Πώς θα βοηθήσουμε τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους;

scared girl in bedΤα πράγματα που φαίνονται ακίνδυνα για τους μεγάλους μπορεί να είναι τρομακτικά για τα παιδιά. Με διορατικότητα, κατανόηση και υπομονή, οι ενήλικες μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους.

Στην ηλικία των 2-3 ετών τα παιδιά μπορεί να φοβούνται τα πράγματα που κάνουν εκκωφαντικό θόρυβο ή να αισθανθούν τρομοκρατημένα όταν κάτι δεν γίνεται σωστά, αν τα έπιπλα έχουν μετακινηθεί ή εάν οι ενήλικες γύρω τους είναι θυμωμένοι.
Από 3 έως 5 ετών τα παιδιά αποκτούν φανταστικούς φόβους, επειδή έχουν δυσκολία διαχωρισμού μεταξύ πραγματικών και μη πραγματικών καταστάσεων. Πολύ κοινός είναι επίσης ο φόβος τους για το σκοτάδι.
Σε γενικές γραμμές, τα παιδιά σχολικής ηλικίας φοβούνται πράγματα που βασίζονται περισσότερο στην πραγματικότητα όπως καταιγίδες, πυρκαγιές ή κάποιο τραυματισμό. Καθώς η αντίληψή τους ωριμάζει, οι φόβοι αυτοί γενικά υποχωρούν. Επίσης, τα παιδιά σε αυτή την ηλικία συχνά ανησυχούν για το γάμο ή την υγεία των γονιών τους.
bigstockphoto_Mother_Holding_Crying_Baby_5342577Ως γονείς θα πρέπει να προσδιορίσετε τους φόβους των παιδιών σας. Είναι σημαντικό να είστε ήρεμοι, να έχετε κατανόηση και πάνω απ’ όλα να μην ωθήσετε ποτέ τα παιδιά σε τρομακτικές καταστάσεις. Για παράδειγμα, ένα παιδάκι που φοβάται τα σκυλιά δεν ενδείκνυται να αποκτήσει το συγκεκριμένο κατοικίδιο.

  • Ενθαρρύνετε τα παιδιά να πάρουν αργές, βαθιές αναπνοές για να μειώσουν τη φυσική αντίδραση στο φόβο. Κρατώντας το χέρι τους ή αγκαλιάζοντάς τα, θα τα κάνετε να αισθανθούν μεγαλύτερη ασφάλεια.
  • Συζητήστε ή ζωγραφίστε το φόβο. Για παράδειγμα, ο σχεδιασμός ενός τρομακτικού τέρατος μπορεί να βοηθήσει το παιδί να εκφράσει τους φόβους του και να μάθει να διακρίνει το φανταστικό από την πραγματικότητα.
  • Χρησιμοποιήστε το θεατρικό παιχνίδι για δώσετε τον έλεγχο της κατάστασης στο παιδί σας. Θα μπορούσατε να κάνετε μια φανταστική ένεση στο αγαπημένο του αρκουδάκι πριν από την επίσκεψη στον παιδίατρο για το καθιερωμένο εμβόλιο.
  • Ένας άλλος τρόπος να αποκτήσει έλεγχο πάνω σε μια κατάσταση που του προκαλεί φόβο είναι να του μιλήσετε με γεγονότα. Για παράδειγμα, εξηγώντας του -όση ώρα περιμένετε τη σειρά σας στο γιατρό- τί πρόκειται να αντιμετωπίσει, ίσως το βοηθήσετε να περιορίσει τους φόβους του.
  • Αποφύγετε την ενίσχυση του φόβου, αντιδρώντας με τον τρόπο ενός ενήλικα. Φροντίστε πάντα να είστε στοργικός με το παιδί σας, όχι μόνο όταν φοβάται.