Αρχική InfoTeens Σχέσεις - Ψυχολογία Πως κάνουν τα παιδιά φιλίες και ποιες είναι οι συνέπειες της έλλειψής τους;

Πως κάνουν τα παιδιά φιλίες και ποιες είναι οι συνέπειες της έλλειψής τους;

2014-06-27_AOF_16523_RGB

Ορισμένες αξίες όπως η αγάπη, η αφοσίωση, η αξιοπιστία, έχουν ανέκαθεν συνδεθεί με την έννοια μιας καλής και σταθερής φιλίας. Η φιλία είναι μια σχέση, που οι άνθρωποι επιλέγουν με δική τους θέληση και στην οποία η θέση των δύο μερών είναι ισότιμη. Αυτό σημαίνει ότι η σχέση εμπεριέχει αμοιβαίο σεβασμό και δεν εξυπηρετεί κανέναν υστερόβουλο σκοπό.

Υπάρχουν μάλλον  κάποια ειδικά οφέλη σε μαι φιλία. Η αμοιβαία συμπάθεια, το μοίρασμα ενδιαφερόντων και εμπειριών ζωής, η άνετη και μη διεκδικητική αλληλεπίδραση, όλα αυτά εξασφαλίζουν μια αίσθηση ζεστασιάς και ευεξίας μέσα σε έναν κόσμο που τόσο συχνά είναι ψυχρός και αφιλόξενος. Με δεδομένα αυτά τα στοιχεία, δεν είναι τυχαίο ότι οι φιλίες όπως και όλες οι στενές κοινωνικές επαφές κατά γενική ομολογία θεωρούνται επιθυμητές (αν όχι απαραίτητες) για να αποκτήσει το άτομο ομαλή ψυχολογική προσαρμογή.

Όπως ακριβώς η σύναψη φιλίας μπορεί να προσφέρει συναισθήματα ικανοποίησης και πληρότητας στη ζωή μας, κατά παρόμοιο τρόπο και η έλλειψη φιλίας μπορεί να οδηγήσει σε ένα έντονο συναίσθημα κοινωνικής αποστέρησης, αποξένωσης και μοναξιάς. Η κοινωνική απομόνωση γενικά και η έλλειψη φίλων ειδικότερα, προκαλούν τέτοιες αρνητικές συνέπειες σε πολλά παιδιά. Σύμφωνα με την θεωρία της ψυχαναλύτριας Karen Horney το βασικό πρόβλημα του νευρωσικού ατόμου είναι ότι νιώθει πως είναι απομονωμένο και αβοήθητο σε έναν κόσμο που το ίδιο θεωρεί εχθρικό. Η  Horney παρατηρεί ότι ένα μεγάλο ποσοστό της νευρωσικής συμπεριφοράς οφείλεται στις αποτυχίες του ατόμου στα είδη αυτά των διαπροσωπικών του σχέσεων, που πολλοί άνθρωποι είανι αρκετά τυχεροί ώστε να τις θεωρούν κάτι φυσικό και δεδομένο.

Γιατί όμως συμβαίνει σε μερικά παιδιά όχι μόνο να μην κατορθώνουν να έχουν στενούς φίλους αλλά και να βρίσκονται στο ''περιθώριο'' , έξω από ομαδικές δραστηριότητες και διαπροσωπικές επαφές με τους συνομήλικούς τους; Αυτό συμβαίνει όταν το παιδί αναπτύσσει συμπεριφορά κοινωνικής απομόνωσης, η οποία μπορεί να οφείλεται σε ιδιοσυγκρασιακά χαρακτηριστικά του ίδιου παιδιού τα οποία ενισχύονται από τυχόν περιβαντολλογικούς παράγοντες. Σε αυτό το σημείο το βασικότερο λόγο παίζει η ''σωστή'' συμπεριφορά των γονέων η οποία πρέπει να ενισχύει την ασφάλεια, την ανεξαρτισία και τον συναισθηματισμό των παιδιών ώστε εκείνα να είναι ικανά να συνάψουν σωστές και ισότιμες σχέσεις με συνομηλίκους, νιώθοντας καλά μέσα σε αυτές.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.