Αρχική Quiz Πώς δημιουργήθηκε το σύμβολο της ειρήνης που πρωτοπαρουσιάστηκε σαν σήμερα πριν 56 χρόνια;

Πώς δημιουργήθηκε το σύμβολο της ειρήνης που πρωτοπαρουσιάστηκε σαν σήμερα πριν 56 χρόνια;

peace-sign-39484_640Το σύμβολο της ειρήνης παρουσιάστηκε για πρώτη φορά με τη μορφή κύκλου με διχαλωτό σχήμα που γνωρίζουμε μέχρι και σήμερα, στις 21 Φεβρουαρίου του 1958, από έναν Βρετανό καλλιτέχνη και σχεδιαστή, τον Gerald Holtom, ως ένα σύμβολο της εκστρατείας για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό και αργότερα τη δεκαετία του εξήντα. έγινε ένα αντιμιλιταριστικό σύμβολο.

Αποκρυπτογραφώντας το σύμβολο

Ο κύκλος δεν είναι τίποτα άλλο από την επικάλυψη των γραμμάτων N και D* (Nuclear Disarmament- Πυρηνικός Αφοπλισμός) από το σηματοφόρο αλφάβητο που χρησιμοποιείται επίσης στο ναυτικό κώδικα μηνυμάτων με τις σημαίες στο χέρι.**

Αργότερα, σε επιστολή του ο Gerald Holtom προς τον Hugh Brock, εξήγησε την προέλευση της ιδέας, δίνοντας μια πιο προσωπική και βαθιά έννοια:

peacelovemusicwebb"Ήμουν εγώ ο ίδιος σε κατάσταση απόγνωσης!! Βαθιά απόγνωση!! Ζωγράφισα τον εαυτό μου: η αναπαράσταση ενός ατόμου σε απόγνωση, με τις παλάμες ανοιχτές από μέσα προς τα έξω όπως οι
αγρότες του Goya *** μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα. Του έδωσα τη μορφή γραμμής, και έχω κάνει έναν κύκλο γύρω του »

Το σύμβολο, λόγω της απλότητας και της η δυνατότητας επανάληψης του (εύκολης αντιγραφής) έχει μια τεράστια επιτυχία όλα αυτά τα χρόνια, αν και ήταν σε μεγάλο βαθμό άγνωστη η προέλευσή του.

Μέρος της επιτυχίας είναι πιθανόν να οφείλεται στις πολλές εσφαλμένες ερμηνείες που του έχουν δοθεί. Η πιο κοινή είναι ότι το σύμβολο αυτό είναι σαν μια εξαιρετικά στυλιζαρισμένη αναπαράσταση μιας σεξουαλικής σχέσης. Αυτή η ερμηνεία έρχεται σε αντίθεση ανάμεσα στο «πόλεμος-μίσος θάνατος και ειρήνη-αγάπη– ζωή» και στο σύνθημα «κάντε έρωτα και όχι πόλεμο».

Μια άλλη ερμηνεία είναι αυτή που παρουσιάζει το σύμβολο ως την αναπαράσταση ενός βομβαρδιστικού Β-52 του Ψυχρού Πολέμου και στη συνέχεια εξαιρετικό αντιμιλιταριστικό σύμβολο της δεκαετίας του εξήντα.

Στην Ελλάδα υιοθετήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του '60 από τον «Σύνδεσμος Νέων για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό 'Μπέρτραντ Ράσελ'» και στη συνέχεια από τη Νεολαία Λαμπράκη. Αντιμετωπίστηκε εξαρχής ως κομμουνιστικό σύμβολο και προκάλεσε ουκ ολίγες φορές το ενδιαφέρον και την επέμβαση των αστυνομικών αρχών. Πασίγνωστη είναι η φωτογραφία με τον βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη να κρατά ένα μικρό πανό με το σύμβολο της ειρήνης και τη λέξη ΕΛΛΑΣ κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας ειρήνης (21 Απριλίου 1963), που απαγορεύθηκε από την Αστυνομία και οδήγησε στη σύλληψή του.

peace


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.