Πώς μαθαίνω την ορθογραφία χωρίς βοήθεια;

boy_writingΠολλοί γονείς αναρωτιούνται ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να μαθαίνουν τα παιδιά την ορθογραφία τους. Στο παρελθόν οι μαθητές αντέγραφαν τις λέξεις τους αρκετές φορες (γεμίζοντας σελίδες) μέχρι να τις μάθουν. Θα έχετε διαπιστώσει οτι αυτός ο τρόπος δεν είναι ιδιάιτερα αποδοτικός καθώς μετά από ένα μικρό χρονικό διάστημα, ο μαθητής δε θυμάται τη σωστή ορθογραφία. Η σωστή μελέτη της ορθογραφίας δε χρειάζεται κόπο αλλά τρόπο. Ο κάθε μαθητής μπορεί να ανακαλύψει ποια μέθοδος του ταιριάζει μέσα από δοκιμές.
Αυτοί είναι δυο από τους τρόπους που προτείνουμε στα παιδιά να δοκιμάσουν. Μπορούν να εφαρμοστούν όχι μόνο στην εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας αλλά και της Αγγλικής.

dictation1. Διαβάζω , Συλλαβίζω , Κρύβω, Γράφω , Ελέγχω

Ακολουθώντας αυτά τα πέντε απλά βήματα , ο μαθητής μπορεί να μάθει την ορθογραφία του χωρίς καμία βοήθεια. Ο ρόλος του γονιού είναι καθαρά υποστηρικτικός και δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζει την Αγγλική γλώσσα για να μπορεί να βοηθήσει το παιδί του.

2. Τρέχω και Γράφω

Αυτή η μέθοδος είναι ιδιάιτερα δημοφιλής καθώς τους δίνει την ευκαιρία να κινούνται καθώς μελετούν. Γράφουμε τις λέξεις σε ενα χαρτί και το τοποθετούμε σε ένα μέρος του σπιτιού. Ο μαθητής πρέπει να τρέξει να δει τη λέξη και να τη θυμάται μέχρι να επιστρέψει στο γραφείο του να τη γράψει. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται για κάθε μια λέξη ή πολλές λέξεις μαζί εάν είναι σε προχωρημένο επίπεδο. Για να γίνει ακόμα πιο διασκεδαστικό το ‘παιχνίδι’ αυτό , ο γονιός μπορεί να βάζει μουσική όσο ο μαθητής τρέχει να δει τη λέξη. Πρέπει να επιστρέψει μολις σταματήσει η μουσική.

Κέντρο Ξένων Γλωσσών- 

english.gr

http://www.english-gr.gr/index.php

Εύκολες και διασκεδαστικές δραστηριότητες για να μάθουν τα παιδιά την ορθογραφία!

Ας μάθουμε την ορθογραφία με διασκεδαστικές δραστηριότητες!