Πώς μπορεί η έγκυος να αντιμετωπίσει με ασφάλεια τον καύσωνα – Πότε πρέπει να λάβει ιατρική βοήθεια

Αν και είναι φυσιολογικό μία γυναίκα που είναι έγκυος να νιώθει λίγο πιο ζεστή από το συνηθισμένο, ωστόσο, η υπερβολική ζέστη δεν είναι καλή ούτε για την ίδια ούτε και για το μωρό της.

Ο μαιευτήρας – γυναικολόγος Δημήτρης Μπιλάλης MBBCh MMedSc CCST FRCOG, διευθυντής του Women’s Health Clinic μάς ενημερώνει για το τι μπορεί να κάνει μία έγκυος για να αντιμετωπίσει την αύξηση της θερμοκρασίας και ένα πιθανό κύμα καύσωνα με ασφάλεια, αλλά και για τις καταστάσεις που πρέπει άμεσα να λάβει ιατρική βοήθεια.

1. Αποφύγετε εκτός και αν είναι απολύτως αναγκαίο τις μετακινήσεις, ιδιαίτερα τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας.

Προτιμήστε να πραγματοποιήσετε τις όποιες δραστηριότητες σας νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, όταν η ηλιοφάνεια είναι χαμηλή και η θερμοκρασία πιο ανεκτή.

2. Έχετε πάντα μαζί σας ένα θερμός με δροσερό νερό καθώς πρέπει να πίνετε πολλά υγρά για να αποφύγετε την αφυδάτωση.

Μπορείτε να αφυδατωθείτε πολύ εύκολα όταν είστε έγκυος, γεγονός που μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε έντονη κούραση, ζαλάδα ή τάση για λιποθυμία. Για να το αποφύγετε αυτό, βεβαιωθείτε πως έχετε το νερό πάντα μαζί σας και πίνετε τακτικά γουλιές όλη την ημέρα.

 

3. Ένα σπρέι νερού, ώστε να ψεκάζετε το πρόσωπό σας

όταν νιώθετε πως το έχετε ανάγκη μπορεί επίσης να προσφέρει έξτρα ανακούφιση.

4. Προτιμήστε ρούχα με φυσικές ίνες όπως βαμβάκι και λινό που επιτρέπουν την καλή ροή του αέρα

και αφήνουν το δέρμα να αναπνέει και να αυτο-ρυθμίζει καλύτερα τη θερμοκρασία του σώματος.

5. Φορέστε ένα καπέλο με φαρδύ χείλος που προστατεύει όχι μόνο το πρόσωπο

αλλά και την περιοχή του λαιμού από τον ήλιο και σας βοηθά να παραμείνετε δροσερές.

6. Μία παραδοσιακή βεντάλια χειρός μπορεί επίσης να φανεί χρήσιμη,

ιδιαίτερα αν χρειαστεί να περιμένετε κάπου για περισσότερη ώρα, π.χ. στάση λεωφορείου ή διαγνωστικό κέντρο με αρκετή αναμονή.

7. Προστατευτείτε από το άμεσο ηλιακό φως όπου είναι δυνατόν.

Η κολύμβηση μπορεί να είναι μια εξαιρετική μορφή άσκησης κατά την εγκυμοσύνη όμως είτε βρίσκεστε σε μια παραλία είτε στην πισίνα για να κάνετε μπάνιο και να δροσιστείτε, βρείτε ένα σκιερό σημείο κάτω από μια ομπρέλα. Αποφύγετε τις ώρες που ο ήλιος βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του, που είναι μεταξύ 11 το πρωί και 4 το απόγευμα.

8. Ελαχιστοποιήστε την πρόσληψη αλατιού.

Αυτό θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της κατακράτησης υγρών και θα σας κάνει να νιώσετε πιο άνετα.

