Αρχική Quiz Ποιος ανακάλυψε το σουβλάκι;

Ποιος ανακάλυψε το σουβλάκι;

q_a1111_1111Kalamakia_0

Η αλήθεια είναι πως η συνταγή για το σημερινό σουβλάκι, ήταν γνωστή από πολύ παλιά, από την αρχαιότητα.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του Αθήναιου στο έργο του Δειπνοσοφιστές, ότι ο Ηγήσιππος στο Οψαρτυτικό του, δηλ. στον οδηγό μαγειρικής που έγραψε, αναφέρει ένα έδεσμα που λεγόταν Κάνδαυλος και ήταν κάτι ανάλογο με το σημερινό σουβλάκι. Συνδύαζε κομμάτια από ψητό κρέας, πίτα, τυρί και άνηθο και σερβιριζόταν με ζουμί (Αθήναιος, Δειπνοσοφιστές, 12, 516d-Βικιπαίδεια).

Έχουμε γνωρίσει διάφορες συνταγές για το σουβλάκι.

Για παράδειγμα υπήρχε σουβλάκι από εντόσθια και μάλιστα υπάρχουν αναφορές σε ρωμαϊκά κείμενα. Όμως και αρκετά αργότερα, στην Κωνσταντινούπολη, πωλούνταν στους δρόμους από μικροπωλητές. Και μάλιστα, με πίττα.

Έτσι έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτοι νόστιμοι μεζέδες. Στο δρόμο, περασμένα σε μικρές ξύλινες σούβλες από καλάμια.

Τώρα, το έχουμε δοκιμάσει με διάφορα κρέατα, χοιρινό-μοσχάρι και κοτόπουλο.

Σπανιότερα φτιάχνεται και από κρέας αρνιού. Στην Ελλάδα το αρνίσιο σουβλάκι (Ντονέρ) δεν είναι τόσο διαδεδομένο, όπως για παράδειγμα είναι στις ανατολικές χώρες (Τουρκία, Αίγυπτο).

 

Όχι μόνο στην Ελλάδα!

Στην πραγματικότητα δεν είμαστε σίγουροι για την πατρότητα της συνταγής, μια που σε πολλά μέρη του κόσμου, χρησιμοποιούν την ιδέα του ψημένου κρέατος στα κάρβουνα, αλλά και των λαχανικών που τα συνοδεύουν.

Στην Ασία –Ιαπωνία μέχρι Κίνα-αλλά και στην Ισπανία, Αμερική, Τουρκία και Γαλλία, έχουν τις δικές τους παραδοσιακές συνταγές για τα αντίστοιχα σουβλάκια.

Ένα απλό σουβλάκι- μόνο από αρνίσιο κρέας -  συνήθως γλυκίζει στη μαγειρική της Καραϊβικής. Κι αυτό,  επειδή το μαρινάρουν με μέλι, ξύδι και λάδι. Έτσι, το αποτέλεσμα είναι ένα καραμελωμένο κρέας στη σούβλα, τραγανό απ' έξω και μαλακό από μέσα.  Δεν ακούγεται άσχημο!

Θεωρείται και είναι φαγητό του δρόμου –street food – και εάν μάλιστα περιέχει και λαχανικά, είναι ένα πλήρες γεύμα.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter