Αρχική Σχολή Γονέων "Ποιον αγαπάς πιο πολύ, τη μαμά ή τον μπαμπά;"

"Ποιον αγαπάς πιο πολύ, τη μαμά ή τον μπαμπά;"

parentsΓράφει η Αλεξάνδρα Καππάτου, Ψυχολόγος- Παιδοψυχολόγος

Συχνά, όταν οι μεγάλοι, φίλοι ή συγγενείς, δεν ξέρουν τι να πουν σε ένα παιδί, το ρωτούν: «Ποιον αγαπάς πιο πολύ, τη μαμά ή τον μπαμπά;».

Τι θα πρέπει να γνωρίζετε:

- Ένα παιδί τριών ή τεσσάρων χρόνων, δεν καταλαβαίνει ακόμα την έννοια αυτής της ερώτησης, γιατί δε γνωρίζει την έννοια της «σύγκρισης ποσοτήτων» και μετατρέπει συνεπώς το ερώτημα σε «ποιον αγαπάς εσύ».

- Eίναι μια απάντηση δύσκολη γιατί στο παιδί δημιουργείται σύγχυση και ένταση στην προσπάθειά του να καταλάβει τις προσδοκίες εκείνου που το ρωτά.

- Σε πολλές περιπτώσεις λέει «και τους δύο».

Oι μεγάλοι, όμως, επιμένουν: «Δεν είναι δυνατόν και τους δύο, κάποιον θα αγαπάς λίγο πιο πολύ» ή «Ποιος σου κάνει τα περισσότερα χατίρια;» Αυτές οι ερωτήσεις διχάζουν το παιδί.

- Aν εκείνη τη στιγμή παρευρίσκεται ο ένας μόνο γονιός, δεν είναι απαραίτητο να επιλέξει και συνεπώς δεν υπάρχουν προβλήματα. Πιθανώς υποδεικνύει ως «αγαπημένο» το γονιό που είναι παρών.

- Άλλοτε το παιδί μπορεί να δώσει μια απάντηση έμμεση, αν αντιλαμβάνεται την ερώτηση ως παγίδα. Θα πει, για παράδειγμα: «Ο μπαμπάς μού αγόρασε αυτό το παιχνίδι ή με πήγε στην παιδική χαρά».

- Όταν ο μπαμπάς κι η μαμά είναι κι οι δύο εκεί, το παιδί νιώθει λιγότερο άνετα. Aντιλαμβάνεται αμέσως το μορφασμό απογοήτευσης στο πρόσωπο του πατέρα, αν η απάντησή του είναι «τη μαμά» ή το αντίστροφο. Mαντεύει, δηλαδή, ότι προξένησε δυσαρέσκεια σε ένα πρόσωπο που αγαπά πολύ.

- H σχέση του με τους γονείς είναι μια πάρα πολύ σημαντική και ιδιαίτερη πλευρά της ζωής του για να μπορεί να επιλέξει.

- Θα ήταν καλό, λοιπόν, οι μεγάλοι να έβγαζαν από το ρεπερτόριό τους αυτή την ερώτηση.

Αλεξάνδρα Καππάτου
Χατζηκώστα 5 & Βασ. Σοφίας
Τηλ: 210 64 522 54
E-mail: akappatou@akappatou.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.