9. Εάν νιώθετε έντονα τη ζέστη να σας κυριεύει και θέλετε μία πιο άμεση ανακούφιση,

μπορείτε να βάλετε τους καρπούς σας κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό βρύσης ή να ρίξετε νερό στο πρόσωπο σας και στο πίσω μέρος του λαιμού σας. Μία δροσερή κομπρέσα στα ίδια σημεία έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Εάν είστε σπίτι προτιμήστε ένα δροσερό μπάνιο. Στην περίπτωση αυτή η θερμοκρασία του νερού δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 32 ° C.

10. Στους εσωτερικούς χώρους οι ανεμιστήρες και τα κλιματιστικά

αποτελούν αποτελεσματικούς τρόπους ψύξης, απλά μία έγκυος μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο από το κανονικό για να προσαρμοστεί στη χαμηλότερη θερμοκρασία. Σε κάθε περίπτωση βεβαιωθείτε πως τα κλιματιστικά έχουν υποστεί την απαραίτητη συντήρηση και δεν αποτελούν εστία μικροβίων. Γενικά προσπαθήστε να αποφύγετε τις απότομες και μεγάλες αλλαγές θερμοκρασίας και κρατήστε τον κλιματισμό σε μία λογική θερμοκρασία. Κλείστε τις περσίδες ή τα ρολά για να διατηρήσετε το χώρο φυσικά πιο δροσερό, αφήνοντας όμως και μία είσοδο φρέσκου αέρα, ιδιαίτερα νωρίς το πρωί ή το βράδυ που οι θερμοκρασίες είναι πιο χαμηλές.

Οι δύο κρίσιμες καταστάσεις που πρέπει να προσέξετε: Θερμική εξάντληση και θερμοπληξία

Η θερμική εξάντληση και η θερμοπληξία που μπορεί να συμβούν ως αποτέλεσμα της υπερβολικής έκθεσης σε υψηλές θερμοκρασίες, αποτελούν δύο δυνητικά πολύ σοβαρές καταστάσεις όχι μόνο για την έγκυο και το μωρό της αλλά και για κάθε άνθρωπο ανεξαρτήτως ηλικίας.

 

Τα συμπτώματα της θερμικής εξάντλησης περιλαμβάνουν:

• Ζάλη και σύγχυση
• Απώλεια της όρεξης και ένα γενικό αίσθημα αδιαθεσίας
• Υπερβολική εφίδρωση και χλωμό δέρμα
• Κράμπες στα χέρια, στα πόδια και στο στομάχι
• Ταχύπνοια
• Ταχυπαλμία
• Θερμοκρασία πάνω από 38 βαθμούς Κελσίου
• Πολύ έντονη δίψα.

Αν μία έγκυος εμφανίσει τα παραπάνω συμπτώματα θερμικής εξάντλησης, πρέπει άμεσα να της δοθεί ιατρική βοήθεια. Πρέπει να μετακινηθεί σε δροσερό μέρος στη σκιά ή σε δροσερό εσωτερικό χώρο ιδανικά με κλιματισμό και να ξαπλώσει με τα πόδια προς τα επάνω. Θα πρέπει να πιει νερό για να ενυδατωθεί επαρκώς και η πτώση της θερμοκρασίας μπορεί να ενισχυθεί από δροσερές κομπρέσες. Θα πρέπει να αρχίσει να αισθάνεται καλύτερα και πιο δροσερή μέσα σε 30 λεπτά.

Θερμοπληξία

Η θερμοπληξία αποτελεί μια ιατρική κατάσταση έκτακτης ανάγκης και μπορεί να είναι θανατηφόρος αν δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα.

Καλέστε άμεσα το 166 αν:
• Η έγκυος δε νιώθει καλύτερα μετά από 30 λεπτά
• Αισθάνεται ζεστή και ξηρή
• Δεν ιδρώνει ακόμα κι αν είναι πολύ ζεστή
• Έχει θερμοκρασία που έχει αυξηθεί σε 40 βαθμούς Κελσίου ή παραπάνω
• Αναπνέει γρήγορα ή έχει δύσπνοια
• Είναι σε σύγχυση
• Έχει απώλεια συνείδησης
• Παθαίνει κρίσεις
• Δεν ανταποκρίνεται

Ροή Ειδήσεων