Πώς να αποφύγετε τους τσακωμούς με τα παιδιά κατά τη διάρκεια των γευμάτων

15af55a641fa007ca5073a4c78b1de6d_LΓράφει η Μαρία-Χριστίνα Αλεξοπούλου, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Δεν είναι μόνο τα ξεσπάσματα που εκνευρίζουν τους γονείς κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Τα κλαψουρίσματα, τα μούτρα, η άρνηση του παιδιού να κάτσει ήσυχα, το παιχνίδι με το φαγητό, οι μάχες με τα αδέρφια, όλα αυτά είναι μερικά παραδείγματα όσων μπορούν να συμβούν μέσα στο σπίτι σας. Φυσικά, η τέλεια συμπεριφορά από το παιδί σε κάθε γεύμα θα ήταν απίθανη. Παρακάτω, δίνονται μερικές συμβουλές για να βοηθήσουν τους γονείς να διατηρήσουν την ηρεμία τους και να πειθαρχήσουν το παιδί τους:

  • Οι γονείς θα πρέπει να προσέχετε τη συμπεριφορά σας κατά την ώρα των γευμάτων.
  • Ακόμα και στην κορύφωση της μάχης θα πρέπει να συμπεριφέρεστε με αξιοπρέπεια. Πρέπει να χρησιμοποιείτε λέξεις που δεν θα σας πείραζε να χρησιμοποιεί και το παιδί σας και να προσπαθείτε να ελέγχετε τα δυνατά ξεσπάσματά σας.
  • Θα πρέπει να αποφεύγετε να παίρνετε μια τέτοια αυστηρή στάση, που να υποχρεώνει τα παιδιά να υποχωρήσουν. Η προφανής αντίδραση από οποιοδήποτε παιδί στο «πρέπει να το φας» θα είναι «δεν το τρώω».
  • Όταν ως γονείς έχετε διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης ενός ζητήματος, θα πρέπει πρώτα να λύσετε τις μεταξύ σας διαφορές μακριά από το παιδί. Το να βλέπουν τους γονείς τους να διαφωνούν δίνει ιδέες στα παιδιά για το πώς να προκαλούν πανικό.
  • Καλό είναι να θέτετε όρια στις ενοχλητικές συμπεριφορές. Τα παιδιά δεν εκτιμούν καλά το χρόνο και δεν θα προσέξουν ότι το «τραβούν» για πολλή ώρα. Θα συνεχίσουν όσο προκαλούν την προσοχή σας.
  • Μπορείτε να προτείνετε έναν εναλλακτικό τρόπο συμπεριφοράς. Εάν μια συγκεκριμένη συμπεριφορά σας τρελαίνει, αντί να ζητάτε επανειλημμένα από το παιδί να σταματήσει, μπορείτε να του αποσπάσετε την προσοχή τροποποιώντας τη συμπεριφορά του χωρίς να προσπαθήσετε να του το απαγορεύσετε. Μπορείτε να είστε εφευρετικοί χωρίς να φαίνεστε παράλογοι ή υπερβολικοί.
  • Εάν οι ώρες των γευμάτων είναι κουραστικές για διάφορους λόγους, προσπαθήστε να τις κάνετε όσο το δυνατόν πιο σύντομες. Δεν ζητάτε από το παιδί σας να καθίσει στο τραπέζι, παρά μόνο όταν το φαγητό είναι έτοιμο.
  • Αφήστε περιστασιακά το παιδί σας να φάει μόνο του. Αυτό μπορεί να αποτελέσει μια ιδιαίτερα λυτρωτική εμπειρία για εσάς τους γονείς, αλλά και για το παιδί σας. Φυσικά, δεν είναι σωστό να αφήνετε τα πολύ μικρά παιδιά να τρώνε μόνα τους, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος του πνιγμού, αλλά μετά από την ηλικία των 4 ετών, τα παιδιά θα διασκεδάσουν να φάνε κάποιο γεύμα τους χωρίς τη συνοδεία και την κριτική από τους γονείς.

Μαρία-Χριστίνα Αλεξοπούλου
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Ζακύνθου 10, Άνω Γλυφάδα – 210 9636211
Email: alexopoulou@paidi-diatrofi.gr
www.paidi-diatrofi.gr