Αρχική InfoBaby Προετοιμασία Εγκυμοσύνης Πώς γίνεται η αφύπνιση των ωοθηκών

Πώς γίνεται η αφύπνιση των ωοθηκών

shutterstock_111436997
Τα περισσότερα κύτταρα στο ανθρώπινο σώμα (αντρικό ή γυναικείο) ανανεώνονται. Μέσω μιας φυσιολογικής διαδικασίας τα κύτταρα υπόκεινται σε κυτταρικό θάνατο, εκφυλίζονται, πίπτουν και στη θέση τους γεννώνται άλλα νεώτερα.
Τα σπερματοζωάρια των ανδρών ανανεώνονται μέσω της σπερματογένεσης, που διαρκεί περίπου 70 ημέρες. Τα παλαιά σπερματοζωάρια αποβάλλονται από τον οργανισμό μέσω της εκσπερμάτισης και στη θέση τους εμφανίζονται διαρκώς νεότερα, ώριμα και κατάλληλα για γονιμοποίηση.
Οι μόνες διαφορές στον κανόνα της ανανέωσης είναι τα ωάρια των ωοθηκών και τα εγκεφαλικά κύτταρα. Όταν τα κύτταρα αυτά εκφυλισθούν στη θέση τους δεν δημιουργούνται άλλα!

Ειδικότερα για τις ωοθήκες, κατά την εμβρυϊκή ζωή των θήλεων κοριτσιών δημιουργούνται περίπου 6 με 7 εκατομμύρια  αρχέγονα ωοθυλάκια. Τα περισσότερα όμως από αυτά τα ωοθυλάκια ατροφούν πριν καν ωριμάσουν σε ωάρια, όσο η γυναίκα μεγαλώνει και μέχρι την εμμηνόπαυση. Αρκεί να σκεφτούμαι ότι στη διάρκεια κάθε κύκλου στρατολογούνται αρχικά περίπου 6-7 ωοθυλάκια, τελικά όμως συνήθως ένα μόνο ωάριο βγαίνει κατά την ωορρηξία. Τα υπόλοιπα δρουν καθαρά υποστηρικτικά στο πρωταρχικό ωοθυλάκιο και στη συνέχεια υποστρέφονται και ατροφούν (ατρησία). Ο λόγος του εκφυλισμού των ωοθυλακίων (αποπτωτικός θάνατος) δεν είναι γνωστός ενώ παράλληλα δεν συνοδεύεται από δημιουργία νέων ωοθυλακίων.
Για τις περισσότερες γυναίκες υπάρχουν αρκετά ωοθυλάκια στο κατάλληλο χρόνο που επιθυμούν να γίνουν μητέρες. Στη συνέχεια και εφόσον δεν υπάρχουν άλλα ωοθυλάκια οι γυναίκες μπαίνουν στη φάση της εμμηνόπαυσης, αφού η ωοθήκη δεν παράγει νεότερα.
Για κάποιες άλλες όμως γυναίκες η εμμηνόπαυση έρχεται νωρίτερα, γι΄αυτό και ονομάζεται πρόωρη εμμηνόπαυση. Η ακριβής αιτία της πρόωρης εμμηνόπαυσης είναι άγνωστη, αυτό όμως που έχει σημασία είναι ότι παρόλο το νεαρό της ηλικίας των γυναικών αυτών είναι πολύ δύσκολο να γίνουν μητέρες αφού δεν έχουν ωάρια ή και εάν έχουν, είναι πολύ φτωχής ποιότητας.

Αυτή την κατάσταση προσπαθούν να ανατρέψουν Ιάπωνες επιστήμονες! Χρησιμοποιώντας διαδικασίες και μηχανισμούς που σχετίζονται με τη διαίρεση, την ανάπτυξη και ωρίμανση των κυττάρων όλων των ιστών των οργάνων μας προσπαθούν να αφυπνίσουν και να ενεργοποιήσουν ξανά ωοθήκες νεαρών κοριτσιών που είναι ανενεργές λόγω πρόωρης εμηνόπαυσης. Τα ώριμα ωάρια που παράγουν οι ενεργοποιημένες ωοθήκες μετά από κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή γονιμοποιούνται όπως σε κάθε προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Οι προσπάθειες αυτές οδήγησαν ήδη στη γέννηση του πρώτου παιδιού. Όμως οι διαδικασίες αυτές είναι πολύ καινούργιες και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με φειδώ αλλά και αίσθηση ευθύνης απέναντι στα παιδιά που πρόκειται να γεννηθούν αλλά και τις επόμενες γενεές γενικότερα.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Δρ ΒΑΣΙΛΗ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, ΜΑΙΕΥΤΗΡΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΥ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΥ- ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ Δ/ΝΤΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

athanasiou

Ο ∆ρ. Αθανασίου είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και ειδικευθείς στη Μαιευτική και Γυναικολογία στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Νοσοκομείου «ΑΛΕΞΑΝ∆ΡΑ». Αγορεύτηκε ∆ιδάκτωρ του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων στην Ιατρική Σχολή το 1994. Έχει µετεκπαιδευθεί στη λαπαροσκοπική, υστεροσκοπική χειρουργική και Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή  στο Hopital Universitaire Cantonal de Fribourg και Hopital Universitaire de Geneve   της Ελβετίας, στο Centre Europeene Universitaire de Perigeux της Γαλλίας και στο Monash University of Melbourne στην Αυστραλία Είναι μέλος στο Δ.Σ. επιτροπών και εταιρειών Υποβοηθουμένης   Αναπαραγωγής στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το Κέντρο Εξωσωματικής Αθηνών  IVF ATHENS CENTER ξεκίνησε τη λειτουργία του το Μάρτιο του 2007, μετά από πολυετή εμπειρία και εξειδίκευση των συνεργατών του στον τομέα της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Ο σκοπός ίδρυσης και λειτουργίας του, ήταν να ολοκληρώσει ένα όραμα: το Κέντρο Εξωσωματικής Αθηνών να αποτελέσει κοιτίδα ελπίδας και χαράς, δίνοντας τη δυνατότητα σε όλα τα ζευγάρια να βιώσουν το θαύμα της ζωής, το θαύμα της γέννησης του δικού τους παιδιού.Στοχεύουμε στη ουσιαστική, ειλικρινή και ποιοτική  υποστήριξη του υπογόνιμου ζευγαριού.Ενημερωνόμαστε και επιμορφωνόμαστε συνεχώς ώστε να εφαρμόζουμε τις πλέον κατάλληλες και εκσυγχρονισμένες ιατρικές τεχνικές  υπηρετώντας την πρόοδο της επιστήμης. Τελικός μας στόχος το Κέντρο μας  να αποτελεί πρότυπο αναφοράς για την  Ελλάδα και το εξωτερικό.

Κέντρο Εξωσωματικής Αθηνών IVF ATHENS CENTER

Λ. Κηφισίας 5, Μαρούσι
URL: www.ivfathenscenter.gr e: info@ivfathenscenter.gr Τηλ : 210 68 59 500 / 502


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.