Αρχική InfoSchool Γυμνάσιο Πώς μπορεί να απαλλαγεί το παιδί μου από το μάθημα των Θρησκευτικών;

Πώς μπορεί να απαλλαγεί το παιδί μου από το μάθημα των Θρησκευτικών;

SxolikiAithousaΤο υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε αλλαγή του τρόπου απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών για τα παιδιά όλων των βαθμίδων. Σύμφωνα με εγκύκλιο που στάλθηκε στα σχολεία ήδη από τις 19 Σεπτεμβρίου, οποιοσδήποτε μαθητής μπορεί να πάρει απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών, αρκεί να δηλώσει ότι τη ζητεί για λόγους θρησκευτικής συνείδησης.

Για την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης διαδικασίας ο μαθητής πρέπει να καταθέσει την αίτηση κατά την πρώτη εβδομάδα της σχολικής χρονιάς, με επικυρωμένη υπογραφή και των δύο γονέων. Η ρύθμιση ήρθε να ξεκαθαρίσει το ζήτημα, για το οποίο είχαν εκδοθεί τρεις αλλεπάλληλες -μερικώς αντικρουόμενες- οδηγίες από το 2008, οι οποίες καθιστούσαν υποχρεωτικό το μάθημα για κάθε παιδί που επισήμως θεωρείτο ορθόδοξο, βάσει της λογικής της επικρατούσας θρησκείας, ενώ ανάγκαζε όσους δεν ήταν ορθόδοξοι, να το δηλώσουν, προκειμένου να εξαιρεθούν από τη διδασκαλία.

Το γεγονός είχε προκαλέσει την αντίδραση του Συνήγορου του Πολίτη, αφού έφταναν σε αυτόν καταγγελίες για διευθυντές σχολείων, οι οποίοι ζητούσαν ρητή δήλωση σχετικά με το θρήσκευμα γονιών και παιδιών.Ο Συνήγορος θεώρησε πως ο ομολογιακός -κατηχητικός- χαρακτήρας του μαθήματος είναι που επιτάσσει την απλή απαλλαγή χωρίς να χρειάζεται να δηλωθεί ο λόγος της απαλλαγής, αφού αυτό θα παραβίαζε τα ατομικά δικαιώματα των μαθητών και των γονιών τους. Το μάθημα, όμως, είναι ταυτόχρονα και υποχρεωτικό, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα άλλο πρόβλημα, αυτό της ομαλής λειτουργίας του σχολικού προγράμματος.

Εδώ και χρόνια έχει παρατηρηθεί, οι μαθητές της Γ' Λυκείου να ζητούν απαλλαγή στη μέση της χρονιάς προκειμένου να μην έχουν να διαβάσουν για άλλο ένα μάθημα, δεδομένης της πίεσης των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Το υπουργείο φαίνεται να βρίσκει τη χρυσή τομή με την παραπάνω εγκύκλιο, η οποία ουσιαστικά κατέστησε υποχρεωτικό το μάθημα εκ νέου.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter