Πώς μπορούν οι γονείς να ενισχύσουν τη σχέση νονού-παιδιού;

greek-christening-photography-nottingham-043Ο ρόλος των νονών στη ζωή των παιδιών δεν περιορίζεται μόνο στο μυστήριο της Βάπτισης, γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό για τους γονείς να είναι πολύ προσεκτικοί στην επιλογή τους.

Η ανάπτυξη ενός ισχυρού δεσμού στη σχέση νονού-παιδιού είναι ευεργετική και για τις δύο πλευρές και ο ρόλος των γονέων είναι να αποτελούν τον καθοριστικό σύνδεσμο ανάμεσά τους.

Διαβάστε παρακάτω πώς μπορεί η κάθε πλευρά να ενθαρρύνει, να στηρίξει και να είναι σε θέση να εκπληρώσει τις αντίστοιχες «υποχρεώσεις» ως προς την άλλη.

Για τους γονείς:

  • Ενθαρρύνετε το παιδί σας να ενημερώνει τους νονούς του για τα σημαντικά ορόσημα στη ζωή του. Για παράδειγμα, μπορεί να τους στείλει φωτογραφίες από την πρώτη του ημέρα στο σχολείο μαζί με ένα σύντομο σημείωμα. Εάν το παιδί είναι πολύ μικρό, πρέπει εσείς να τους ενημερώσετε για τα πρώτα του βήματα ή τις πρώτες λεξούλες του.
  • Προγραμματίστε μία βόλτα με το νονό/νονά πέρα από τις καθιερωμένες συναντήσεις τα Χριστούγεννα και το Πάσχα. Έτσι, θα ενισχύσετε το δέσιμο μεταξύ τους και θα τους παροτρύνετε να γνωριστούν καλύτερα μεταξύ τους.
  • Βοηθήστε τα παιδιά να ετοιμάσουν με τα χεράκια τους τα δώρα του νονού και της νονάς. Μπορείτε να ετοιμάσετε κουλουράκια ή μια χειροτεχνία για εκείνους. Οι πιο τολμηροί θα μπορούσαν να φτιάξουν ένα βίντεο με τα παιδιά τους και να το χαρίσουν στους κουμπάρους τους.
  • Μάθετε στο παιδί να δείχνει την αγάπη και την ευγνωμοσύνη του προς τους νονούς. Για παράδειγμα, κάθε φορά που λαμβάνει ένα δώρο από εκείνους μπορείτε να το φωτογραφίσετε με αυτό και να στείλετε τη φωτογραφία μαζί με ένα ευχαριστήριο σημείωμα του παιδιού.

Για τους νονούς/νονές:

  • Προσευχηθείτε σε τακτική βάση για τα βαφτιστήρια σας. Αυτό αποτελεί και το βασικότερο χριστιανικό καθήκον του νονού ως προς το παιδί.
  • Φροντίστε να είστε σωστό πρότυπο για το παιδί, ειδικά όταν φτάσει στην περίοδο της εφηβείας κι έπειτα.
  • Φροντίστε να είστε παρών στις σημαντικές στιγμές της ζωής του παιδιού όπως η πρώτη μέρα στο σχολείο, το πρώτο ποίημα που θα πει ή πολύ αργότερα η τελετή αποφοίτησης. Δεν είναι ανάγκη να είστε σωματικά παρόντες, αλλά μπορείτε να στείλετε μια ενθαρρυντική επιστολή ή να κάνετε ένα τηλέφωνο για επιβράβευση.
  • Προγραμματίστε να βλέπετε τα βαφτιστήρια σας όσο το δυνατόν πιο συχνά και όχι μόνο την περίοδο του Πάσχα και των Χριστουγέννων.
  • Γνωρίστε όσο το δυνατόν καλύτερα το βαφτιστήρι σας. Μάθετε τα ενδιαφέροντά του, τις συμπάθειες και τις αντιπάθειές του, τις δεξιότητες και τα ταλέντα του.
  • Εάν έχετε περισσότερα από ένα βαφτιστήρια, μπορείτε να οργανώσετε μια ομαδική έξοδο, ώστε να γνωριστούν μεταξύ τους και να αποκτήσουν νέους φίλους.