Πώς να αποφύγετε τις δυσάρεστες καταστάσεις κατά τη διάρκεια του θηλασμού

Κατά τη διάρκεια του θηλασμού, ορισμένες φορές δημιουργούνται κάποιες δυσάρεστες καταστάσεις για τη μητέρα, οι οποίες με τη σωστή πρόληψη μπορούν να αποφευχθούν και να αντιμετωπισθούν χωρίς επιπτώσεις στο θηλασμό, αναφέρουν οι ειδικοί της Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής του ΙΑΣΩ. Συχνότερες είναι:

Επίπεδες ή εισέχουσες θηλές
Το μωρό δε θηλάζει από τη θηλή, αλλά από τη θηλαία άλω. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο θηλασμός είναι δυνατός με τη σωστή τοποθέτηση του μωρού στο στήθος.

Υπερφόρτωση μαστού
Προλαμβάνεται και θεραπεύεται με το συχνό θηλασμό και τη σωστή τοποθέτηση του μωρού στο στήθος. Αν το στήθος είναι πολύ πρησμένο και πονάει, ελαφρύ μασάζ και ζεστό μπάνιο των μαστών βοηθούν, ώστε να θηλάσει το μωρό ευκολότερα ή να αδειάσετε το γάλα με τα χέρια ή με θήλαστρο.

Τραυματισμένες θηλές
Ο τραυματισμός της θηλής είναι και πάλι αποτέλεσμα της μη σωστής τοποθέτησης του μωρού στο στήθος και όχι της διάρκειας του θηλασμού. Σε περίπτωση που προκύψει το πρόβλημα, ο θηλασμός δεν πρέπει να διακόπτεται, αλλά να διορθώνετε την τεχνική του θηλασμού και να διατηρείτε το στήθος καθαρό και στεγνό για την αποφυγή μολύνσεων.

Μαστίτιδα
Κύριες αιτίες για τη δημιουργία μαστίτιδας είναι ο τραυματισμός της θηλής και η υπερφόρτωση του μαστού. Ο θηλασμός δεν διακόπτεται, αντίθετα συνεχίζεται πιο τακτικά για την αποσυμφόρηση της περιοχής. Σε κάθε περίπτωση η συμβολή του μαιευτήρα σας είναι απαραίτητη.

Φάρμακα
Σε περίπτωση που χρειαστεί να κάνετε χρήση κάποιου φαρμάκου, ζητήστε τη συμβουλή του παιδιάτρου.

Για κάποιες μητέρες και μωρά ο μητρικός θηλασμός προχωράει ομαλά από την αρχή. Για άλλες χρειάζεται κάποιον χρόνο κι αρκετές προσπάθειες για να προχωρήσει η διαδικασία αποτελεσματικά. Όπως κάθε τι καινούριο, ο μητρικός θηλασμός χρειάζεται κάποια εξάσκηση. Να θυμάστε πως σημαντικά κλειδιά για επιτυχή μητρικό θηλασμό είναι η σωστή δική σας θέση, η σωστή θέση θηλασμού καθώς και να έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας. Έτσι καθώς περνούν οι βδομάδες θα είστε χαρούμενη που θηλάζετε με επιτυχία το μωρό σας