- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Πώς είναι να είσαι μαμά με κατάθλιψη; 10 γυναίκες απαντούν

Το να είσαι γονιός είναι από μόνο του δύσκολο. Το να είσαι γονιός με κάποιο πρόβλημα υγείας, είναι ακόμα δυσκολότερο. Το να είσαι, όμως, γονιός με κάποια ψυχολογική πάθηση, η οποία μάλιστα θεωρείται ταμπού, μπορεί να κάνει τη ζωή σου μαρτυρική και εσένα να νιώθεις, ότι κανείς δεν μπορεί να σε καταλάβει.

Αν είστε μια μαμά που αντιμετωπίζει κάποια ψυχική ασθένεια, καταλαβαίνετε πολύ καλά τι εννοούμε. Θυμηθείτε, όμως, πως δεν είστε μόνη –αυτό που περνάτε εσείς, το βιώνουν πολλές ακόμα μαμάδες, κάποιες εκ των οποίων είχαν το θάρρος να μιλήσουν γι’αυτό ανοιχτά:

«Το να πρέπει να πηγαίνω σε παιδικά party και συναντήσεις για παιχνίδια, είναι για εμένα πραγματικός εφιάλτης. Το ότι δεν μιλάω πολύ σε άλλες μαμάδες, δεν σημαίνει ότι είμαι αγενής. Κυριολεκτικά δεν μπορώ. Φεύγω από κάθε κοινωνική εκδήλωση με ημικρανία και σωματικά κατάκοπη. Το σπίτι μου δεν είναι ποτέ 100% καθαρό (ενίοτε ούτε κατά 50%). Αν έχω να επιλέξω ανάμεσα στο να κάνω κάτι με τον γιο μου και να καθαρίσω το σπίτι, θα προτιμήσω πάντα τον γιο μου. Δεν είμαι κακή μαμά, επειδή δεν θέλω να συναναστρέφομαι με άλλους γονείς. Δεν είμαι κακή μαμά, επειδή το σπίτι μου δεν είναι πεντακάθαρο. Ο γιος μου είναι χαρούμενος, υγιής και με αγαπάει. Και αυτό για εμένα είναι μια μικρή νίκη. Το ότι έχω αγχώδη διαταραχή και κατάθλιψη δεν καθορίζει το ποια είμαι. Είναι μέρος του εαυτού μου και κάθε μέρα κάνω ό,τι μπορώ για να το παλεύω. Δεν πρέπει ποτέ να κρίνετε κάποιον, επειδή δεν ξέρετε τι μάχες μπορεί να δίνει μέσα του.»

Κατερίνα Β., 38 ετών

«Είμαι ειλικρινής απέναντι στα παιδιά μου, γιατί έτσι πρέπει. Δεν με νοιάζει αν οι άλλοι πιστεύουν ότι δεν θα έπρεπε να τους μιλάω για το γεγονός ότι μερικές φορές είμαι νευρική και κλαίω. Προτιμώ να τους λέω την αλήθεια: Ότι η μαμά είναι άρρωστη, αντί να αναρωτιούνται σε όλη την διάρκεια των παιδικών τους χρόνων, αν φταίνε εκείνα που η μαμά τους είναι έτσι. Το αποτέλεσμα; Τα παιδιά μου έχουν πολύ υψηλότερη συναισθηματική νοημοσύνη από πολλούς ενήλικες, γιατί έχουν καταλάβει ότι μερικές φορές ακόμα και οι μεγάλοι παλεύουν με τα συναισθήματά τους.»

Κρυσταλλία 40, ετών

«Θα ήθελα πραγματικά οι άνθρωποι να μπορούν να καταλάβουν, ότι το να έχεις παιδιά δεν είναι πανάκεια. Το να μου λέτε, ότι επειδή έχω παιδιά θα έπρεπε να είμαι πιο χαρούμενη, δεν βοηθάει. Για την ακρίβεια, κάνει ακριβώς το αντίθετο. Με γεμίζει ενοχές, γιατί τότε αρχίζω να αμφισβητώ τις ικανότητές μου ως μαμά.»

