Pole Dance και εναέριες δραστηριότητες για παιδιά – Η γνώμη των γονιών, των παιδιών και των ειδικών

Pole Dance και εναέρια ακροβατικά για παιδιά! Το είχατε σκεφτεί; Η τάση έρχεται και στην Ελλάδα, δυναμικά, με εξειδικευμένους εκπαιδευτές αλλά και αφοσιωμένους λάτρεις του είδους. Με επαγγελματισμό, με θεαματικά αποτελέσματα στην εκγύμναση και με επιστημονικά δεδομένα ικανά να διαλύσουν ταμπού και προκαταλήψεις…
Για πρώτη φορά, γονείς, παιδιά, ψυχολόγοι και παγκοσμίου φήμης δάσκαλοι και καλλιτέχνες του χώρου όπως οι Phoenix Kazree, Heidi Coker, Tracey Simmonds, Polina Syniachenko, Hanka Venselaar και Alessandra Marchetti, μοιράζονται τις απόψεις τους σχετικά με το pole dance και τα εναέρια ακροβατικά για παιδιά, στην αποκλειστική έρευνα του Vertical Wise.

Ξεκινώντας από την Ελλάδα, τον πρώτο λόγο έχουν τα παιδιά που ασχολούνται με την εναλλακτική αυτή δραστηριότητα, η οποία συνδυάζει χορό και εκγύμναση, αλλά και οι γονείς τους, οι οποίοι φωτίζουν τους λόγους που τους ώθησαν να ακολουθήσουν αυτό το νέο, δυναμικό, για πολλούς επικίνδυνο και για ακόμη περισσότερους αμφιλεγόμενο, τρόπο εκγύμνασης.

 
Πώς το βλέπουν τα παιδιά; Ενδείκνυται για μικρές ηλικίες; Ποια είναι τα οφέλη; Ποιες οι αντιδράσεις των κύκλων των παιδιών και των γονιών τους;
Η έρευνα του καταξιωμένου site σε Ελλάδα και εξωτερικό για το Pole Fitness και τα εναέρια ακροβατικά Vertical Wise, ολοκληρώθηκε με τη γνώμη ειδικών του χώρου και της αθλητικής ψυχολόγου και επιστημονικής συνεργάτιδας της Εθνικής Ομάδας Στίβου, κας Φρόσως Πατσού. Ομόφωνα θεωρούν αυτού του είδους άθληση κατάλληλη για παιδιά και συνίσταται, όπως και σε κάθε άθλημα, να ξεκινούν από μικρή ηλικία, πάντα με κατάλληλους εκπαιδευτές και με ασφαλή μέσα.

pole_kids_verticalwise_trapeze

Όλοι συμφωνούν ότι το Pole Dance και τα εναέρια ακροβατικά συνδυάζουν στοιχεία ενόργανης και ρυθμικής γυμναστικής με τον χορό και τα ακροβατικά. Παράλληλα, συνδυάζουν την άρτια εκγύμναση με τη διασκέδαση και τη χαρά. Στοιχεία που κάνουν τα παιδιά να μην το βαριούνται και να το ξεχωρίζουν ως την αγαπημένη τους αθλητική δραστηριότητα. Γονείς και παιδιά δηλώνουν ενθουσιασμένοι με την επιλογή τους, παρόλο που δεν το ήξεραν καθόλου πριν το ξεκινήσουν.
Στην Ελλάδα το Pole Dance και τα εναέρια ακροβατικά για παιδιά έχουν έρθει τα τελευταία 2,5 χρόνια και διδάσκεται σε ελάχιστες σχολές. Μέσω της εξάσκησης τα παιδιά διασκεδάζουν, αποκτούν αυτοπεποίθηση και έλεγχο του σώματος και των κινήσεών τους. Οι γονείς μάλιστα, όχι μόνο δεν δειλιάζουν απέναντι σε προκαταλήψεις, αλλά και το συστήνουν ανεπιφύλακτα και σε άλλους γονείς, εφόσον ενδιαφέρει και το ίδιο το παιδί· αρκεί να του δώσουν το ερέθισμα να το γνωρίσει!
Δείτε όλη την έρευνα και τα testimonials εδώ:

pole_kids_verticalwise_pole
Φράσεις που μας είπαν και κρατήσαμε από τα παιδιά και τους γονείς τους:

Σοφία Ανδρουτσοπούλου, 10 ετών, κάνει Pole Dance και εναέριες δραστηριότητες 2,5 χρόνια “Η ιδέα να ξεκινήσω Pole Dance και εναέρια ήταν της μαμάς μου. Πριν το ξεκινήσω δεν το ήξερα καθόλου. Τώρα όμως που το έχω ξεκινήσει, θέλω να είναι η βασική μου εξωσχολική δραστηριότητα!”
Νησιώτη Μαρία – Μαμά της Σοφίας, 10 ετών “Επιλέξαμε το Pole καθώς το θεωρήσαμε παρεμφερές άθλημα με την ενόργανη. Στα αρνητικά σχόλια απαντώ ότι είναι καθαρά είδος γυμναστικής χωρίς λικνίσματα. Η ίδια η Σοφία αισθάνεται πολύ περήφανη που καταφέρνει κάτι που στους άλλους φαντάζει δύσκολο!”
Λυδία Κανελλοπούλου, 12 ετών, κάνει Pole Dance και εναέριες δραστηριότητες 2 χρόνια “Όλα άρχισαν όταν η μαμά μου ξεκίνησε Pole Dance και αποφάσισα να το δοκιμάσω. Τώρα μου φαίνεται τέλειο και είναι η πιο ισχυρή γυμναστική που μπορώ να κάνω!”

