Αρχική InfoMommy Σχέσεις Πώς αξιολογείτε τον τρόπο επικοινωνίας με το έτερον σας ήμισυ;

Πώς αξιολογείτε τον τρόπο επικοινωνίας με το έτερον σας ήμισυ;

top-10-reasons-to-break-off-a-relationship1300832146-may-30-2012-600x477
Είναι καλό να γνωρίζουμε ότι ο τρόπος επικοινωνίας είναι σημαντικός παράγοντας στη σχέση και τη ζωή ενός ζευγαριού. Τις περισσότερες φορές λειτουργεί σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία: Κάνει τον σύντροφο να φερθεί τόσο καλά ή τόσο άσχημα , ανάλογα με τον τρόπο, που του απευθυνθήκαμε.

Αυταρχικός και ηγετικός τρόπος

Συμπεριφέρεται κυριαρχικά, γιατί αισθάνεται ότι έχει τις ικανότητες να καθοδηγήσει τους άλλους, συνήθως προσελκύει συντρόφους, που τείνουν να υπακούουν και να σέβονται και φυσικά δεν παίρνουν πρωτοβουλίες.

Ανταγωνιστικός τρόπος

Περιέχει συμπεριφορές, που μοιάζουν με το αυταρχικό στυλ, με επιπλέον εχθρότητα, εγωισμό και ανάγκη υπεροχής.

Φιλύποπτος τρόπος

Εκφράζεται με εχθρικές συμπεριφορές, που έχουν την πηγή τους σε μια κατάσταση αδυναμίας του ατόμου, όπως και με συμπεριφορές απόστασης και συναισθηματικής ψυχρότητας. Βλέπει τον σύντροφό του απειλητικά, υποπτεύεται ότι θα πράξει κάτι δυσάρεστο σε βάρος του.

Υποστηρικτικός τρόπος

Το στυλ αυτό είναι φιλικό και ζεστό, χρωματισμένο, όμως, με στοιχεία κυριαρχίας.

Συνεργατικός τρόπος

Στηρίζεται στα θετικά και φιλικά αισθήματα. Τα άτομα αυτά κάνουν συμβιβασμούς, δεν επιζητούν την επικράτηση στη σχέση, επειδή νοιάζονται περισσότερο να την διατηρήσουν σε μια αρμονική κατάσταση, είναι πιο ευπροσάρμοστα και η συμπεριφορά τους διακρίνεται από πλαστικότητα.

Εξαρτημένος τρόπος

Τα άτομα αυτά εκδηλώνουν αδυναμία, θαυμασμό και εμπιστοσύνη, προκειμένου να έχουν την εύνοια και την προστασία του συντρόφου τους. Σε ακραίες περιπτώσεις, άτομα με εξαρτημένο στυλ εκδηλώνουν υπερβολική εξάρτηση, υπακοή, δειλία και φόβο, με αναμεμειγμένα στοιχεία εχθρότητας, θυμού και επιθετικότητας, που πολλές φορές οδηγούν σε κατάθλιψη και κοινωνική απομόνωση.

Μαρία Λασσιθιωτάκη
Ψυχολόγος
http://www.selftherapy.gr/


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.