Πώς να αντιμετωπίσετε βήμα-βήμα τη γκρίνια των παιδιών

child-screaming1Τα νήπια και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας γκρινιάζουν για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της απογοήτευσης και της αδυναμίας να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, αλλά συχνά συνεχίζουν να γκρινιάζουν και σε μεγαλύτερη ηλικία επειδή γνωρίζουν ότι αυτή η συμπεριφορά έχει αποτελέσματα.

Ίσως χρειάζεται αρκετή επιμονή και χρόνος από την πλευρά σας για να μπορέσετε να σταματήσετε τη γκρίνια του παιδιού σας, όμως όταν τα καταφέρετε θα είστε μια χαρούμενη οικογένεια!

Βήμα 1ο
Προσπαθήστε να καταλάβετε το λόγο για τον οποίο το παιδί σας γκρινιάζει. Λάβετε υπόψη ότι μπορεί να μην το συνειδητοποιεί καν, αφού του λείπει το κατάλληλο λεξιλόγιο για να εκφράσει την απογοήτευση του. Αν είστε σε θέση να προσδιορίσετε γιατί το παιδί σας κλαψουρίζει, μπορείτε να βρείτε μια λύση και να ηρεμήσετε για λίγο από τη γκρίνια του. Αν τα παιδιά σας είναι μεγαλύτερα σε ηλικία, καθορίστε αν υπάρχει κάποιος λόγος που είναι πραγματικά αναστατωμένα ή αν απλά προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή σας.

Βήμα 2ο
Αντιμετωπίστε την αιτία για να σταματήσετε τη γκρίνια του παιδιού σας. Ίσως χρειάζεται μια αγκαλιά ή απλά διεκδικεί έτσι λίγο χρόνο για να ακούσετε αυτά που έχει να σας πει. Ίσως είναι απογοητευμένο και χρειάζεται τη βοήθειά σας για να πετύχει κάτι που θέλει πολύ. Επιπλέον, θα μπορούσε απλώς να είναι κουρασμένο ή να πεινάει πολύ και να μην μπορεί να εκφράσει την επιθυμία του, ειδικά εάν βρίσκεται σε πολύ μικρή ηλικία.

Βήμα 3ο
Εάν το παιδί σας έχει συνηθίσει να γκρινιάζει, επειδή ξέρει ότι με τον τρόπο αυτό θα υποχωρήσετε σε ό,τι ζητήσει, χρειάζεται ως γονείς να είστε εκείνοι που θα «σπάσουν» αυτή τη συνήθεια. Προσπαθήστε να είστε ξεκάθαροι, ανεξάρτητα από τη γκρίνια που πρόκειται να ακολουθήσει. Όταν ενδίδετε στη γκρίνια μετά από 10 λεπτά, το παιδί σας ξέρει ακριβώς το αδύνατο σημείο σας. Δείξτε κατανόηση για ό, τι θέλει αλλά δεν μπορεί να έχει, αλλά σε καμία περίπτωση μην ενδίδετε, τονίζει η ψυχολόγος Dr. Laura Markham.

Βήμα 4ο
Επιβάλλετε συνέπειες κάθε φορά που το παιδί σας γκρινιάζει. Εάν το παιδί σας είναι αρκετά μεγάλο για να καταλάβει τις συνέπειες -συνήθως από την ηλικία των 4 ετών κι έπειτα- εξηγήστε του ότι δεν μπορείτε να τον ακούτε να γκρινιάζει και προσπαθήστε να μην ανταποκρίνεστε στην άσχημη συμπεριφορά του. Δοκιμάστε να αναθέσετε μια «αγγαρεία» στο παιδί κάθε φορά που κλαψουρίζει και εφαρμόστε την ίδια τακτική για όλα τα μέλη της οικογένειας, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού σας.