Ιουλία, 35 ετών

«Οι ενοχές είναι κάτι το τρομακτικό. Νιώθεις ότι απογοητεύεις τα παιδιά σου, κάθε στιγμή. Μπορεί να είναι επειδή ξέχασες να αγοράσεις ντομάτες ή δεν έπλυνες τα πιάτα –τα πιο μικρά πταίσματα μοιάζουν με τεράστια λάθη. Αυτό κάνει την κατάθλιψη και το άγχος σου πολύ χειρότερα και τότε σου είναι δύσκολο ακόμα και να σηκωθείς από το κρεβάτι, να τα πας στις κούνιες. Έτσι επιβεβαιώνεσαι για το πόσο αποτυχημένος γονιός είσαι, επειδή έχεις κατάθλιψη. Αλλά, υπάρχουν και πράγματα που σε ανακουφίζουν τρομερά, όπως ένα χαμόγελο ή μια αγκαλιά από τα παιδιά σου. Μάλιστα, όταν άρχισα θεραπεία, κατάλαβα, ότι αν κάνω κάτι (μικρό ή μεγάλο) παρέα με τα παιδιά μου κάθε μέρα, αυτό με κάνει να νιώθω πολύ καλύτερα. Τα παιδιά σου δίνουν κίνητρο. Είναι ο λόγος για να συνεχίσεις να παλεύεις.»

Άννα, 41 ετών

«Κάποιες μέρες, το μόνο που θέλω είναι να μείνω στο κρεβάτι. Η κατάθλιψη ρουφά όλη μου την ενέργεια και τη διάθεσή μου να κάνω οτιδήποτε. Δεν είμαι τεμπέλα. Το μισώ όταν ο γιος μου αναγκάζεται να περνά όλο το απόγευμά του μπροστά στην τηλεόραση… αλλά ειλικρινά, τις μέρες εκείνες δεν μπορώ καν να βγω από το δωμάτιό μου. Θα ήθελα, επίσης, ο άντρας μου να μπορούσε να καταλάβει, ότι η κακή ψυχική υγεία είναι εξίσου άσχημη με μία γαστρεντερίτιδα ή τέλος πάντων με μία οποιαδήποτε σωματική πάθηση. Το να πρέπει να είσαι μια υπεύθυνη μαμά για τα δύο παιδιά σου, ενώ παλεύεις με όλα αυτά τα συναισθήματα είναι εξαντλητικό και επίπονο. Μερικές φορές, ενώ δείχνω μια χαρά, χρειάζομαι… ενισχύσεις.»

Δέσποινα, 36 ετών

«Εγώ αυτό που θέλω να ξέρει ο κόσμος είναι πως το ότι αντιμετωπίζω δικά μου, ψυχολογικά θέματα, δεν σημαίνει, ότι είμαι ανεύθυνη ή επικίνδυνη μάνα. Μπορώ απόλυτα να φροντίσω τα παιδιά μου (και τους φίλους τους που μπορεί να έρθουν στο σπίτι επίσκεψη).»

Τζένυ, 42 ετών

«Τα παιδιά μου βλέπουν ότι είμαι άρρωστη και κουβεντιάζουμε γι’αυτό. Προσπάθησα να το κρύψω, αλλά τα πλήγωνε περισσότερο. Οπότε συχνά συζητάμε για τα φάρμακα που παίρνω και γιατί η μαμά έχει κάποιες κακές μέρες.»

Λίζα, 45 ετών

«Το παιδί μου είναι ό,τι καλύτερο μου συνέβη ποτέ. Με τη σωστή φαρμακευτική αγωγή, μπορώ να είμαι εξίσου καλή μαμά, όσο κάποια που δεν υποφέρει από ψυχική ασθένεια. Έχω έναν υπέροχο γιατρό που μου έγραψε τα κατάλληλα φάρμακα, ώστε να μπορέσω να αποκτήσω ένα υγιές μωρό… η κόρη μου είναι όλος μου ο κόσμος!»

Λάουρα, 34 ετών

«Η μάχη μου με την κατάθλιψη με έκανε καλύτερη μαμά. Ξέρω πώς να απολαμβάνω τις μικρές χαρές, γιατί έχω γνωρίσει καλά το σκοτάδι. Το ότι έγινα μαμά είναι αυτό που με ώθησε να αναζητήσω βοήθεια και γι’αυτό θα είμαι πάντα ευγνώμων στο παιδί μου.»

Αλίκη, 38 ετών

ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΙΑΣ ΚΟΡΗΣ

«Δεν είμαι μαμά, αλλά η μαμά που πάντα έλεγε πως ένιωθε, ότι δεν είναι αρκετά καλή. Έχουμε και οι δύο αγχώδη διαταραχή και κατάθλιψη. Φοβάμαι ότι θα γίνω σαν τη μαμά μου και οι άνθρωποι δεν θα με καταλαβαίνουν. Της λέω συνέχεια πλέον, ότι ήταν εξαιρετική μαμά. Μακάρι να το είχα κάνει αυτό περισσότερο και ως παιδί ή έφηβη. Η συμβουλή μου να είστε υποστηρικτικοί με όλες τις μαμάδες, γιατί δεν ξέρετε τι μπορεί να συμβαίνει στη ζωή τους –ή στο μυαλό τους.»

Σοφία, 37 ετών