Πώς η διατροφή της μητέρας πριν την εγκυμοσύνη επηρεάζει την υγεία του παιδιού;

έγκυος γυναίκαΛέγεται συχνά ότι είμαστε ό,τι τρώμε. Φαίνεται, όμως, πως και ό,τι τρώει η μητέρα μας παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Νέα έρευνα συνδέει τη διατροφή της γυναίκας πριν μείνει έγκυος με την υγεία των μελλοντικών παιδιών της. Ό,τι τρώει τις προηγούμενες εβδομάδες μέχρι τη σύλληψη θα μπορούσε να επηρεάσει την υγεία του παιδιού της, προκαλώντας του ασθένειες που κυμαίνονται από τη γρίπη μέχρι τον ιό HIV και την εμφάνιση καρκίνου.

Η θεωρία προέρχεται από ερευνητές στο London School of Hygiene & Tropical Medicine, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η διατροφή της μέλλουσας μητέρας πριν από τη σύλληψη είναι ζωτικής σημασίας. Ο συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Andrew Prentice, αναφέρει ότι “οι πιθανές επιπτώσεις είναι τεράστιες”, ενώ σύμφωνα με τον συνάδελφό του Dr. Matt Silver: “Δεν πρέπει να αρχίσετε να υιοθετείτε ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής μόνο τη στιγμή ακριβώς που θα μάθετε ότι είστε έγκυος”.

Οι ερευνητές εξέτασαν 120 γυναίκες στις αγροτικές περιοχές της Δυτικής Αφρικής, όπου η διατροφή μεταβάλλεται σημαντικά μεταξύ των υγρών και ξηρών εποχών. Οι μισές είχαν μείνει έγκυες στο αποκορύφωμα της ξηρής περιόδου και οι υπόλοιπες κατά την υγρή περίοδο. Οι επιστήμονες ξεκίνησαν την έρευνα με τη μέτρηση των θρεπτικών ουσιών στο αίμα των γυναικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Στη συνέχεια, όταν γεννήθηκαν τα παιδιά τους, ανέλυσαν το DNA τους. Η μελέτη δεν εξέτασε τον ίδιο τον γενετικό κώδικα, αλλά τις επιγενετικές τροποποιήσεις του ή «σήματα» που επηρεάζουν το πώς και πότε ένα γονίδιο ενεργοποιείται.

Για ένα γονίδιο, που ονομάζεται VTRNA2-1, τα σήματα ενεργοποιούνται κατά τις πρώτες ημέρες της ζωής. Ήταν εξαιρετικά ενεργό στα μωρά που η σύλληψή τους έγινε την εποχή της ξηρασίας, όταν το φαγητό ήταν άφθονο. Σε ιδιαίτερα ενεργή κατάσταση, το γονίδιο αυτό παρέχει προστασία κατά του καρκίνου. Όταν είναι λιγότερο ενεργό, όπως στα βρέφη που η σύλληψή τους έγινε την περίοδο των βροχών, το σώμα μπορεί ευκολότερα να αποκρούσει τους ιούς, από τη γρίπη μέχρι τον ιό HIV. Τα θρεπτικά συστατικά που είναι γνωστό ότι ενεργοποιούν το γονίδιο είναι η βιταμίνη Β2, η μεθειονίνη, η διμεθυλο-γλυκίνη και το φολικό οξύ. Στις καλές πηγές αυτών των θρεπτικών συστατικών συγκαταλέγονται τα αυγά, τα ψάρια, τα φασόλια, τα δημητριακά, το συκώτι και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.