Αρχική InfoMommy Υγεία Πονόλαιμος και το καλοκαίρι; Μην τον αφήσετε να χαλάσει τις διακοπές σας

Πονόλαιμος και το καλοκαίρι; Μην τον αφήσετε να χαλάσει τις διακοπές σας

d7de341769b1344e0d9ad6754ff103f3_L

Από τον Ιωάννη Κάπο, Φαρμακοποιός, Κλινικός Φαρμακολόγος
Βρήκατε τον αγαπημένο σας προορισμό και ανυπομονείτε να φύγετε και να απολαύσετε ξέγνοιαστα το ελληνικό καλοκαίρι. Ήλιος, θάλασσα, ηλιοθεραπεία, παγωτά, χαλάρωση! Εικόνες που συνθέτουν τις τέλειες διακοπές.
Έχετε όμως σκεφτεί το πόσο επιρρεπείς είμαστε στον πονόλαιμο ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες, ειδικά κατά την περίοδο των διακοπών μας; Ενώ ο πονόλαιμος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το χειμώνα, υπάρχουν πολλά περιστατικά πονόλαιμου εξίσου ενοχλητικά και τους καλοκαιρινούς μήνες.
Ο πονόλαιμος, βάσει ερευνών, διαρκεί από 3 έως 7 ημέρες, όσο δηλαδή η μέση διάρκεια παραμονής σε ένα νησί. Ένα κακό σενάριο είναι να κάνει την εμφάνισή του από την πρώτη μέρα των διακοπών μας και να μας ταλαιπωρήσει για όλη τη διάρκεια των διακοπών μας.
Τα είδη του πονόλαιμου που συνήθως μας ταλαιπωρούν το καλοκαίρι είναι πόνος κατά την κατάποση, βραχνάδα, φαγούρα, γδάρσιμο, τσούξιμο, κάψιμο (αγκάθια), ξερόβηχας (αίσθηση ξηρότητας) κ.λπ.

Τι προκαλεί τον καλοκαιρινό πονόλαιμο;
Η κύρια αιτία του πονόλαιμου είναι το κρυολόγημα που οφείλεται σε ιούς ή σε βακτήρια (Streptococcus pyogenes). Υπάρχουν όμως μερικοί παράγοντες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης του πονόλαιμου ειδικά το καλοκαίρι όπως:
Το air-condition: Ο κλιματισμός μπορεί να είναι μια πραγματική ανακούφιση όταν οι θερμοκρασίες έξω είναι ασφυκτικές, αλλά μπορεί πραγματικά να συμβάλλει στην δημιουργία πονόλαιμου και στην αίσθηση ξηρότητας, τραχύτητας και βραχνάδας. Η κύρια εξήγηση που ένα κλιματιστικό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμένο και με πόνο λαιμό, είναι ότι τα κλιματιστικά ξηραίνουν το προστατευτικό στρώμα βλέννης του λαιμού και τον αφήνουν ακάλυπτο στις ‘’επιδρομές’’ των μικροβίων.
Παγωτά και κρύα ποτά: Τα παγωτά & τα κρύα ποτά μπορεί να αποτελούν μια από τις κυριότερες καλοκαιρινές απολαύσεις αλλά δυστυχώς μπορεί να είναι και οι αιτίες που ξυπνάμε με ένα «κάκτο» στο λαιμό την επόμενη μέρα.
Διασκέδαση: Είναι λογικό και αναμενόμενο πως στην περίοδο των διακοπών μας, αυξάνεται η συχνότητα στις εξόδους μας. Συνήθως, αυξάνονται ανάλογα και η κατανάλωση αλκοόλ και κακών συνηθειών όπως το κάπνισμα. Αυτές οι συνήθειες σε συνδυασμό με τις μειωμένες ώρες ύπνου αλλά και την πρόχειρη διατροφή, συντελούν στην αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Αποτέλεσμα αυτού είναι να γίνουμε ευάλωτοι σε ιούς. Υπάρχουν περίπου 200 τύποι ιών που μπορούν να προκαλέσουν ένα κρυολόγημα, και επαγωγικά αυτό να εξελιχτεί με συμπτώματα πονόλαιμου αλλά και πυρετού καθιστώντας το την πιο συχνή ασθένεια σε όλο τον κόσμο.
Επίσκεψη προορισμών με διαφορετικές κλιματικές συνθήκες: Ο καθένας μας έχει κάτι διαφορετικό στο νου του ως το φετινό ιδανικό προορισμό. Είτε λοιπόν επισκεφτείτε βουνό με χαμηλές θερμοκρασίες, είτε ένα νησί στο Αιγαίο με δυνατούς αέρηδες ή το Ιόνιο με την πολύ υγρασία, σίγουρα πάντως είναι διαφορετικές οι συνθήκες από τις μεγαλουπόλεις. Οι διαφορετικές αυτές συνθήκες μας βρίσκουν συχνά απροετοίμαστους με αποτέλεσμα να γινόμαστε ευάλωτοι σε ιούς οι όποιοι μπορεί να οδηγήσουν σε έντονο πονόλαιμο και δυσφορία.

Διαβάστε τη συνέχεια στο www.infowoman.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.