Πώς επηρεάζουν τα πλαστικά μπουκάλια και δοχεία τα αρσενικά έμβρυα;

Είναι ευρέως γνωστό ότι η έκθεση σε δισφαινόλη Α (BPA), ένα χημικό συστατικό σε ορισμένα πλαστικά, είναι κάτι που οι έγκυες γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν.

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, η δισφαινόλη Α στο σώμα ενεργεί ως συνθετικό οιστρογόνο που μπορεί να προκαλέσει χάος στις ορμόνες της εγκύου και να επηρεάσει την ανάπτυξη του εμβρύου. Μπορεί επίσης να εμποδίσει την επιτυχία της θεραπείας εξωσωματικής γονιμοποίησης, να οδηγήσει σε παχυσαρκία, ακόμη και να προκαλέσει πρόωρο τοκετό.

Τώρα, υπάρχει ένας ακόμη λόγος να φοβόμαστε την έκθεση σε BPA. Πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε μια σύνδεση ανάμεσα στην έκθεση σε BPA και το άγχος και την κατάθλιψη, αλλά μόνο στα αγόρια. Ερευνητές από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Υγείας Παιδιών, του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης, εξέτασαν 241 γυναίκες και τα παιδιά τους, συλλέγοντας δείγματα ούρων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και στην πρώιμη παιδική ηλικία, για να μετρήσουν την ποσότητα BPA που είχαν στο σώμα τους. Όταν τα παιδιά ήταν μεταξύ 10-12 ετών, οι ερευνητές αξιολόγησαν τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους μέσω συνεντεύξεων.

plastic-water-bottles

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environmental Research, ήταν ελεγχόμενη: Οι ερευνητές παρατήρησαν μόνο γυναίκες που δεν κάπνιζαν και αντιπροσώπευαν κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες (οι οποίοι έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζουν την έκθεση σε BPA). Οι ερευνητές χώρισαν επίσης τα παιδιά με βάση το φύλο τους, διαπιστώνοντας ότι τα αγόρια με τα υψηλότερα επίπεδα έκθεσης σε BPA είχαν επίσης περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους.

Μια τέτοια σχέση δεν παρατηρήθηκε στα θηλυκά παιδιά, αλλά προηγούμενη μελέτη συνδέει την έκθεση σε BPA με χαμηλό βάρος γέννησης στα κορίτσια. Η επιστημονική ομάδα προηγουμένως διαπίστωσε ότι η προγεννητική έκθεση σε BPA συνδεόταν με «συναισθηματικά αντιδραστική και επιθετική συμπεριφορά» και περισσότερα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης σε αγόρια ηλικίας 7-9 ετών.

«Το άγχος και η κατάθλιψη είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, διότι μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα του παιδιού να συγκεντρωθεί, να αποδώσει στο σχολείο, να κοινωνικοποιηθεί και να κάνει φίλους», αναφέρει η νευροψυχολόγος Amy Margolis Ph.D. που συμμετείχε στην έρευνα.

Δυστυχώς, η δισφαινόλη Α είναι δύσκολο να αποφευχθεί, καθώς είναι παρούσα σε πλαστικά, σε συσκευασίες τροφίμων, ακόμα και στις αποδείξεις των καταστημάτων. Είναι σημαντικό να ελαχιστοποιήσετε την έκθεση του παιδιού σας σε αυτό το χημικό συαστατικό, χρησιμοποιώντας BPA-free πλαστικά μπουκάλια και δοχεία τροφίμων.