Πώς είναι να ζεις σε καραντίνα με τα 11 παιδιά σου; Μια οικογένεια από τα Ιωάννινα αποκαλύπτει

Ο Θανάσης και η Ευτυχία Τσιάτουρα έχουν δημιουργήσει μια όμορφη οικογένεια που αποτελείται από 11(!) ηλικίας από 4 έως 25 ετών και μένουν όλοι σε μια περιοχή έξω α. Με αφορμή το #ΜένουμεΣπίτι, η οικογένεια παραχώρησε συνέντευξη στο newsit.gr για το πώς βιώνει την καραντίνα παρέα με τα 11 παιδιά που το καθένα από αυτά έχει τις δικές του διαφορετικές ανάγκες και τα “θέλω” του.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του μπαμπά ο αναγκαστικός εγκλεισμός λόγω κορωνοϊού αποτέλεσε μια ευκαιρία να βρεθεί όλη η οικογένεια και να περάσουν περισσότερο χρόνο όλοι μαζί. «Ο κορωνοϊός μας βοήθησε να μαζευόμαστε όλοι μαζί και να χαιρόμαστε σαν οικογένεια περισσότερο». δήλωσε ο μπαμπάς.

Μάλιστα, όπως σημειώνουν όλα τα μέλη της οικογένειας, η καραντίνα δεν αλλάξει απολύτως σε τίποτα την καθημερινότητά τους.

Η μητέρα  αναλαμβάνει καθημερινά να μαγειρέψει 26 μερίδες φαγητού

«Πρέπει να μαγειρευτεί κάθε μέρα φαγητό, είμαστε πολλά άτομα και φαγητό δεν μένει από την προηγούμενη ημέρα. Χρειαζόμαστε περίπου τρία ταψιά φαγητό, ή μία μεγάλη κατσαρόλα 15λιτρη. Μπορώ να πω ότι όλα μου τα παιδιά είναι πρόθυμα να βοηθήσουν γιατί σε όλα αρέσει να μαγειρεύουνε. Αλλά και ο μεγάλος ξέρει και η Μαρία. Αυτή είναι η ανώτερη από όλους, της αρέσει πάρα πολύ να μαγειρεύει και κάνει πολύ πρωτότυπα πράγματα.» δηλώνει η μαμά.

Μικροί μεγάλοι εν δράσει για τις δουλειές του σπιτιού

«Κατοικούμε σε δύο μεζονέτες που επικοινωνούν, έχουμε γύρω στα 10 δωμάτια μαζί τα δύο διαμερίσματα, έχουμε δύο κοινόχρηστους χώρους, δύο σαλόνια, δύο κουζίνες. Μένουμε σε μία περιοχή, είμαστε σε προάστιο της πόλεως και αυτό μας βοηθάει πολύ να είμαστε κοντά στη φύση. Αναθέτουμε και υπηρεσίες στα παιδιά. Κάθε παιδί είναι υπεύθυνο να τακτοποιεί το τραπέζι, να μοιράζει το φαγητό και να καθαρίσει την κουζίνα, να σκουπίσει, να σφουγγαρίζει όταν χρειάζεται στον κοινόχρηστο χώρο. Ο καθένας θα φτιάξει το δωμάτιό του, θα μαζέψει τα ρούχα του. Βασικά το Σάββατο κάνουμε τις πιο πολλές δουλειές. Με τα ρούχα για να είμαι ειλικρινής, δεν τα σιδερώνουμε όλα. Σιδερώνουμε όμως τα απολύτως αναγκαία. Τα πιο πολλά όμως τα βάζουμε στο στεγνωτήριο για να στεγνώσουν. Ζούμε σε ένα περιβάλλον που έχει πολύ υγρασία και οι συνθήκες είναι λίγο δύσκολες για να στεγνώσουν.»

Τι γίνεται με τους καβγάδες μεταξύ των παιδιών;

«Παιδιά που δεν συγκρούονται, που δεν τσακώνονται, που δεν φωνάζουν, δεν είναι φυσιολογικά παιδιά. Αυτό είναι το φυσιολογικό. Το ζητούμενο είναι το πώς το διαχειρίζεσαι και πόσο έκταση θα πάρει και πόσο πρόβλημα προκαλεί. Εάν το αντιμετωπίσεις με ηρεμία και ψυχραιμία, όλα εξομαλύνονται σιγά σιγά. Τα παιδιά τα βρίσκουν πάντα μόνο τους. Μεταξύ τους. Εκεί που τσακώνονται, εκεί φιλιώνουν κιόλας.»