Αρχική Quiz Πώς καταφέρνουν και επιβιώνουν οι πιγκουίνοι στις υπό του μηδενός θερμοκρασίες της Ανταρκτικής;

Πώς καταφέρνουν και επιβιώνουν οι πιγκουίνοι στις υπό του μηδενός θερμοκρασίες της Ανταρκτικής;

2-Penguins-penguins-4234010-1280-1024Σε αυτό το ερώτημα κλήθηκαν να απαντήσουν επιστήμονες του πανεπιστημίου της Γλασκώβης, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι τα ζώα αυτά φορούν μια… «ασπίδα» κατά του κρύου, η οποία δεν είναι ορατή.

Στην πλειοψηφία των πτηνών τα φτερά εμποδίζουν την απώλεια θερμότητας, γι’ αυτό και η θερμοκρασία της επιφάνειας του σώματός τους είναι υπό κανονικές συνθήκες λίγους βαθμούς υψηλότερη από την θερμοκρασία περιβάλλοντος. Για τους αυτοκρατορικούς πιγκουίνους, όμως τα πράγματα είναι αλλιώτικα. Όταν ο ουρανός είναι καθαρός, οι περισσότερες εξωτερικές επιφάνειες του σώματός τους είναι ψυχρότερες από τον αέρα του περιβάλλοντος, αν και η θερμοκρασία του αέρα είναι κάτω του μηδενός. Κάτω από αυτές τις συνθήκες η φτερωτή επιφάνεια των πιγκουίνων παραδόξως θερμαίνεται μέσω της συναγωγής θερμότητας από τον περιβάλλοντα αέρα», συμπληρώνεται, ενώ τονίζεται ότι «τα φτερά των πιγκουίνων παρέχουν άνω του 80% της συνολικής μόνωσης και είναι πολύ ανθεκτικό στη διείσδυση του αέρα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το σκληρό δέρμα των πιγκουίνων παρέχει καλή «μόνωση» από το ψύχος και την επαφή με τον πάγο. Επίσης, οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι έχουν σχετικά μικρό ράμφος για το σώμα τους, κάτι που επίσης ελαχιστοποιεί την απώλεια θερμότητας. Τέλος, οι πιγκουίνοι συγκεντρώνονται σε ομάδες για να διατηρηθούν ζεστοί.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.