Αρχική InfoBaby Εγκυμοσύνη Πώς μπορεί η παρακεταμόλη να επηρεάσει το αρσενικό έμβρυο;

Πώς μπορεί η παρακεταμόλη να επηρεάσει το αρσενικό έμβρυο;

pregnant with pillsΑρνητικές επιδράσεις στην ανάπτυξη του αρσενικού εμβρύου θα μπορούσε να προκαλέσει η λήψη παρακεταμόλης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για μία ή για περισσότερες εβδομάδες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Science Translational Medicine. Παρά το γεγονός ότι η παρακεταμόλη θεωρείται το ασφαλέστερο παυσίπονο για τις εγκύους, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου υποστηρίζουν ότι η παρατεταμένη χρήση της από τις εγκύους που κυοφορούν αρσενικά έμβρυα μπορεί να προκαλέσει κρυψορχία στα νεογέννητα αγοράκια.

Από πείραμα που έγινε σε ποντίκια τα οποία εμβολιάστηκαν με ανθρώπινο ιστό και στα οποία χορηγήθηκαν ορμόνες που μιμούνται την κατάσταση κατά την περίοδο της κύησης, διαπιστώθηκε ότι το φάρμακο μειώνει κατά 45% τα επίπεδα της τεστοστερόνης μέσα σε μία εβδομάδα.

"Τα περιστατικά με ανωμαλίες που περιλαμβάνουν βλάβες στο ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα είναι εξαιρετικά υψηλά. Μεταξύ νεαρών ανδρών στη Βρετανία και τη βόρεια Ευρώπη, περίπου ένας στους έξι θα εμφανίσει κάποια ανωμαλία, γνωστή υπό τον γενικό όρο σύνδρομο ορχικής δυσγενεσίας", αναφέρει ο καθηγητής Ρίτσαρντ Σαρπ από το Κέντρο Αναπαραγωγικής Υγείας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.

«Η παρακεταμόλη είναι ένα αποτελεσματικό παυσίπονο και ικανό να ρίχνει τον πυρετό. Δεν θέλουμε οι έγκυες να υποφέρουν από τέτοιες καταστάσεις, αλλά οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι σε περιπτώσεις όπου η παρακεταμόλη λαμβάνεται συχνά χωρίς δεύτερη σκέψη, ενδεχομένως να υπάρχουν παρενέργειες», υποστηρίζει ο Δρ. Ροντ Μίτσελ που συμμετείχε στην έρευνα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας υποστηρίζουν τις υπάρχουσες συστάσεις για τη χρήση της παρακεταμόλης και συγκεκριμένα την οδηγία ότι θα πρέπει να λαμβάνεται για το συντομότερο χρονικό διάστημα και τη χαμηλότερη δυνατή δόση. Οι γυναίκες που έχουν ανάγκη από παυσίπονο για περισσότερο από μία ημέρα θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους, γιατί ο πόνος και ο πυρετός στην εγκυμοσύνη πρέπει να αντιμετωπίζονται. Ωστόσο, άλλοι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα ευρήματα ερευνών σε πειραματόζωα δεν ισχύουν πάντα για τον άνθρωπο, κάτι το οποίο αναγνωρίζει και η επιστημονική ομάδα του Εδιμβούργου.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.