Πώς να αποθηκεύσω σωστά το γάλα μου, αφού το αντλήσω με το θήλαστρο;

Για την αποθήκευση του μητρικού γάλακτος για μελλοντική χρήση ισχύει ότι:

φρέσκο σε θερμοκρασία δωματίου μπορεί να μείνει για 4 με 6 ώρες
 μέχρι 24 ώρες μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία έως ~15°C (σε ψυγειάκι με ψύχτρες)
 μέχρι 8 μέρες μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο σε θερμοκρασία μικρότερη από 4°C
 μέχρι 3 με 6 μήνες στην κατάψυξη σε θερμοκρασία μικρότερη από -17°C του ψυγείου μας (όταν το μωρό είναι άρρωστο ή πολύ πρόωρο προτιμάμε να χρησιμοποιούμε γάλα που έχει καταψυχθεί για λιγότερο από 3 μήνες)
 6 μήνες (προτιμότερο), αλλά και μέχρι 12 μήνες (αποδεκτό) σε καταψύκτη με θερμοκρασία μικρότερη από -20°C που δεν ανοιγοκλείνει συχνά

Αφού αποψύξουμε σταδιακά το κατεψυγμένο γάλα, το διατηρούμε στο ψυγείο έως 24 ώρες. Η διαδικασία απόψυξης δεν πρέπει να διαρκεί περισσότερο από 12 ώρες. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε φρέσκο γάλα ή αλλιώς το «παλιότερο» από το κατεψυγμένο. Μην αφήνετε το γάλα που έχετε αποψύξει σε θερμοκρασία δωματίου.

Μην καταψύχετε ξανά το γάλα που έχει ξεπαγώσει. Εάν το μωρό πιει από το γάλα, δεν του δίνουμε ξανά από το ίδιο, πρέπει να το πετάξουμε! Είναι λοιπόν προτιμότερο να αποθηκεύουμε το γάλα σε μικρότερες ποσότητες (δηλαδή σε συσκευασίες των 40 με 50 ml ή ακόμα και σε παγοκυψέλες των 10 ml περίπου ), ώστε να μην αναγκαζόμαστε να το πετάμε.

mother-holding-a-baby-bottle-with-breast-milk-with-scale-20151221093108.jpg-q75,dx720y432u1r1gg,c--Γνωρίζοντας ότι το μητρικό γάλα μπορεί να μείνει εκτός ψυγείου για 4 με 6 ώρες, ένας έξυπνος τρόπος εξοικονόμησης γάλακτος είναι η θηλάζουσα να χρησιμοποιεί αντί για επιθέματα κάτω από το στηθόδεσμο, «διαμορφωτές θηλής» ή «κοχύλια». Το γάλα που συγκεντρώνεται κατά τη διάρκεια του θηλασμού από τον άλλο μαστό, αλλά και μέσα στην ημέρα, ενώ η μητέρα ασχολείται με άλλα πράγματα, μπορούμε να το συλλέγουμε και στη συνέχεια να το καταψύχουμε σε θήκες για παγάκια (με καπάκι για να μην έρχονται σε επαφή με άλλα τρόφιμα, χωρίς να το γεμίζουμε ως επάνω, για να αποφύγουμε την υπερχείλιση). Μόλις η θήκη γεμίσει με παγάκια από γάλα (θυμίζω κάθε παγάκι είναι περίπου 10 ml), μπορούμε να τα αδειάσουμε σε μια σακούλα ψύξης τροφίμων, αναγράφοντας τις ημέρες συλλογής. Έτσι, έχουμε μερίδες των 10ml, για να συμπληρώνουμε στα γεύματα που ετοιμάζουμε στο μωρό, ώστε να μη σπαταλάμε μητρικό γάλα (π.χ. αν το μικρό μας πίνει συνήθως 80-90ml, ξεπαγώνουμε 50ml και προσθέτουμε 3-4 παγάκια γάλατος, αντί να ξεπαγώνουμε 100 ή 150ml και να πετάμε όσο δε πιει). Μάλιστα, πρόκειται για γάλα που θα πήγαινε χαμένο, καθώς απλώς θα το πετούσαμε με το επίθεμα!

Όταν βάζετε μητρικό γάλα στο ψυγείο, να το βάζετε στο πίσω μέρος (όχι κοντά στην πόρτα), ώστε να μην επηρεάζεται εύκολα από το συχνό άνοιγμα και κλείσιμο. Σε περίπτωση που αντλήσατε σχετικά μικρή ποσότητα και θέλετε να προσθέσετε κι άλλο μητρικό γάλα από επόμενη άντληση πριν το καταψύξετε, φροντίστε να μην αναμίξετε φρέσκο ζεστό γάλα στο ήδη κρύο γάλα του ψυγείου. Τοποθετήστε για 1-2 ώρες το πιο πρόσφατα αντλημένο μέσα στο ψυγείο, ώστε να έρθουν στην ίδια θερμοκρασία, και στη συνέχεια τα αναμιγνύετε πριν τα καταψύξετε.

Να γεμίζετε μέχρι ¾ , ώστε να έχει περιθώριο αύξησης όγκου όπως θα παγώνει το γάλα. Δεν χρειάζεται να είναι αποστειρωμένο το σακουλάκι ή το δοχείο στο οποίο καταψύχουμε και αποθηκεύουμε το μητρικό γάλα. Να θυμάστε να βάζετε ετικέτες με την ημερομηνία άντλησης, καθώς και πιθανά σχόλια (π.χ. φάρμακα που έπαιρνε η μαμά κατά την άντληση).

Νίκος Βαράκης – Παιδίατρος
Γερακάρη 73, Ρέθυμνο Κρήτη
Τηλ: 28310 20100
E-mail: nikosvarakis@paidiatre.gr
www.paidiatre.gr/index.php