- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Ποιος είναι ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος για τον οποίο μιλούν όλοι τις τελευταίες μέρες

Η ιστορία του Στέλιου Κυμπουρόπουλου είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο το 1999 καθώς ήταν ο πρώτος αριστούχος μαθητής ΑμΕΑ που παρήλασε ως σημαιοφόρος με το αμαξίδιο του.

Η απίστευτη ιστορία ζωής του

Όπως εξομολογείται ο ίδιος για τη ζωή του:  Γεννήθηκα το 1985 στον Βύρωνα. Δεκατεσσάρων μηνών διαγιγνώσκομαι με Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία σε ένα μάλλον απροετοίμαστο κράτος, αλλά βιώνω μια γεμάτη παιδική και εφηβική ηλικία λόγω της αγαπημένης μου οικογένειας. Έτσι, στις 28 Οκτωβρίου 1999 γίνομαι ο πρώτος αριστούχος μαθητής με αναπηρία παρελαύνοντας σημαιοφόρος με το αμαξίδιό μου. Το 2003 εισάγομαι στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, απ’ όπου το 2012 αποφοιτώ αριστούχος, κι αποφασίζω να μείνω στην Ελλάδα.

Το 2014 αποκτώ μεταπτυχιακό τίτλο στην Προαγωγή Ψυχικής Υγείας-Πρόληψη Ψυχιατρικών Διαταραχών και την περίοδο 2013-2015 μετεκπαιδεύομαι στα ζητήματα της ανθρώπινης σεξουαλικότητας. Το 2016 αποκτώ ειδικότητα στην ψυχιατρική και έκτοτε εργάζομαι ως επιμελητής Β’ στο ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ.

Το 2014 συν-ιδρύω το i-Living, τον πρώτο ελληνικό οργανισμό ανεξάρτητης διαβίωσης, εκλεγόμενος έκτοτε μέλος του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Ανεξάρτητη Διαβίωση.

Σήμερα διεκδικεί την είσοδό του στην ευρωβουλή με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ. Σκοπός του, εάν εκλεγεί, είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους με αναπηρία – και όχι μόνο. Εάν δεν το κατορθώσει, θα συνεχίσει να διδάσκει θέληση για ζωή

Πώς κατάφερε να παρελάσει με το αμαξίδιο του ως σημαιοφόρος

Το ζήτημα του αν θα παρελάσει ή όχι ο 15χρονος αριστούχος μαθητής ΑμΕΑ, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, είχε διχάσει το πανελλήνιο. Ας δούμε τι έγραφε η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ εκείνη την εποχή όταν τελικά κατάφερε να πραγματοποιήσει το όνειρό του και να κρατήσει περήφανα τη σημαία της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου. H εφημερίδα πήγε στο σχολείο του Κορωπί και στο ρεπορτάζ που ακολουθεί θα δείτε ότι ο Στέλιος εκτός από πρώτος μαθήματα ήταν και πάντα στο πλευρό των συμμαθητών του που του αγαπούσαν ιδιαιτέρως.

Ο πρώτος σημαιοφόρος ΑμεΑ που διδάσκει ζωή

Στην επιθυμία του να παρελεάσει, όλο το σχολείο συμφωνεί και μάλιστα θεωρούν τιμή τους να τον έχουν σημαιοφόρο. Όμως αυτή η ευγενική επιθυμία ενός παιδιού «σκοντάφτει» σε έναν άλλο νόμο, του 1974, που θεωρεί το παράστημα προνόμιο του σώματος μόνο, όχι και του πνεύματος.

Ο Στέλιος είναι πρόεδρος της τάξης από τότε που μπήκε στο Γυμνάσιο και ο καλύτερος μαθητής όχι μόνο στην Γ’ τάξη που πηγαίνει σήμερα, αλλά σε ολόκληρο το 1ο Γυμνάσιο του Κορωπίου και σε πολλά άλλα σχολεία. Ξυπνάει στις 6.30 το πρωί και κοιμάται στη μία το βράδυ. Διαβάζει λίγο περισσότερο ­ μα και πολύ πιο επίπονα ­ από τους συμμαθητές του. Επιπλέον, είναι δημοφιλής και όλοι οι συμμαθητές του τον συμπαθούν. Στα διαλείμματα συγκεντρώνονται γύρω του, παίζουν μαζί του και δεν τον αφήνουν από τα μάτια τους.

Και αυτός, με τη σειρά του, δεν αρνείται να τους βοηθήσει σε όποιο μάθημα έχουν ανάγκη ­ αφού τα κατέχει όλα καλά. Οι καθηγητές του επίσης τον αγαπούν, αφού, εκτός της συνέπειάς του, διευκολύνει και τη δουλειά τους ανεβάζοντας αυτός μόνος του το επίπεδο μιας ολόκληρης τάξης που προσπαθεί να τον συναγωνιστεί στις επιδόσεις από τα Αγγλικά και τα Μαθηματικά έως την Πληροφορική και τα Αρχαία. Γιατί δεν υπάρχει μάθημα ­ εκτός από ένα ­ στο οποίο να μην πρωτεύει. Ο βαθμός του τόσο στην Α’ όσο και στη Β’ Γυμνασίου, ήταν δεκαεννέα και έντεκα δωδέκατα!

 Το σώμα του είναι παράλυτο. Ωστόσο, η αφοσίωση των γονιών του, η αγάπη των καθηγητών του και, κυρίως, το μυαλό του που πάσχει από… εξυπνάδα, ανέδειξαν αυτό το παιδί σε παιδί-θαύμα και στη «μασκότ» του σχολείου.Και οι συμμαθητές του αντί να τον πειράζουν, όπως συχνά συμβαίνει σε αυτές τις ηλικίες με τα παιδιά που έχουν κάποιο πρόβλημα, έγιναν κολλητοί του. Τους έμαθε ότι «παράστημα» υπάρχει και στον νου. Οι συμμαθητές τον βλέπουν ως φίλο. Έχει χιούμορ, τους βοηθάει στα μαθήματα, είναι μέσα σ’ όλα, όσα μπορεί. Μέσα από τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο, τα παιδιά μαθαίνουν ότι υπάρχει και πνευματικό παράστημα. Ο νόμος για τις σχολικές παρελάσεις, όμως, απαιτεί να υπάρχει μόνο σωματικό…

“Με λένε Στέλιο”: Δείτε το vτοκιμαντέρ που είναι αφιερωμένο στη ζωή του

«Νιώθω μεγάλη χαρά γιατί μου δίνεται η δυνατότητα μέσα από αυτή την ταινία να μιλήσω για κάτι που ξέρω καλά. Να πω τι είναι η αναπηρία απλά και αληθινά. Από την
ημέρα που γεννήθηκα βιώνω μια κατάσταση που δεν την επέλεξα εγώ αλλά ο Θεός, η τύχη, η μοίρα… που με προόρισε να ζω διαφορετικά. Το όνομά μου είναι Στέλιος Κυμπουρόπουλος…» Με τα λόγια αυτά, ο Στέλιος συστήθηκε στο κοινό πριν από 9 χρόνια, στο ντοκιμαντέρ “Με λένε Στέλιο” που του αφιέρωσαν οι κινηματογραφιστές Γιάννης Κασπίρης και Γιάννης Βλαστάκης. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Δεν είμαι άτομο με ειδικές ανάγκες. Είμαι ανάπηρος. Θέλω να μου μιλάτε και να με κοιτάζετε στα μάτια».