Τζένη Νικητοπούλου – Μαμά της Λυδίας, 12 ετών “Η γιαγιά της είναι υπερήφανη! Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως χώρες με μεγάλη παράδοση στον χώρο της ενόργανης και ρυθμικής (Η.Π.Α., Ρωσία, Κίνα, Ουκρανία) έχουν δημιουργήσει pole & aerial fitness ακαδημίες για παιδιά.”

Ναταλία Αχλάδη, 15 ετών, κάνει Pole Dance και εναέριες δραστηριότητες 2 χρόνια “Ήταν δική μου ιδέα να το ξεκινήσω. Το θεωρώ ένα πολύ δύσκολο και συγχρόνως υπέροχο άθλημα που βοηθάει να γυμνάσεις όλο σου το σώμα. Κάποιοι μπορεί να θεωρούν αυτούς τους χορούς επικίνδυνους αλλά εγώ δεν τους θεωρώ καθώς με τις κατάλληλες οδηγίες και επιτήρηση είναι απολύτως ασφαλείς.”

Βασίλης Αχλάδης, πατέρας Ναταλίας, 15 ετών “Οι περισσότεροι στο άκουσμα του τι κάνει η Ναταλία ως αθλητική δραστηριότητα αντιδρούν λίγο μαγκωμένα. Η Ναταλία όμως αισθάνεται ευχαριστημένη και χαρούμενη. Πάντως σίγουρα θα το συνέστηνα σε άλλους γονείς εφόσον ενδιαφέρει και το ίδιο το παιδί.”

Βιάδη Νεφέλη – Ιουνία, 12 ετών, κάνει Pole Dance και εναέριες δραστηριότητες 2 χρόνια “Η ιδέα να ξεκινήσω ήταν δική μου. Στο σχολείο τα περισσότερα παιδιά με υποστηρίζουν γι’ αυτό που κάνω και δεν θα το άλλαζα με τίποτα άλλο.”
Βιάδης Θεόδωρος – Πτωχού Σταματία, γονείς Νεφέλης-Ιουνίας, 12 ετών “Υπάρχουν τεράστιες διαφορές στο σώμα της, τη συμπεριφορά και την αυτοπεποίθησή της. Η Νεφέλη-Ιουνία αισθάνεται υπέροχα. Το έχουμε συστήσει σε πολλές μαμάδες και είχαμε δίκιο γιατί τους άρεσε πολύ.”
Σοφία Καλτάκη, αθλήτρια, δασκάλα χορού και pole artist, μαμά ενός αγοριού 6 ετών “Αν ο γιός μου ήθελε να ξεκινήσει pole δεν θα είχα κανένα πρόβλημα· το αντίθετο, θα τον βοηθούσα και θα τον ενθάρρυνα πολύ. Το Pole Dance, ο χορός και κάθε είδους άθλημα ή τέχνη είναι για όλους.”

pole_kids_verticalwise_hoop

Αυτά ανέφεραν γονείς και παιδιά. Δε στάθηκε όμως εκεί η έρευνα. Το Vertical Wise απευθύνθηκε και στους ειδικούς.
Στην αθλητική ψυχολόγο και επιστημονική συνεργάτιδα Εθνικής Ομάδας Στίβου κα Φρόσω Πατσού, καθώς και σε παγκοσμίου φήμης δασκάλους, performers και καλλιτέχνες του χώρου όπως τη Phoenix Kazree, τη Heidi Coker, την Tracey Simmonds, την Polina Syniachenko, την Hanka Venselaar και την Alessandra Marchetti.
Φρόσω Πατσού M.Sc. Ψυχολόγος – Αθλητική Ψυχολόγος, επιστημονική συνεργάτιδα Εθνικής Ομάδας Στίβου
“Τα εναέρια αθλήματα και το Pole Dance είναι μάλλον μια δύσκολη επιλογή τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς καθώς δεν είναι τόσο διαδεδομένα. Ωστόσο τα παιδιά που ασχολήθηκαν με τα εναέρια αθλήματα αναφέρουν ότι μέσα από τη συμμετοχή τους βίωσαν την αποδοχή, τη διασκέδαση και τη χαρά. Είναι σαν παιδική χαρά με τόσα σκαρφαλώματα και αναποδογυρίσματα! Κάνουν ένα άθλημα το οποίο δεν είναι κοινότυπο και συνδυάζει εξαιρετικά τόσο τη γυμναστική όσο και στοιχεία χορού και ακροβατικών.”