Πώς η άσχημη ψυχολογία μας προσθέτει κιλά, απ΄την Μαρία Κολοτούρου, Κλινική Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, MSc

woman-eating-burger

Τα υπέρβαρα άτομα που βλέπουμε στα διαιτολογικά γραφεία συχνά αναφέρουν τον παράγοντα ψυχολογία σαν το νούμερο ένα λόγο αδυναμίας ρύθμισης του βάρους τους – και όχι άδικα. Φαίνεται ότι τα συναισθήματα επηρεάζουν τις πράξεις μας πολύ περισσότερο από τη λογική. Είτε πρόκειται για στεναχώρια, θυμό ή βαρεμάρα η προσφυγή στο φαγητό αποτελεί συνήθη πρακτική.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πιο επικίνδυνες περίοδοι για την αύξηση βάρους είναι εκείνες κατά τις οποίες είμαστε συναισθηματικά ασταθείς ή ευαίσθητοι. Τότε φαίνεται ότι σε πολλά άτομα χάνεται η αίσθηση του ελέγχου γύρω από το φαγητό, δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο που μοιραία οδηγεί σε αύξηση βάρους. Επίσης συνήθης είναι η σχεδόν αυτοκαταστροφική υπερκατανάλωση φαγητού όταν για κάποιο λόγο «χαλάσει» η δίαιτα. Για πολλούς μια παρεκτροπή ισοδυναμεί με πλήρη αποτυχία που κάνει τη συνέχιση της προσπάθειας μάταιη.

Ωστόσο κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν ισχύει, αλλά αντίθετα η επαναφορά στις καλές μας συνήθειες μετά από κάποια παρεκτροπή αποτελεί ένα δυνατό όπλο για την εξασφάλιση ενός μακροπρόθεσμου αποτελέσματος, καθώς μας εκπαιδεύει στην καλύτερη διαχείριση μελλοντικών αντίστοιχων γεγονότων. Με κατάλληλους χειρισμούς και καθοδήγηση, οι ψυχολογικοί παράγοντες μπορούν να ανατραπούν ανοίγοντας το δρόμο προς την απώλεια βάρους.

Ωστόσο χρειάζεται υπομονή, επιμονή και κατάλληλες τεχνικές όπως η αυτοπαρακολούθηση, η στοχοθεσία και επιβράβευση και ο έλεγχος των ερεθισμάτων, έτσι ώστε η τροποποίηση της συμπεριφοράς να είναι μόνιμη και να εξασφαλίζει την απόκτηση και διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

Μαρία Κολοτούρου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

laneshealth.gr