Αρχική InfoTeens Σχέσεις - Ψυχολογία Πώς να κερδίσετε το σεβασμό των παιδιών σας

Πώς να κερδίσετε το σεβασμό των παιδιών σας

γονείς και παιδί τσακωμόςΟ σεβασμός είναι μια αμοιβαία συμφωνία μεταξύ των γονέων και των έφηβων παιδιών τους. Δεν μπορείτε να σεβαστείτε το έφηβο παιδί σας εάν δεν σας σέβεται κι εκείνο. Όταν ο χαρακτήρας του στερείται σεβασμού, οι γονείς στην πλειοψηφία τους ανησυχούν διότι πρόκειται για ένα εφόδιο ζωτικής σημασίας.

Έχετε όμως σκεφτεί ότι το έφηβο παιδί δεν έχει μάθει να σέβεται, ίσως επειδή την ίδια συμπεριφορά υιοθετούν και οι γονείς του; Διαβάστε πώς θα καταφέρετε να αντιμετωπίσετε ανάλογα περιστατικά από την πλευρά του έφηβου παιδιού σας:

Γονείς-Πρότυπα

Σύμφωνα με τον Jim Taylor, Ph.D., επίκουρο καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο, όταν διδάσκετε τον σεβασμό στα έφηβα παιδιά σας, αυτά μαθαίνουν να σέβονται όχι μόνο εσάς αλλά και τον εαυτό τους. Όταν εσείς οι ίδιοι σέβεστε τον εαυτό σας, το σώμα σας, τα αγαπημένα σας πρόσωπα, τότε και το παιδί θα σας σεβαστεί εξίσου. Έτσι, θα μάθει να σέβεται και τον εαυτό του, μένοντας αποστασιοποιημένο από επικίνδυνες συμπεριφορές και γεγονότα.

Αποφύγετε τη βία

Με την έννοια της βίας δεν εννοούμε μόνο τη σωματική -που δυστυχώς υφίσταται- αλλά και τη λεκτική. Για παράδειγμα, εάν το έφηβο παιδί σας κλαίει επειδή μόλις χώρισε με το φίλο του/της, αλλά εσείς θεωρείτε ότι η αντίδραση αυτή είναι υπερβολική, δεν χρειάζεται να το αναφέρετε παρά μόνο να σταθείτε δίπλα στο παιδί και να το υποστηρίξετε. Διαφορετικά, ο έφηβος θα έχει την εντύπωση ότι δεν τον σέβεστε, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα είναι ούτε ο ίδιος σε θέση να σεβαστεί εσάς και τον εαυτό του.

Είστε γονέας, όχι φίλος

Δεν έχει σημασία πόσες φορές το έφηβο παιδί σας λέει ότι η μητέρα του φίλου του είναι πιο χαλαρή από εσάς, επειδή τον αφήνει να μένει έξω από το σπίτι ως αργά ή να βλέπει ταινίες που εσείς δεν εγκρίνετε. Μην πέσετε στην παγίδα να γίνετε φίλοι με το παιδί σας. Ο έφηβος δεν πρόκειται ποτέ να μάθει να σας σέβεται εάν τον αντιμετωπίζετε με τον τρόπο που τον αντιμετωπίζουν και οι φίλοι του. Για να κερδίσετε το σεβασμό των εφήβων, θα πρέπει να είστε πάνω από όλα γονείς και να θέτετε όρια και κανόνες όταν χρειάζεται.

Επιβολή τιμωρίας

Όταν μεγαλώνετε έναν έφηβο που δεν σέβεται, η δουλειά σας δεν είναι να ελπίζετε ότι κάποια μέρα θα μάθει να το κάνει. Αντίθετα, ως γονείς πρέπει να αναγνωρίσετε κι έπειτα να διορθώσετε την ασεβή συμπεριφορά του, συμβουλεύει η Robyn Silverman, συγγραφέας και ειδικός στην ανατροφή των παιδιών. Για παράδειγμα, εάν το έφηβο παιδί σας χρησιμοποιήσει υβριστικές εκφράσεις εναντίον σας, πρέπει να του επιβάλλετε μια τιμωρία για την άσεμνη συμπεριφορά του. Εάν απλά τον αγνοήσετε, ο έφηβος δεν πρόκειται να διδαχθεί τίποτα ούτε να βελτιώσει τη στάση του απέναντί σας.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter