Ποιο κίνδυνο κρύβει η χρήση αντικαταθλιπτικών στην εγκυμοσύνη;

prescriptiondrugsΟι γυναίκες που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν περισσότερες πιθανότητες να μεγαλώσουν παιδιά με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής.

Στην έρευνα που διενεργήθηκε από τους γιατρούς στο Γενικό Νοσοκομείο Μασαχουσέτης στις ΗΠΑ, συμμετείχαν 7.800 παιδιά ηλικίας 2-19 ετών. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που είχαν εκτεθεί σε αντικαταθλιπτικά χάπια μέσα στη μήτρα είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ελλειμματική προσοχή, μια κατάσταση που συνδέεται με παρορμητικότητα, νευρικότητα και υπερκινητικότητα.

Ωστόσο, ο κίνδυνος ήταν μικρότερος εάν η μητέρα είχε σταματήσει να παίρνει τα χάπια πριν μείνει έγκυος.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι δεν υπήρχε αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης αυτισμού, εάν η εγκυμονούσα είχε λάβει αντικαταθλιπτικά, αντικρούοντας προηγούμενες πεποιθήσεις ότι τα φάρμακα αυτά συνδέονται με τη συγκεκριμένη αναπτυξιακή διαταραχή.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Αριστείας Υγείας και Φροντίδας (NICE) συμβουλεύει ότι τα αντικαταθλιπτικά δεν συνίστανται για τις περισσότερες έγκυες γυναίκες, ιδιαίτερα κατά τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης. Όμως, μπορούν να γίνουν εξαιρέσεις ανάλογα με την σοβαρότητα του προβλήματος. Αν μια γυναίκα πάσχει ήδη από κατάθλιψη, η διακοπή της θεραπείας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα μπορούσε να κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα.