Αρχική Quiz Ποιος είναι ο εφευρέτης του ποδηλάτου;

Ποιος είναι ο εφευρέτης του ποδηλάτου;

800px-Draisine_or_Laufmaschine,_around_1820._Archetype_of_the_Bicycle._Pic_01

Το πρώτο ποδήλατο, ή καλύτερα αυτό που έμοιαζε σαν ποδήλατο εφευρέθηκε στην Γαλλία το 1790 από τον Κόμη Μεντ ντε Σιβράκ. Δεν είχε πετάλια και τιμόνι και το είχε ονομάσει Σελεριφέρ. Ήταν ξύλινο και μάλλον δύσχρηστο.

Αργότερα – το 1816 -ο γερμανικής καταγωγής Καρλ βον Ντράις, βαρώνος του Σάρμπουρν, το εξέλιξε και το ονόμασε Ντράισιέν. Του πρόσθεσε τιμόνι, και ο ποδηλάτης καθόταν ανάμεσα στις δυο ρόδες.

Ο κόσμος το δέχθηκε με ενθουσιασμό, αν και ήταν δύσκολο στο χειρισμό του, πράγμα που έκανε τη χρήση του περιορισμένη σε κήπους και πάρκα κυρίως.

Κάποιοι άλλοι  θεωρούν ότι οι πραγματικοί εφευρέτες του μοντέρνου ποδηλάτου είναι ο Πιερ και Ερνεστ Μισό. Ήταν  πατέρας και γιός, και  λειτουργούσαν μία εταιρεία που έφτιαχνε άμαξες στο Παρίσι.

Το 1867 ήταν η χρονιά που το ποδήλατο άλλαξε μορφή.

Αυτό το ποδήλατο οδηγούνταν σαν τρίκυκλο με πετάλια συνδεμένα στην μπροστινή του ρόδα.Αργότερα οι ρόδες μεγάλωναν ή μίκραιναν  και τις δεκαετίες 1870 και 1880 σε Αμερική και Ευρώπη γνώρισαν μεγάλες δόξες!

Οι τιμές  των ποδηλάτων πέφταν διαρκώς, έγιναν προσιτά στον κόσμο,  καθώς οι μέθοδοι κατασκευής βελτιώνονταν διαρκώς. Ήρθε η ώρα για φουσκωτές λαστιχένιες ρόδες οι οποίες ανακούφισαν από το επώδυνο καβάλημά του. Έτσι,  το ποδήλατο έγινε ασφαλές και ευχάριστο.

Το ποδήλατο έγινε πολύ δημοφιλές τα τέλη του 19ου αιώνα και συμπεριλήφθηκε και στους πρώτους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας το 1896.

Διάφοροι αγώνες ταχύτητας διοργανώθηκαν στην Ευρώπη και στην Αμερική εκείνη την περίοδο ακόμα και με διαδρομές μεταξύ πόλεων.

Το 1903 έγινε ο πρώτος ποδηλατικός γύρος στο Παρίσι.

 


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.