- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Πώς επιδρούν οι περιστασιακές σεξουαλικές σχέσεις στην έναρξη της ενήλικης ζωής;

Ένα από τα χαρακτηριστικά της σεξουαλικότητας των ενηλίκων, αλλά και των ανηλίκων των σύγχρονων κοινωνιών, είναι η αύξηση των περιστασιακών σχέσεων. Το διάστημα ανάμεσα στα 18 και τα 29 χρόνια θεωρείται ως το σημαντικότερο διάστημα της ζωής ενός ανθρώπου, μέσα στο οποίο καλείται να δημιουργήσει τις πρώτες πετυχημένες σεξουαλικές του σχέσεις.

Ωστόσο, η στροφή του ενδιαφέροντος στις περιστασιακές σχέσεις έχει επηρεάσει τον άνθρωπο με αποτέλεσμα να μετατοπίζεται το διάστημα αυτό σε μεγαλύτερες ηλικίες, μετά τα 30 χρόνια, αναφέρει ο Δρ. Θάνος Ασκητής, Νευρολόγος – Ψυχίατρος – Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής & Σεξουαλικής Υγείας [1]. Σύμφωνα με αρκετούς επιστήμονες, ο λόγος που συμβαίνει το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι το άτομο δεν νιώθει ακόμα πλήρως ενταγμένο στην ενήλικη ζωή, οπότε επιλέγει να δοκιμάσει και άλλα πράγματα χωρίς να θέλει να μπει κατευθείαν στις ευθύνες και τις υποχρεώσεις μιας μόνιμης σχέσης. Επιλέγει επομένως το σεξ της μίας βραδιάς (one night stand) ή τη δημιουργία μιας σχέσης που βασίζεται στο σεξ χωρίς καμία άλλη υποχρέωση προς το άλλο άτομο (friends with benefits).

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το αν και κατά πόσο ένα άτομο θα επιλέξει τις περιστασιακές σχέσεις μεγαλώνοντας, εξαρτάται σε κάποιο βαθμό και από τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του. Άνθρωποι που αποζητούν την ταύτιση με κάποιον άλλον και απολαμβάνουν τη συντροφικότητα [2] που περιλαμβάνει μια μόνιμη σχέση δεν θα επιλέξουν εύκολα τις περιστασιακές επαφές. Αντίθετα, κάποιος ο οποίος δυσκολεύεται να δημιουργήσει ουσιαστικές σχέσεις, ακόμα και φιλικές και φοβάται να εμπιστευτεί πραγματικά έναν άλλον άνθρωπο, έχει περισσότερες πιθανότητες να επιλέξει τις περιστασιακές σεξουαλικές σχέσεις. Παράλληλα, άλλοι παράγοντες που φαίνεται να επηρεάζουν τις επιλογές των ατόμων στις σχέσεις φαίνεται να είναι οι προσωπικές και θρησκευτικές αξίες με τις οποίες μεγάλωσε στην οικογένεια, οι σχέσεις των γονέων του κατά την παιδική ηλικία και η χρήση αλκοόλ.

Οι περιστασιακές σεξουαλικές σχέσεις έχουν συνδεθεί τόσο με αρνητικές όσο και με θετικές επιπτώσεις στην ενήλικη ζωή του ατόμου. Αρχικά, όπως έχει αποδειχθεί, άτομα που επιλέγουν τις πρόσκαιρες σχέσεις που βασίζονται στο σεξ εμφανίζουν συχνότερα συμπτώματα κατάθλιψης. Το περιστασιακό σεξ όσο και αν φαίνεται αρχικά εύκολο και χωρίς υποχρεώσεις, δημιουργεί άγχος, στρες και ενοχές επιβαρύνοντας την ψυχολογία. Παράλληλα, επιδρά αρνητικά στην αυτοεικόνα και αυτοεκτίμηση του ατόμου, το οποίο από ένα σημείο κι έπειτα νιώθει ότι δεν καλύπτεται πλέον από το είδος της σχέσης. Σε ό,τι αφορά το φύλο οι άνδρες φαίνονται να σημειώνουν χαμηλότερα ποσοστά στρες, άγχους ή απογοήτευσης από το περιστασιακό σεξ. Από την άλλη, οι γυναίκες αν και επιλέγουν αρκετές φορές το περιστασιακό σεξ, τείνουν να απογοητεύονται σύντομα. Η δυσαναλογία αυτή ανάμεσα στα δύο φύλα δημιουργεί ανισότητες και δίνει μια εξουσία στους άνδρες, οι οποίοι αποκτούν ένα είδους ελέγχου στις γυναίκες. Αναμφίβολα, από τα αρνητικά του περιστασιακού σεξ δεν θα μπορούσε να λείπει και η επίδραση στη σωματική υγεία του ατόμου. Μία από τις βασικότερες αιτίες της διάδοσης των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων είναι και το περιστασιακό σεξ που συχνά γίνεται χωρίς προφύλαξη. Παράλληλα, μία ακόμα πτυχή του περιστασιακού σεξ είναι και οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, οι οποίες τοποθετούν τη γυναίκα και τον άνδρα σε μια διαδικασία ταλαιπωρίας και ψυχολογικής φθοράς για το μέλλον της εγκυμοσύνης αυτής.

Μικρή σημασία έχει δοθεί από την επιστημονική κοινότητα μέχρι τώρα για το κατά πόσο οι περιστασιακές σεξουαλικές σχέσεις μπορούν να έχουν κάποιες θετικές επιπτώσεις για το άτομο. Ορισμένοι συμμετέχοντες στις έρευνες έχουν υποστηρίξει ότι μέσω των σχέσεων αυτών νιώθουν πιο επιθυμητοί και η αυτοπεποίθησή [3] τους ανεβαίνει. Άλλοι τείνουν να ξεχωρίζουν καλύτερες από χειρότερες περιστασιακές σχέσεις. Όπως παρατηρούν, οι σχέσεις που περιλαμβάνουν σωματική έλξη και ενδιαφέρον εκτός από απλό σεξ, τους έκαναν να νιώθουν καλύτερα και πιο ευχαριστημένοι. Σε έρευνα που μελέτησε τα θετικά συναισθήματα των ατόμων που είχαν κάνει σεξ το προηγούμενο βράδυ με κάποιον άγνωστο, αναφέρθηκαν η σεξουαλική ικανοποίηση και η αυτοπεποίθηση που θα προερχόταν από το να μοιραστούν την ιστορία αυτή με κάποιον φίλο.

Οι περιστασιακές σεξουαλικές σχέσεις αποτελούν ακόμα ένα χώρο που δεν έχει διερευνηθεί σε ικανοποιητικό βαθμό. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη διαρκώς αυξανόμενη διάδοσή τους, δημιουργεί ένα σημαντικό κενό στη βιβλιογραφία. Η περαιτέρω διερεύνηση θα βοηθήσει ώστε να μπορούν να εντοπιστούν ακόμα καλύτερα οι παράγοντες που μπορούν να λειτουργήσουν προβλεπτικά για την εμφάνιση τέτοιων συμπεριφορών.