Αρχική InfoBaby 0-36 μηνών Πώς ελέγχουμε αν το γάλα προκαλεί κολικούς στο μωρό;

Πώς ελέγχουμε αν το γάλα προκαλεί κολικούς στο μωρό;

shutterstock_129388706Γράφει η Μαρία-Χριστίνα Αλεξοπούλου, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Δεν είναι εύκολο να προσδιορίσουμε αν το αγελαδινό γάλα είναι εκείνο που προκαλεί κολικούς σε ένα βρέφος, διότι δεν μπορούμε να υπολογίσουμε με ακρίβεια τις κρίσεις. Μερικές γενικές οδηγίες που μπορούμε να ακολουθήσουμε είναι οι εξής:

  • Εάν το βρέφος που θηλάζετε εμφανίζει κολικούς του εντέρου, διακόψτε την κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων για τουλάχιστον μία εβδομάδα. Αν ανησυχείτε για την έλλειψη ασβεστίου, λάβετε συμπληρώματα.
  • Εάν το μωρό σας τρέφεται με υποκατάστατο μητρικού γάλακτος με βάση το αγελαδινό γάλα, διακόψτε τη χορήγησή του και δώστε του εναλλακτικά καζεϊνούχο υδρόλυμα για μία περίπου εβδομάδα. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε τα πιο φτηνά υποκατάστατα με βάση το γάλα σόγιας, αν και πολλά βρέφη παρουσιάζουν δυσανεξία και σε αυτό.
  • Αφού διακόψετε το αγελαδινό γάλα, αρχίστε να καταγράφετε τα καθημερινά συμπτώματα του κολικού που εμφανίζει το μωρό σας για διάστημα δύο εβδομάδων. Εάν το βρέφος εκδηλώνει λιγότερες ή όχι τόσο επώδυνες κρίσεις, έχετε αρκετούς λόγους να αποδώσετε τους κολικούς στο γάλα. Μερικές φορές υποχωρούν εντελώς. Εάν μετά τη διακοπή χορήγησης γάλακτος, οι φορές που ταράσσεται ο ύπνος του βρέφους έχουν ελαττωθεί, τότε έχετε βρει τον ένοχο.
  • Εάν θέλετε να επιβεβαιώσετε το αποτέλεσμα, μπορείτε να επαναφέρετε το αγελαδινό γάλα στο διαιτολόγιο του βρέφους για μία ή δύο ημέρες. Εάν εκδηλώσει ξανά κρίση, τότε έχετε περισσότερες ακόμα αποδείξεις.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Για να διαπιστώσετε αν τα αντισώματα της αγελάδας ευθύνονται για τους κολικούς, προφυλάξτε το βρέφος σας τόσο από το αγελαδινό όσο και από άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα για τουλάχιστον μία εβδομάδα. Τόσος χρόνος χρειάζεται για να εξαλειφθούν από τον οργανισμό του βρέφους και από το μητρικό γάλα τα αντισώματα που προκαλούν τις κρίσεις.

Μαρία-Χριστίνα Αλεξοπούλου
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Ζακύνθου 10, Άνω Γλυφάδα – 210 9636211
Email: alexopoulou@paidi-diatrofi.gr
www.paidi-diatrofi.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.