εγκαύματα, φωτογήρανση, αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και σε καρκίνο του δέρματος, δεν ξεχνάμε ποτέ το αντηλιακό μας. Αυτό το εφαρμόζουμε τουλάχιστον μισή ώρα πριν την έκθεση στον ήλιο για να απορροφηθεί σωστά και όχι αφότου έχουμε φτάσει στην παραλία. Ο δε δείκτης προστασίας, ο οποίος θα καθοριστεί ανάλογα με το φωτότυπό μας από το δερματολόγο μας, απέναντι στις ακτίνες UVA/UVB του ηλίου δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι κάτω του 20, ενώ για τα μικρά παιδιά ποτέ κάτω του 50.

Επίσης στα μικρά παιδιά δεν ξεχνάμε ποτέ τη χρήση καπέλου, γυαλιών και ανοιχτόχρωμης μπλούζας.

Αποφεύγουμε όσο αυτό είναι δυνατόν τις ώρες μεταξύ 12 π.μ. και 3 μ.μ. όπου η ηλιακή ακτινοβολία είναι και πιο έντονη ενώ προτιμάμε πάντοτε τη σκιά της ομπρέλας, χωρίς όμως ποτέ να ξεχνάμε ότι ακόμα και μέσω της ομπρέλας διέρχεται το 50-60% της ηλιακής ακτινοβολίας.

Τέλος, επιβάλλεται να εκτιθέμεθα προοδευτικά στον ήλιο καθημερινά, προκειμένου να αποφύγουμε ένα επικίνδυνο ηλιακό έγκαυμα όσο βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή των διακοπών μας όπου το δέρμα είναι ακόμα αρκετά ανοιχτόχρωμο και κατά συνέπεια χωρίς προστασία.

sunprotectionsunscreen

Στην παραλία

Την περίοδο των διακοπών πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν να περνούν μεγάλο κομμάτι της μέρας στους χώρους που παραθερίζουν άνευ υποδημάτων. Αυτό όμως μπορεί να καταστεί επικίνδυνο, όχι μόνο για τραυματισμούς, αλλά και γιατί ελλοχεύει κίνδυνος μετάδοσης κατά αυτόν τον τρόπο δερματικών μυκητιάσεων, αλλά και ιογενών βλαβών, όπως είναι οι μυρμηγκιές.

Οι δε κλιματολογικές συνθήκες, όπως είναι η ζέστη και η υγρασία, αλλά και ο συνωστισμός πολλών ανθρώπων που βρίσκονται άνευ υποδημάτων σε κοινούς χώρους π.χ. σε πισίνες, ευνοεί τη μετάδοση των παθήσεων αυτών. Επομένως, ποτέ και για κανένα λόγο δεν ξεχνάμε να φοράμε τα ατομικά μας σανδάλια, ενώ αν παρατηρήσουμε παρολαυτά κάτι ασυνήθιστο στο δέρμα μας θα πρέπει να απευθυνθούμε άμεσα στο δερματολόγο μας.

istock_photo_of_chigger_bites_on_toddlerΣε έκτακτες καταστάσεις

Τέλος, δε θα πρέπει να ξεχάσουμε, ότι το καλοκαίρι λόγω της επαφής με τη φύση αυξάνεται και η συχνότητα των αλλεργικών αντιδράσεων μετά την επαφή με ποικίλα φυτά αλλά και μετά από τσιμπήματα διαφόρων εντόμων. Η χρήση ενός αντισταμινικού χαπιού και μιας κορτιζονούχας αλοιφής μετά τη σύμφωνη γνώμη του ιατρού σας μπορεί να αποβεί πολύ χρήσιμη και να σας γλιτώσει από περαιτέρω επιδείνωση και ταλαιπωρία, ωστόσο επειδή δε θα πρέπει να αμελείται η σπάνια αλλά υπαρκτή περίπτωση της αναφυλαξίας και του αλλεργικού σοκ, σε κάθε περίπτωση που ο ασθενής εμφανίσει γενικευμένη δερματική αντίδραση, βράγχος φωνής, βήχα, δύσπνοια, απώλεια αισθήσεων μετά από κάποιο τσίμπημα ή μετά την επαφή με κάποιο αεροαλλεργιογόνο ( π.χ. γύρη χόρτων, φυτών κ.α.) απαιτείται η άμεση αναζήτηση ιατρικής βοήθειας για μια ειδική, άμεση και ολοκληρωμένη συστηματική αντιμετώπιση.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.