Πώς μπορούν οι γονείς να αντιμετωπίσουν τον αδελφικό ανταγωνισμό;

Μία φυσιολογική συμπεριφορά που χαρακτηρίζεται από ανταγωνισμό και ζήλεια είναι ο αδελφικός ανταγωνισμός. Πρόκειται για ένα ζήτημα που έρχονται αντιμέτωποι όλοι οι γονείς που έχουν περισσότερα από ένα παιδιά. Οι παράγοντες που τον προκαλούν είναι πολλοί και ανάμεσα σε αυτούς συγκαταλέγονται η ηλικία, η θέση στην οικογένεια, η ιδιοσυγκρασία και το φύλο.

Τα αδέρφια μεταξύ τους θέλουν να αποδείξουν στους γονείς ότι είναι π.χ. καλύτερα από τον αδερφό τους, ότι πήραν εξίσου καλούς βαθμούς με εκείνον ή διακρίθηκαν σε κάποιο άθλημα. Αρκετά παιδιά νιώθουν κυρίως ανταγωνισμό επειδή επιζητούν την προσοχή των γονέων τους. Είναι πιθανόν ένα από τα παιδιά να αισθανθεί παραμελημένο σε σχέση με το άλλο. Άλλες φορές δεν έχει να κάνει με την προσοχή των γονέων αλλά με την αυτοεικόνα τους.

Πολλές φορές οι γονείς δεν ξέρουν ποια στάση θα πρέπει να κρατήσουν. Ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής, συμβουλεύει τους γονείς:

• Αναγνωρίστε στα παιδιά σας ότι είναι ξεχωριστές προσωπικότητες και συνεπώς καθένα έχει και τις δικές του ανάγκες π.χ. το μεγαλύτερο παιδί μπορεί να πάει για ύπνο πιο αργά από το μικρότερο.
• Οι προσδοκίες που έχετε από το κάθε παιδί θα πρέπει να συμβαδίζουν με τις ικανότητες του.
Αποφύγετε να συγκρίνετε τα παιδιά μεταξύ τους και ενέργειες που προκαλούν ανταγωνισμό π.χ. «Για να δούμε ποιος θα κάνει σωστά την άσκηση!».
• Μην πάρετε θέση σε έναν αδελφικό καυγά. Αφήστε να λύσουν μόνα τους το πρόβλημα και μην αποφασίσετε, αντί για εκείνα, ποιος έχει δίκιο ή άδικο.
• Αφιερώστε χρόνο στη συζήτηση μαζί με τα παιδιά σας, όταν δημιουργηθεί κάποια σύγκρουση. Ακούστε τι έχουν να σας πουν και συμβουλέψτε τα κατάλληλα.
• Επαινείτε τα παιδιά σας όταν συνυπάρχουν αρμονικά και αλληλεπιδρούν.
Αφιερώνετε ξεχωριστό χρόνο καθημερινά στο κάθε παιδί.
• Δίνετε το καλό παράδειγμα π.χ. αποφύγετε να φωνάζετε στο σύντροφό σας γιατί τα παιδιά θα σας μιμηθούν.

Συμβουλή Ειδικού:
Η αδελφική σχέση είναι από τις σημαντικότερες κληρονομιές που μπορεί να αφήσει κάποιος στο παιδί του. Συνεπώς, μπορείτε να ενθαρρύνετε τα αδέρφια στο διάλογο, στη συνεργασία και τον αλληλοσεβασμό. Σε περιπτώσεις που παρατηρήσετε έντονες και συχνές συγκρούσεις, συμβουλευτείτε ένα αναπτυξιακό κέντρο και ζητήστε τη συμβουλή ενός Ειδικού.