Πώς να ανακαλύψετε τις αισθητηριακές ιδιαιτερότητες του παιδιού σας

Στα πρώτα δύο έτη της ζωής των παιδιών μας, συνεχώς έρχονται σε επαφή με διάφορα ερεθίσματα, αγγίζουν καθημερινά πολλά και διαφορετικά αντικείμενα. Από το πρώτο έτος κι έπειτα, μπορούν πλέον τις περισσότερες φορές να διαχωρίσουν και να αισθανθούν διαφορετικές αισθήσεις, όπως το μαλακό, το λείο, το κρύο ή το ζεστό.

Όταν αγγίζουν αντικείμενα που τους είναι γνώριμα, συνήθως δεν αντιδρούν. Αντίθετα, αντιδρούν μόνο σε περίπτωση που η αίσθηση είναι ασυνήθιστη σε εκείνα, π.χ. σε κάτι πολύ ζεστό ή πολύ μαλακό. Ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής, μάς εξηγεί ότι τα παιδιά επηρεάζονται, όταν έρθουν σε επαφή με υλικά ή αγγίγματα, τα οποία δεν τους είναι οικεία.

Αυτό έχει επίπτωση στη συμπεριφορά τους και πολλές φορές αντιδρούν συχνά με ακραίους τρόπους, π.χ. η αίσθηση του ζιβάγκο στο λαιμό του παιδιού μπορεί να του δημιουργήσει ευερεθιστικότητα. Είναι συνηθισμένο, κάποιες αισθήσεις που είναι φυσιολογικές για εμάς, για κάποια μικρά παιδιά να μην είναι και να μην τις αισθανθούν με τον ίδιο τρόπο. Τα παιδιά αυτά είναι πιθανό να είναι υπερευαίσθητα ή υποευαίσθητα και μπορεί να ανήκουν σε μία ειδική ομάδα που λέγεται «παιδιά με αισθητηριακές διαταραχές».

Τι σημαίνει υπερευαίσθητα στο άγγιγμα;

Τα παιδιά που είναι υπερευαίσθητα σε ένα άγγιγμα μερικές φορές μπορεί να αντιλαμβάνονται τις φυσιολογικές, ευχάριστες αισθήσεις ως δυσάρεστα και ανυπόφορα ερεθίσματα. Δυσανασχετούν όταν τα κρατούν αγκαλιά και είναι πολύ πιθανό να κλάψουν όταν αγγίξουν ένα ζώο.

Παιδιά που έχουν λιγότερη αντίδραση στο άγγιγμα

Παιδιά με μειωμένη αίσθηση σε αγγίγματα συνήθως δεν αντιδρούν. Για παράδειγμα, μπορεί να μην αντιληφθούν την αίσθηση ενός πολύ ζεστού ή πολύ κρύου αντικειμένου ή να μη καταλάβουν ότι ένα βραχιόλι είναι πολύ σφιχτό στον καρπό τους. Αυτό ονομάζεται υπο-αισθητικότητα ή μειωμένη αντίδραση σε κάποιο ερέθισμα.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς;

Οι γονείς πρέπει να παρατηρούμε τις αντιδράσεις, ιδιαίτερα όταν το παιδί αναστατώνεται εύκολα. Με αυτό τον τρόπο θα καταλάβουμε καλύτερα ποια ερεθίσματα επηρεάζουν ή διεγείρουν τη συμπεριφορά του παιδιού. Τα περισσότερα παιχνίδια βρεφικής ανάπτυξης είναι πλέον σχεδιασμένα με διαφορετικά αισθητηριακά υλικά (μαλακό, σκληρό, άγριο, χοντρό). Η συχνή επαφή των παιδιών με αυτά τα υλικά, μέσα από το παιχνίδι και δημιουργικές δραστηριότητες τα βοηθάνε να ομαλοποιούν τις αισθητηριακές τους διαταραχές.

Συμβουλή Ειδικού:

Πειραματιστείτε, παίξτε και αλληλεπιδράστε με το παιδί σας, ώστε να καταλάβετε τι του αρέσει περισσότερο. Παρατηρήστε τις αντιδράσεις του καθώς αγγίζει διάφορα πράγματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Για παράδειγμα, πώς αντιδρά όταν αγγίζει το νερό ή ένα βρεγμένο ρούχο ή τρώγοντας. Οι ευαισθησίες του μπορεί να είναι προσωρινές ή κυμαινόμενες, ειδικά όταν διανύει το πρώτο έτος της ηλικίας του ή έχει γεννηθεί πρόωρα. Εάν παρατηρήσετε ότι οι ευαισθησίες του επιδεινώνονται, απευθυνθείτε σε ένα αναπτυξιακό κέντρο για αξιολόγηση.