Αρχική Quiz Πώς ανακαλύφθηκε ο ηλεκτρικός λαμπτήρας που σήμερα συμπληρώνει 134 χρόνια ζωής;

Πώς ανακαλύφθηκε ο ηλεκτρικός λαμπτήρας που σήμερα συμπληρώνει 134 χρόνια ζωής;

EdisonwithLampCCΗ ανακάλυψη του λαμπτήρα πυρακτώσεων συνήθως αποδίδεται στον Τόμας Έντισον, ο οποίος έλαβε και το σχετικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στις 27 Ιανουαρίου του 1880. Ωστόσο, οι προσπάθειες για την υλοποίηση αυτής της ιδέας είχαν ξεκινήσει πολλά χρόνια νωρίτερα και από διάφορους ερευνητές.

Oι πρώτες απόπειρες

Τα πρώτα αξιόλογα πειράματα έγιναν στη δεκαετία του 1860 από τον Άγγλο φυσικό και χημικό Τζόζεφ Σουάν, ο οποίος επεδίωξε να κατασκευάσει λάμπες με νήμα άνθρακα,, αλλά η επιτυχία είχε μικτή διάρκεια,, αφού έπειτα από μερικά λεπτά το νήμα καταστρεφόταν. ∆εκαοκτώ χρόνια αργότερα,αποφάσισε να επαναλάβει τα πειράματά του, αξιοποιώντας μία νέα εφεύρεση, την αντλία υψηλού κενού.. Ο Σουάν παρουσίασε την ηλεκτρική του λάμπα το 1879, αλλά διαπίστωσε ότι είχε αργήσει λίγο. Μόλις λίγους μήνες νωρίτερα, ο Τόμας Έντισον είχε υποβάλει αίτηση ευρεσιτεχνίας για έναν όμοιο λαμπτήρα κενού. Την πρωτοχρονιά του 1879 παρουσίασε μια συστοιχία από 50 λαμπτήρες, οι οποίες έπαιρναν ρεύμα από μια γεννήτρια συνεχούς ρεύματος. Τρία χρόνια αργότερα άρχισε τη βιομηχανική παραγωγή τους στο ιδιόκτητο εργοστάσιο «Edison Lamp".

Thomas_Edisson-lamp

Η σπουδαιότητα της εφεύρεσης του Έντισον

Η εφεύρεση του ηλεκτρικού λαμπτήρα άλλαξε την καθημερινή ζωή χιλιάδων ανθρώπων. Ο Αμερικανός εφευρέτης Έντισον έθεσε ηλεκτρισμό και μαγνητισμό σε πρακτικές εφαρμογές στην τηλεγραφία,, την τηλεφωνία και κυρίως στο φωτισμό και τη μεταφορά ισχύος. Το πρώτο έγινε με μια ιστορικής σημασίας εφεύρεση. Το 1874 ο Έντισον βρήκε τρόπο να διατηρεί τη ροή ηλεκτρικού ρεύματος σε ένα καρβουνιασμένο νήμα που βρίσκονταν μέσα σε μια γυάλινη αμπούλα χωρίς αέρα.. Το ηλεκτρικό ρεύμα θέρμαινε το νήμα ώσπου αυτό ακτινοβολούσε λευκό φως. Η συσκευή ονομάστηκε ηλεκτρικός λαμπτήρας. Πολύ σημαντική ήταν η συμβολή του Έντισον και στην ανάπτυξη της μεγάλης κλίμακας διανομής ηλεκτρισμού σε εργοστάσια, γραφεία και σπίτια. Οι δυο πρώτοι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Έντισονστο Λονδίνο και την Νέα Υόρκη έδωσαν το 1882 για πρώτη φορά φως στους καταναλωτές.

1-2-150D-25-ExplorePAHistory-a0l3b5-a_349


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.