Πώς μπορώ να υπολογίσω μια μερίδα φαγητού; Ιδού το μυστικό για ισορροπημένα πιάτα

family-meal-at-dinner-table1Γράφει ο Βαραγιάννης Παναγιώτης, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.

Εξ’ ορισμού η μερίδα είναι εξατομικευμένη, καθώς εξαρτάται από τη συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση ενέργειας του κάθε ατόμου και καθορίζεται βάσει του φύλου, του σωματικού βάρους, της φυλής, του ύψους και της ηλικίας. Μεταβάλλεται, ανάλογα με την ανάγκη ρύθμισης του σωματικού βάρους, το ιατρικό και διατροφικό ιστορικό και τη σωματική δραστηριότητα. Υπό αυτή την έννοια, δεν υπάρχει ένα «πρότυπο» μερίδας που να αντιστοιχεί και να καλύπτει όλους τους ανθρώπους.

Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντική η επιμόρφωση και η εκπαίδευση των ατόμων στις ποσότητες του φαγητού, χωρίς να είναι πάντοτε απαραίτητη η ζυγαριά. Μια οπτική, λοιπόν, αντιστοίχιση με την παλάμη ή μια σύγκριση με αντικείμενα από την καθημερινότητα (κινητό, σπιρτόκουτο, μπαταρίες, λάμπα κ.ά.) μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά χρήσιμη για τον υπολογισμό των μερίδων.

Θεωρώντας πιο εύκολη, πιο γρήγορη και περισσότερο εύχρηστη τη χρήση της παλάμης για τον καθορισμό της μερίδας μπορούμε να αντιστοιχίσουμε τη μερίδα των διατροφικών ομάδων ως εξής:

κατηγορία αμυλούχων: 1 φέτα ψωμί ή 2 φρυγανιές ή 1 πατάτα = το εσωτερικό της παλάμης, 1/2 φλιτζάνι ζυμαρικά ή ρύζι ή δημητριακά = μια σφικτή γροθιά
Καθημερινή κατανάλωση: 4-6 μερίδων αμυλούχων τροφών

κατηγορία φρούτων και λαχανικών: 1 φρούτο = μια σφικτή γροθιά, 1 φλιτζάνι λαχανικά ή σαλάτα = ολόκληρη η παλάμη
Καθημερινή κατανάλωση: 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών

κατηγορία γαλακτοκομικών: 1 φλιτζάνι γάλα ή 1 γιαούρτι = μια σφικτή γροθιά, 1 φέτα τυρί τοστ = το εσωτερικό της παλάμης
Καθημερινή κατανάλωση: 2-3 μερίδων γαλακτοκομικών

κατηγορία κρέατος και οσπρίων-λαδερών: 1 μερίδα κρέατος ή ψαριού = εσωτερικό της παλάμης, 1 φλιτζάνι όσπρια ή λαδερά = ολόκληρη η παλάμη
Εβδομαδιαία κατανάλωση: 2-3 φορές όσπρια ή λαδερά, 1-2 φορές ψάρι, κοτόπουλο, 1 φορά κόκκινο κρέας