Αρχική Σχολή Γονέων Πώς να αντιμετωπίσετε τα παιδιά που χτυπούν τα αδέρφια τους

Πώς να αντιμετωπίσετε τα παιδιά που χτυπούν τα αδέρφια τους

verekszik_a_gyerekΕνώ αποτελεί συχνό φαινόμενο για τα αδέρφια να τσακώνονται και να λογομαχούν μεταξύ τους, η διαφωνία περνάει σε άλλα επίπεδα όταν εκδηλώνεται με σωματική βία τους ενός προς το άλλο.

Πολλοί παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στην εκδήλωση της βίας ανάμεσα στα αδέρφια όπως η κτητικότητα για τα παιχνίδια, η ζήλια, ο ανταγωνισμός, ακόμα και η επιθετική συμπεριφορά των γονέων όταν προσπαθούν να επιλύσουν τις δικές τους διαφορές.

Η πειθαρχία του παιδιού σας σχετικά με τη βία μπορεί να του διδάξει πολύτιμες δεξιότητες για τον έλεγχο της επιθετικής συμπεριφοράς του.

Βήμα 1ο
Διαχωρίστε τα αδέρφια που τσακώνονται μέχρι να ηρεμήσουν. Προσπαθήστε να είστε σαφείς με το επιθετικό παιδί σας, επισημαίνοντας ότι δεν εγκρίνετε τη βίαιη συμπεριφορά του. Αποφύγετε τις βαρετές και αντιπαραγωγικές διαλέξεις. Αντ’ αυτού, ενημερώστε το παιδί ότι το χτύπημα είναι λάθος διότι μπορεί να προκαλέσει σωματική βλάβη και πόνο στο αδερφάκι του. Υπενθυμίστε του πόσο πολύ το αγαπάτε, ακόμα κι αν δεν εγκρίνετε την επιθετική συμπεριφορά του. Θα μπορούσατε να πείτε: «Σ’ αγαπώ τόσο πολύ, όμως δεν μου αρέσει να χτυπάς τον αδερφό σου».

Βήμα 2ο
Προειδοποιήστε το παιδί σας ότι θα πρέπει να τιμωρηθεί την επόμενη φορά που θα χτυπήσει τον αδερφό του, συμβουλεύει η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής. Δοκιμάστε να του επιβάλλετε έναν νέο κανόνα που ονομάζεται «time out». Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να παραμείνει μόνο του και χωρίς περισπασμούς σε κάποιο σημείο του σπιτιού για να ηρεμήσει για λίγα λεπτά. Το χρονικό διάστημα της τιμωρίας θα μπορούσε να αντιστοιχεί στην ηλικία του παιδιού. Για παράδειγμα, εάν το παιδί είναι 7 ετών, η τιμωρία του αντιστοιχεί σε 7 λεπτά.

Βήμα 3ο
Αφαιρέστε ένα προνόμιο που είναι σημαντικό για το παιδί κάθε φορά που χτυπά το αδερφάκι του. Η μέθοδος αυτή αποτελεί αποτελεσματική τεχνική πειθαρχίας για παιδιά ηλικίας 4 έως 12 ετών, συμβουλεύει ο ψυχολόγος Dr. Phil McGraw. Φροντίστε το προνόμιο αυτό να συνδέεται με την αιτία της επιθετικής συμπεριφοράς. Για παράδειγμα, αν το παιδί σας χτύπησε τον αδερφό του για ένα παιχνίδι, πείτε του ότι δεν επιτρέπεται να παίξει με αυτό για το υπόλοιπο της ημέρας. Για ένα παιδί ηλικίας άνω των 7 ετών, μπορείτε να απαγορεύσετε την παρακολούθηση τηλεόρασης ή τη χρήση του υπολογιστή για το Σαββατοκύριακο.

Βήμα 4ο
Ελέγξτε την επιθετική συμπεριφορά του παιδιού σας, βοηθώντας το να εκφράσει τα βίαια συναισθήματα σε ένα ασφαλές περιβάλλον που δεν θα έχει επιπτώσεις για την ασφάλεια του αδερφού του. Ο αποπροσανατολισμός είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τον έλεγχο της επιθετικότητας ενός παιδιού, σύμφωνα με τον Dr. Phil McGraw. Θα μπορούσατε να πείτε: «Βλέπω ότι είσαι αναστατωμένος με τον αδερφό σου για το παιχνίδι, αλλά αν αισθάνεσαι ότι θες να ξεσπάσεις είναι καλύτερα να πάρεις μια βαθιά ανάσα και να πας στο δωμάτιο μέχρι να ηρεμήσεις».


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter