Αρχική Infokids Υγεία Πώς επηρεάζουν οι υπερπροστατευτικοί γονείς τα παιδιά τους;

Πώς επηρεάζουν οι υπερπροστατευτικοί γονείς τα παιδιά τους;

mom-hugging-sensitive-little-girlΕίναι λογικό οι γονείς να θέλουν να προστατεύσουν τα παιδιά τους, αλλά όταν το παρακάνουν τους δημιουργούν προβλήματα που τα ταλαιπωρούν σε όλη τους τη ζωή.

Αυτά έχουν κυρίως να κάνουν με την ανάληψη ευθυνών, τη λήψη σωστών αποφάσεων, την ανεξαρτησία, την αυτοπεποίθηση και την ωριμότητά τους.

  • Αναστέλλουν τη διαδικασία μάθησης

Οι υπερπροστατευτικοί γονείς ουσιαστικά κρατούν τα παιδιά τους κλεισμένα στο σπίτι, με αποτέλεσμα να μην τους δίνουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν τον κόσμο γύρω τους. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά δεν θα είναι ποτέ σε θέση να μάθουν να χειρίζονται τυχόν προβλήματα από μόνα τους. Αν η μαμά ή ο μπαμπάς είναι πάντα δίπλα τους, τα παιδιά θα στραφούν σε εκείνους για να βρουν απαντήσεις στα θέματα που τους απασχολούν, αντί να προσπαθήσουν μόνα τους να βρουν τη λύση.

  • Δεν προάγουν την ευτυχία

Όταν οι γονείς προστατεύουν σε υπερβολικό βαθμό τα παιδιά τους, στην προσπάθεια να τους προσφέρουν μια ζωή χωρίς άγχος, συχνά πετυχαίνουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Τα παιδιά καταλήγουν να υποφέρουν από κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές. Στις οικογένειες με υπερπροστατευτικούς γονείς δεν υπάρχει αρκετή διασκέδαση, λόγω της συνεχούς ανησυχίας των γονέων να τα κάνουν όλα τέλεια.

  •  Εμποδίζουν την ανάπτυξη εμπιστοσύνης

Τα παιδιά αποκτούν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους όπως ακριβώς και οι ενήλικες, δουλεύοντας σκληρά και επιδιώκοντας να φέρουν εις πέρας με επιτυχία τις εργασίες που αναλαμβάνουν. Ωστόσο, οι υπερπροστατευτικοί γονείς δεν θέλουν να βλέπουν τα παιδιά τους να κοπιάζουν ή να τους βοηθούν στις δουλειές του σπιτιού, με αποτέλεσμα να μην έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις δικές τους ικανότητες και ως εκ τούτου να στερούνται εμπιστοσύνης στον εαυτό τους. Οι υπερπροστατευτικοί γονείς στέλνουν το μήνυμα ότι τα παιδιά τους δεν είναι σε θέση να ολοκληρώσουν μια εργασία ή να πάρουν μια σωστή απόφαση.

  • Καθυστερούν τη διαδικασία ωρίμανσης

Όταν οι γονείς κάνουν τα πάντα για τα παιδιά τους, τα εμποδίζουν από το να ωριμάσουν. Μία από τις πιο σημαντικές υποχρεώσεις των γονέων είναι να αναθρέψουν με τέτοιο τρόπο τα παιδιά τους, ώστε να γίνουν ανεξάρτητοι και παραγωγικοί ενήλικες. Όμως, μερικοί γονείς δεν αποκόπτονται από τα παιδιά τους, ακόμη κι ύστερα από την αποφοίτησή τους και την είσοδο τους στην αγορά εργασίας. Μάλιστα, μερικοί γονείς αναζητούν θέσεις εργασίας για λογαριασμό των παιδιών τους.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.