Αρχική Infokids Διατροφή & Fitness Πώς αξιολογούνται οι διατροφικές συνήθειες των Ελληνόπουλων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Παιδειατροφή;

Πώς αξιολογούνται οι διατροφικές συνήθειες των Ελληνόπουλων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Παιδειατροφή;

Το πρόγραμμα Παιδειατροφή που στοχεύει στην προώθηση της ισορροπημένης διατροφής και της σωματικής δραστηριότητας σε παιδιά δημοτικού και τις οικογένειές τους, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα και τις δράσεις του σε 14 δήμους που συμμετείχαν στο δίκτυό του για την περίοδο 2014-2015. Το πρόγραμμα ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ που στοχεύει στη μείωση της παιδικής παχυσαρκίας στη χώρα μας, πραγματοποιείται με την ενεργή συμμετοχή όλων των φορέων του κάθε Δήμου (συμμετοχή δασκάλων, παιδιάτρων, γυμναστών, εμπορικών συλλόγων κτλ.) με τη μορφή δράσεων που στοχεύουν συνολικά στην οικογένεια. Κατά την περίοδο 2014-2015, στο πλαίσιο του προγράμματος, οι Δήμοι υλοποίησαν 55 δράσεις στις οποίες συμμετείχαν 17.000 παιδιά και οι οικογένειες τους, που αφορούσαν το Ενεργειακό Ισοζύγιο, ενώ διοργάνωσαν περιπάτους για όλη την οικογένεια, μαθήματα μαγειρικής για παιδιά, κατασκευή λαχανόκηπων και φεστιβάλ κίνησης έχοντας ως στόχο να κινητοποιήσουν γονείς και παιδιά σε έναν πιο ενεργό και υγιεινό τρόπο ζωής.

Αφίσα Ενεργειακό Ισοζύγιο

Ιδιαίτερη αξία για τη μελλοντική πορεία του προγράμματος έχουν και τα αποτελέσματα της πρώτης έρευνας αξιολόγησής του ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ. Η έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν στο 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διατροφής και Διαιτολογίας, πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας - Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Καθηγητή Διατροφικής Αγωγής και Αξιολόγησης, κ. Ιωάννη Μανιό.

ΖΩΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΚΟΥΤΣΟ

Μεταξύ άλλων, από τη μελέτη φάνηκε ότι κάποιες από τις δράσεις που εφαρμόστηκαν από το πρόγραμμα ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ έχουν θετικό αποτέλεσμα στις διατροφικές συνήθειες των παιδιών, όπως για παράδειγμα οι δράσεις μαγειρικής για παιδιά που φαίνεται να σχετίζονται με την αύξηση της κατανάλωσης λαχανικών κατά 0,33 μερίδες ανά ημέρα. Αντίστοιχα, στην άλλη πλευρά του ενεργειακού ισοζυγίου, τα παιδιά στους δήμους όπου πραγματοποιήθηκαν δράσεις του προγράμματος φάνηκε ότι μείωσαν το χρόνο που αφιερώνουν σε καθιστικές δραστηριότητες τηλεθέασης κατά 13,2 λεπτά ημερησίως, μία αλλαγή που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση μιας και γνωρίζουμε τη σχέση της αυξημένης παρακολούθησης τηλεόρασης με την παιδική παχυσαρκία. Τα αποτελέσματα της έρευνας αξιολόγησης θα βοηθήσουν το πρόγραμμα ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ στο να σχεδιάσει πιο στοχευμένες δράσεις στο μέλλον, οι οποίες αποδεδειγμένα έχουν καλύτερη αποτελεσματικότητα και μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στη βελτίωση των συμπεριφορών διατροφής και σωματικής δραστηριότητας των παιδιών.

Το πρόγραμμα ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ είναι ενεργό από το 2008 και λειτουργεί με πενταετείς φάσεις. 24 Δήμοι έχουν συμμετάσχει συνολικά που έχουν διοργανώσει περισσότερες από 100 τοπικές δράσεις και εκδηλώσεις που συγκέντρωσαν πάνω από 37.000 παιδιά ηλικίας 6-16 ετών και τις οικογένειές τους, ενώ έχει δημιουργηθεί παιδαγωγικό και προωθητικό υλικό για 9 θεματικές ενότητες και έχουν διανεμηθεί μέσω των Δήμων συνολικά 100.000 φυλλάδια. Σήμερα το δίκτυο ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ αριθμεί 15 Δήμους σε όλη την επικράτεια, ενώ 15 επιπλέον Δήμοι έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ

Οι Δήμοι και οι τοπικές ομάδες εκπαιδεύονται σε θεματικές ενότητες όπως η Φυσική Κίνηση και Άσκηση, τα Φρούτα, το Πρωινό, τα Λαχανικά, τον Απλό, Υγιεινό & Οικονομικό Τρόπο Διατροφής, τα Ψάρια & τα Θαλασσινά, τις Μερίδες, και το Ενεργειακό Ισοζύγιο και διοργανώνουν εκδηλώσεις για παιδιά και γονείς όπως Οικογενειακούς περίπατους, Αθλοπαιδιές, Φεστιβάλ κίνησης, Υπαίθριες λαχαναγορές, Σχολικούς Λαχανόκηπους, Μαθήματα Μαγειρικής για Παιδιά, Διαδραστικά Εκπαιδευτικά Παιχνίδια, Σχεδιασμό Κόμικς, Θεατρικές παραστάσεις, Γευσιγνωσίες, Βιβλία Συνταγών και Οδηγιών, Εκπαιδευτικές εξορμήσεις και υπαίθριες δραστηριότητες.

Η κα Έλενα Στάμου, Εθνική Συντονίστρια του ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ δήλωσε σχετικά: «Η θερμή ανταπόκριση των Δήμων στην υλοποίηση δράσεων με στόχο την υιοθέτηση ισορροπημένων διατροφικών επιλογών και συμπεριφορών από τους πολίτες τους και τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της έρευνας μας, υποδεικνύουν ότι θα πρέπει να κινητοποιηθούμε ακόμα περισσότερο ώστε να πολλαπλασιαστούν οι δράσεις σε όλους τους Δήμους μας. Από την εμπειρία μας στο πεδίο αντιλαμβανόμαστε ότι οι μη προνομιούχες ομάδες υιοθετούν σε μικρότερο ποσοστό τα μηνύματα για πιο υγιεινές συμπεριφορές και για το λόγο αυτό οι μελλοντικές μας παρεμβάσεις θα επικεντρώνονται στην περαιτέρω βελτίωση αυτών των ποσοστών.»

Υποστηρικτής του προγράμματος ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ για τα έτη 2014-2015 ήταν το Ίδρυμα Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation) στο πλαίσιο των παγκόσμιων δεσμεύσεών του να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του σύνθετου προβλήματος της παχυσαρκίας μέσω ποικιλίας προϊοντικών επιλογών, παροχή ξεκάθαρων διατροφικών πληροφοριών, υπεύθυνες πολιτικές μάρκετινγκ - διαφήμισης και υποστήριξη προγραμμάτων που προωθούν τον ενεργό τρόπο ζωής.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.