Αρχική Γωνιά του μαθητή «Πώς μπορώ να βοηθήσω στην ενίσχυση της μνήμης ενός παιδιού επτά ετών;»

«Πώς μπορώ να βοηθήσω στην ενίσχυση της μνήμης ενός παιδιού επτά ετών;»

Η ειδική παιδαγωγός Σοφία Τσιντσικλόγλου προτείνει στην αναγνώστρια απλούς τρόπος, ασκήσεις και παιχνίδια για την ενίσχυση της μνήμης σε παιδιά του Δημοτικού:

* Αντικείμενα στο τραπέζι ή σε δίσκο

Σε ένα δίσκο ή πάνω σε κενό τραπέζι τοποθετούμε μερικά αντικείμενα. Ξεκινάμε με λίγα και προσθέτουμε κι άλλα όταν δούμε ότι το παιδί τα καταφέρνει καλά, π.χ. κουτάλι, μπαλάκι, μανταλάκι, ποτήρι, καραμέλα, μολύβι, ξύστρα, χάρακα, μαρκαδόρο, αυτοκινητάκι. Ζητάμε από το παιδί να τα δει για λίγο και έπειτα γυρνώντας από την άλλη μεριά να προσπαθήσει να θυμηθεί όλα τα αντικείμενα. Όσα πιο πολλά βρει, τόσους πόντους θα μαζέψει! Μπορείτε να παίξετε κι εσείς ώστε το παιχνίδι να είναι διασκεδαστικό.

* Φωτογραφία - ερωτήσεις

Δίνουμε μια φωτογραφία (μπορεί να είναι και από περιοδικό) και ζητάμε από το παιδί να την δει για λίγα λεπτά. Έπειτα την κρύβουμε και κάνουμε ερωτήσεις σε σχέση με τη φωτογραφία και το περιεχόμενο της.

* Αντικείμενα στη σειρά

Τοποθετούμε αντικείμενα σε σειρά και ζητάμε από το παιδί, αφού τα δει για λίγο, να πει τα αντικείμενα με τη σειρά. Και αυτό μπορούμε να το κάνουμε σαν παιχνίδι με πόντους κλπ.

* Λίστα με λέξεις

Δίνουμε στο παιδί μια λίστα με λέξεις. Τις διαβάζει και προσπαθεί να τις αποστηθίσει. Έπειτα ζητάμε να πει όσες θυμάται!

* Ανάγνωση ιστορίας - ερωτήσεις

Διαβάζουμε μια μικρή ιστορία στο παιδί ή δίνουμε να διαβάσει μόνο του. Έπειτα, χωρίς να βλέπει το κείμενο, ρωτάμε ερωτήσεις σχετικές με το κείμενο.

* Παιχνίδια μνήμης

Παίζουμε παιχνίδια με κάρτες, τα memory παιχνίδια δηλαδή. Υπάρχουν σε επιτραπέζια αλλά και για τον υπολογιστή.

* Εικόνα και πληροφορίες

Όταν το παιδί έχει να μάθει κάποιο μάθημα π.χ. ιστορία για την επόμενη μέρα ή ακόμα και κάποιες δύσκολες λέξεις στην ορθογραφία, χρησιμοποιούμε τη δύναμη της εικόνας. Μπορούμε δηλαδή να φτιάξουμε μια ζωγραφιά σχετική με το περιεχόμενο του μαθήματος. Γενικά, προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε χρώματα και εικόνες για να βοηθήσουμε το παιδί να θυμάται τα πιο σημαντικά σημεία του μαθήματος

Σοφία Τσιντσικλόγλου

Ειδική Παιδαγωγός

paidagwgos.blogspot.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.